Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Fransa sömürgeci geçmişine baksın’

Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesinin dünkü baş makalesinde, sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa teklifine sert bir şekilde karşı çıkılarak, “Fransa kendisini savcı yerine koymasın” denildi.

Başmakalede, yasa teklifinin kabul edilmesinin Fransa için “yanlıştan da öte hata olacağı” ifadesi kullanıldı. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Erivan’da yaptığı açıklamalara dikkat çekilen makalede, Chirac’ın bu yasa teklifinin gereksiz bir polemik meydana getireceğini yolundaki uyarısı hatırlatıldı. Başmakalede ayrıca, Türkiye’deki Ermenilerin, “teklifin aptallık olacağı ve Türkiye’de ifade özgürlüğünü yasaklayanlarla Fransa’da bu teklifi getirenlerin aynı zihniyette oldukları” ifadesine yer verildi. Makalenin sonunda, halklar arasındaki diyaloğa ve insan haklarına bağlı Fransa’nın savcı yerine koyarak kendisini “rezil ettiği” ifadesi kullanıldı.

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de Liberation gazetesine yazdığı makalede, söz konusu yasa teklifine karşı çıktı.

Rehn, makalesinde, bu tür bir teklifin “ciddi bir hata” olacağı uyarısında bulundu. Olli Rehn, “Türkiye ile diyalogu öldürmeyelim” ifadesini kullandı. Yasa teklifinin Türkiye ve AB arasındaki diyalogu ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Rehn, “Çözüm ültimatom vermek değil, çözüm diyaloğdur” dedi.

Bu arada, İngiliz İşçi Partili milletvekili Michel Cashman, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasına ilişkin yasa teklifine sert tepki gösterdi ve Fransa’ya “başkalarının tarihleri konusunda yargıya varmadan önce kendi sömürgeci tarihinize bakın” dedi.The Daily Telegraph gazetesinin okur mektupları köşesine konuyla ilgili görüşlerini içeren bir mektup gönderen Cashman, Fransa’nın tutumunu ikiyüzlülük olarak niteledi. Cashman, Türkiye’de Türklüğe hakareti suç sayan yasa gereği yapılan yargılamaları eleştiren Fransa’nın, ifade özgürlüğü hakkını kullanan vatandaşları hakkında dava açılmasını öngören bir yasayı parlamentosuna getirmesinin, bu ikiyüzlülüğün açık kanıtı olduğunu belirtti. Cashman, Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili olarak Fransa’nın da onayıyla belirlenen müzakere çerçevesinin, sözde soykırımın resmen tanınması gibi bir unsuru içermediğine dikkat çekti. Cashman, Fransa’nın böylece yeni bir ön şart için “arka kapı” arayışında olduğunun anlaşıldığını ifade etti.

/ PARİS

13.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fransa’dan tarih ayıbı, tarihî ayıp

  ‘Fransa sömürgeci geçmişine baksın’

  Güney Kore de domino etkisinde

  Meşal: İsrail takas istemiyor

  Olmert, İran nükleer programını görüştü

  Bağdat’ta bir ayda 2660 sivil öldürüldü

  Kadima Lübnan mağlubu

  Irak hükümeti: Ölü sayısı o kadar değil

  Birleşik Kıbrıs için görüşmeler devam etmeli

  Ankara’nın mesajları bize ümit vermiyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004