Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Hayalî bir bayram mesajı

‘Aziz vatandaşlarım, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 83. yılı münasebetiyle Cumhurbaşkanınız olarak bazı duygu ve düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Hepinizin bildiği üzere, Cumhuriyetimizin kuruluş dönemi şartlarının günümüzün demokratik standartlarıyla tamamen uyuştuğunu ne yazık ki söyleyemiyoruz. Bu gerçeği dile getirmekten çekinmemeliyiz. Açıktır ki, kendi geçmişimizle ilgili gerçekleri açık yürelilikle kabul etmek bir erdem olduğu kadar, geleceğimizi inşa etmede de bize yol gösterecektir.

Bununla beraber, Cumhuriyetimizin çok gecikmeden demokratikleşme yoluna girdiğini hatırlamak da inanıyorum ki hepimize mutluluk ve gurur verecektir. Demokratikleşme yolunda 14 Mayıs 1950 tarihinin özel bir anlam taşıdığını özellikle ifade etmek isterim. Hatırlayacağınız gibi, bu tarihte yapılan ilk demokratik ve yarışmacı seçimlerle iktidar barışçı bir şekilde el değiştirmiş ve yurttaşlar Cumhuriyetin aktif katılımcıları olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. Ne mutlu ki, bu süreç daha sonra da devam etmiş ve kimi duraksamalara rağmen bugün itibariyle daha özgür bir toplum olma yönünde hatırı sayılır bir mesafe katetmiş bulunuyoruz.

Bildiğiniz gibi, 27 Mayıs 1960 darbesinin ilk örneğini oluşturduğu bu duraksamaların sonuncusunu 12 Eylül 1980 askerî müdahalesiyle başlayan dönemde acı bir biçimde yaşadık. Bütün toplumun susturulduğu ve demokratik mekanizmalarının devre dışı bırakıldığı bu dönem maalesef aynı zamanda vahim insan hakları ihlállerinin de olağanlaştığı yıllar oldu. Ayrıca, 28 Şubat 1997’de başlayan ve demokrasi ve insan hakları açısından benzer bir gerilemeye işaret eden askerî vesayet döneminin acı hatıraları ise eminim çoğumuzun hafızasından henüz silinmedi.

Her şeye rağmen, toplum olarak demokratikleşme ve özgürleşme yolunda önemli bir mesafe katettiysek, bunda Cumhuriyetimizin çağdaş uygarlık hedefiyle uyumlu olarak Avrupa Birliği’ne tam üyelik yolundaki kararlılığımızın önemli bir payı bulunduğu şüphesizdir. Cumhuriyet hükümetlerinin bundan sonra da bu konuda aynı kararlılığı göstereceklerine inancım tamdır.

Açıktır ki, çağdaş uygarlık davamız zaman zaman bazı ciddî sorunlarla da karşılaşmaktadır. Bölücü terörün neden olduğu derin acıların toplumumuzun her kesimini yaraladığını hepimiz biliyoruz. Çok az sayıda da olsa bazı yurttaşlarımızın din anlayışının özgür ve demokratik bir toplumun kimi gerekleriyle bağdaşmayan yanları bulunduğunun da farkındayız.

Belirtmek isterim ki, terörist faaliyetlere demokratik hukuk devletine yakışan bir şekilde mukabele edilmeye devam edilecektir. Ancak bunu Kürt vatandaşlarımızın hak ve hukukunda herhangi bir azalmaya sebebiyet vermeden yapmak zorundayız. Ayrıca, bu meselede ilave sosyal, kültürel ve siyasî tedbirler alınması gerektiği gerçeğine de gözümüzü kapatamayız.

Öte yandan bir çoğumuza yadırgatıcı gelen hayat tarzlarını dinî veya başka saiklerle benimsemiş olan yurttaşlarımızı sırf bu nedenle dışlayamayız. Türkiye Cumhuriyeti tek-tipleşmeye zorlanan insanların ülkesi olmayacaktır. Cumhuriyetimiz yurttaşlarının etnik, kültürel veya dinî farklılılarını yok saymadığı gibi; şu veya bu etnik, kültürel veya dini kimliğin ve hayat tarzının yanında veya karşısında da değildir. Cumhurbaşkanınız olarak sizi temin ederim ki, bütün yurttaşlarımız eşit haklara sahip ve saygıyı hak eden kişiler olarak muamele görecektir.

Farklılıklarını barışçı bir şekilde bir arada tutan, daha özgür, demokratik ve müreffeh bir Türkiye dilek ve umuduyla hepinizin Cumhuriyet Bayramını yürekten kutluyorum.’

Star, 30.10.2006

Mustafa ERDOĞAN

31.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Atatürk: İslâm, Türkleri uyuşturdu

  Hayalî bir bayram mesajı

  Neyi kutladık biz?

  ‘Çocuksu’ kutlamalar

  Ya PKK siyasallaşırsa!


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004