Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Sezer kimi kast ediyor?

Cumhurbaşkanı diyor ki: “Cumhuriyet ile barışık olmayan kimi oluşumların, çağdaş Türkiye görüntüsüyle örtüşmediği ortadadır. Devrim yasalarına göre kapatılması gereken bu oluşumların, eğitim başta olmak üzere etkinlik alanlarını genişletme çabası içine girdikleri gözlenmektedir.” Ve ekliyor: “…Bu oluşumların sivil toplum örgütleri olarak sunulması da, iyi niyetten yoksun girişimlerdir.” “Akla ve bilime uygun” düşünceye örnek vermek için, bir kalıp halinde çok sık rastladığımız bu ibareleri kullanabiliriz. Cumhurbaşkanı’nın bu sözlerini eleştirebilir misiniz? Bu cümleler eleştirilemez cümlelerdir; çünkü kimin kastedildiği, neyin murat edildiği anlaşılmamaktadır. Buradan, eleştirilemeyen düşüncelerin de akla ve bilime aykırı olduğu sonucu çıkar mı? Eleştiriyi sadece vuzûh noksanlığı için yapabileceğimize göre, bu soruyu sormaya hakkımız var. Bu “kimi oluşumlar” nelerdir? Devrim yasalarına, özellikle bunlardan hangisine, nasıl karşı gelmektedirler? Cumhurbaşkanı, kimliğini bize açıklamadığı bu tehlikeli “oluşumlar”ı yasalara aykırı gördüğü halde niye savcıları harekete geçirmiyor?

Bu oluşumlar, “iyi niyetten yoksun girişimlerle”, “sivil toplum kuruluşu” olarak sunulmaktadır. Cumhurbaşkanı bizi, kim olduğunu bilmediğimiz bu oluşumların gerçekte sivil toplum kuruluşu olmadıkları konusunda uyarmaktadır. Bunların kim olduğunu bulmak vatandaş olarak bize düşmektedir. Elimizde iki ipucu var: Birincisi bunlar dinî kuruluşlar, ikincisi eğitim alanında faaliyet gösteriyorlar. Üstelik bunlar sivil toplum kuruluşu olarak sunuluyorlar.

BM’nin bünyesinde Ekonomik ve Sosyal Konsey adında bir birim var. Bu birim, dünya çapında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını akredite ediyor, yani resmî bir statü veriyor. Akredite ettiği STK’ların önemli bir kısmı dinî kuruluş ve bunların da kahir ekseriyeti kilise kuruluşu. Bu kuruluşlar Türkiye’de de faaliyet gösteriyorlar. Bunların arasında eğitim kurumlarına yayılanlar da var. Size, iki şöhretli özel üniversitemizin sivil toplum araştırma merkezine destek veren “Kerkinactie” isimli, Hollanda merkezli kilise kuruluşunu örnek verebilirim.

Cumhurbaşkanı’mız acaba “Cumhuriyet ile barışık olmayan kimi oluşumlarla”, cumhuriyet yönetiminin olmadığı Hollanda gibi ülkelerin bu kuruluşlarını mı kastediyor acaba? Ne dersiniz?

Zaman, 31.10.2006

Mümtaz’er TÜRKÖNE

01.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Millî bayramlar, Türk’e Atatürk propagandası günleri midir?

  Farklı bir bayram

  Sezer kimi kast ediyor?

  Diktatörlerin hayali

  Bir kıyafet balosu olarak cumhuriyet


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004