Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Ortadoğu’da BOP işlemez

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ABD’nin ortaya attığı BOP ile ilgili olarak, “Bölgede hiçbir özel planın önemi ve uygulanırlığı yoktur” dedi. Esad “ABD’nin ortaya attığı BOP’un uygulanması halinde siyasî ve kültürel çok büyük bir patlama olur” diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ABD’nin ortaya attığı Büyük Orta Doğu Projesi (BOP) ile ilgili olarak, “Bölgede hiçbir özel planın önemi ve uygulanırlığı yoktur” dedi. Aralarında AA muhabirinin de bulunduğu, İspanya’dan gelen bir grup yabancı gazeteciyi Şam’daki Halk Sarayı’nda kabul eden Esad, Orta Doğu sorununu değerlendirdi.

“ABD’nin ortaya attığı BOP’un uygulanması halinde siyasî ve kültürel çok büyük bir patlama olur” diyen Esad, “Geleceğimizi biz çizmeliyiz. Barış süreci başta olmak üzere diyalogları hep açık tutmalıyız. Barışın olmaması fanatizmin artması demektir. Barış; istikrar ve iyi ekonomi demektir. Avrupa’nın kendi içinde yaptığı gibi biz de aramızdaki işbirliğini artırmalıyız. Çünkü biz kendi aramızda sınırları değil, ilişkilerimizi konuşuyoruz” ifadesini kullandı.

“2007 yılı içinde Madrid’de uluslararası Orta Doğu barış konferansı düzenlenmesinden yana olduklarını” söyleyen Esad, “İsrail ve ABD ile müzakerelere başlamadan önce gerekli tedbirlerin karşılıklı olarak alınması gerektiğini, bu konuda Zapatero liderliğindeki İspanya ile Prodi liderliğindeki İtalya’nın arabulucu olabileceğini” söyledi. “İsrail ve ABD’nin, 1991’de Madrid’de yapılan Orta Doğu barış konferansının benzerinin yine Madrid’de yapılmasına karşı olduklarını” kaydeden Esad, “Madrid’deki ilk konferanstan itibaren aynı vizyona sahibiz. Temel olan, işgal topraklarının geri alınmasıdır. Bizim vizyonumuz özel değil dışa açık vizyondur. Olası yeni müzakerelere sıfırdan başlanmamalı, bunlar eski müzakerelerin devamı olmalı. İşgal topraklarının geri verilmesi, güvenliğin koordine edilmesi ve ikili ilişkilerin normalleştirilmesi esastır. Bu temel esas alındığında ABD ve AB baş aktörler olabilir” dedi.

Suriye Devlet Başkanı, “Orta Doğu’da sadece Suriye’nin değil küresel ve bölgesel güçlerin de var olduğunu” hatırlatarak, “Avrupa’nın bölgede istikrar oluşturma girişimlerinin dünyadaki en büyük güç olan ABD’nin desteği olmaksızın gerçekleşemeyeceğini” söyledi.

GOLAN’DA MUHTEMEL HALK DİRENİŞİ

Golan Tepeleri’nde İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmemesi halinde halkın direniş başlatabileceğini kaydeden Esad, “Halk eğer barış sözünün yalan olduğunu anlarsa direniş başlar. Ve hükümet de bu halk direnişini yasaklayamaz. Direniş başlarsa ne bedel ödenir sorusu da sorulamaz. Ama halen barış müzakerelerine başlamak için zamanımız var” diye konuştu.

Medeniyetler İttifakı yerine

“kültürel diyalog”

Suriye Devlet Başkanı Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun liderliğinde yürütülen Medeniyetler İttifakı projesine destek verdiklerini de söyledi. Esad, Medeniyetler İttifakı yerine terim olarak “kültürel diyalog” ifadesinin daha doğru olacağını belirterek, kültürel diyaloğun sağlanması için önceden tahmin edilen savaşlara karşı konulup, bunların reddedilmesi gerektiğini belirtti.

Gücün olduğu yerde hukuk ve çıkarların bulunduğunu ifade eden Esad, kültürel diyalog için bunlara saygı gösterilmesi ve bazı ülkelere yönelik izolasyonların da kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Medeniyetler İttifakı projesinin “çok uzun ve sonu açık bir diyalog sürecinde küçük bir inisiyatif” olduğunu söyleyen Esad, kültürel diyaloğun sağlanması için gençlere çok önemli rol düştüğünü, kültürel ve akademik görüş alış verişi yapılması, basının aracı olması gerektiğini, turizmin de önemli olduğunu belirtti.

/ ŞAM

01.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ortadoğu’da BOP işlemez

  Pentagon’da kaybetme paniği büyüyor

  Irak'ta şiddet durmuyor

  Talat Brüksel yolcusu

  ‘Medrese katliâmında ABD parmağı var,’ iddiası

  El Baradei: İran’ın nükleer programı endişe verici boyutta

  Bush: Demokratlar’ın hedefi Irak’tan ayrılmak

  Cheney: Çatışmaları halletmek Iraklılar’a düşer

  Haniye: Adam kaçırma ahlâk dışı

  Barzani: “Federalizm olmazsa bağımsızlık düşünülür”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004