Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Süleyman KÖSMENE

Muhtelif sorular



Yeşil gül rumuzlu okuyucumuz: “Hayırlı günler. Ben burun ameliyatının hangi durumlarda caiz olabileceğini sormak istiyorum. Benim sağlık problemim bu yüzden azalmıyorsa ameliyat olabilir miyim ve rahatsızlık veriyorsa doktorların önermesi yeterli olur mu? Bu farklı bir durum olduğu için yeterince tatmin olamıyorum. Vebali olsun istemiyorum.”

Sağlık gerekçesi varsa, ameliyat gerçekleşmediğinde sağlık açısından rahatsızlık devam edecekse, dürüst ve uzman doktorların tavsiyesi varsa, vücut üzerinde tedavi amaçlı tasarruflar yapılabileceği gibi, burun ameliyatı da yapılabilir. Nitekim Külab savaşında Arcefe b. Esad’ın (ra) burnu yaralanmış ve kesilmişti. Arcefe önce gümüşten bir burun edindi. Fakat bu koku yapınca Peygamber Efendimiz (asm) kendisine altından burun yaptırmasını emretti.1

***

Sara Soy rumuzlu okuyucumuz: “Benim sorum, bazı zikirlerin ve duâların belirli sayılarda çekilmesi gerektiği hakkında. Sünnette böyle bir şeyin yeri var mıdır? Rakamlar gerçekten önemli midir, dikkat edilmesi gerekir mi?”

Devletten hizmet almak isteyen birisi devlet kapısını ne kadar çok aşındırırsa, isteklerine o kadar çabuk ulaşır. Çünkü istekte yoğunlaşmak bizim istediğimiz şey hakkındaki samîmîyetimizi, o şeyi ne kadar şiddetle ve ciddiyetle istediğimizi gösterir. Duâ da böyledir. Bir duâyı ne kadar fazla yaparsak, ne kadar içten ve halisâne yaparsak, ne kadar gözümüzü isteklerimizde yoğunlaştırıp istersek, inşaallah o derece kabule şayan olur.

Meselâ, salât-ı tefriciye duâsının dört binden fazla okunması demek, bu duâda geçen isteklerimiz üzerinde şiddetle ve ciddiyetle yoğunlaşmamız demektir. Dört bin dört yüz kırk dört rakamı çokluktan kinaye olarak söylenmiştir.

Öte yandan beş vakit namazlardan sonra çektiğimiz tesbihlerin otuz üçer adet olması sünnettir. Peygamber Efendimiz (asm) bunu böyle yapmıştır. Bir hatırada Bediüzzaman Hazretleri, namaz tesbihlerindeki bu otuz üç rakamının bir ‘şifre’ olduğunu söyler. Şifreyi ise elbette ki doğru uygulamak gerekir.

***

Leyla Asil: “19 Temmuz 2006’da sezaryenle bir oğlumuz oldu. Erken doğum olarak ve 3 gün kuvözde yaşadı ancak bebeğimizi kaybettik. Bebeğim nerdedir, Müslüman mı sayılır? Ölen bu kadar küçük bebeklere ne olur? Daha büyük çocuklar için cevaplarınız var ama kulağına ezan okunmamış, 3 gün kuvözde yaşamış, cenaze namazı kılınarak defnedilmiş bebeğimle ilgili merak ediyorum.”

Allah sizi evlâdınıza Cennette kavuştursun. Ve sizi ebediyen evlât sevme ve okşama zevki ile taltif eylesin. Âmin. Ölen çocuklar Cennete gidiyorlar. Çocukların vefatlarında azap değil, şefkat hâkim; gazap değil, merhamet hâkim; korku değil, ümit söz konusu; insafsız bir emir değil, acıyan bir elin izleri görünmektedir. Çünkü onlar düpedüz Allah’ın rahmetine ve Cennetine uçmaktadırlar. Öyle ki, kendileri Allah’ın rahmet dairesine girmekle beraber, anne ve babalarının da kurtulmalarına şefaatçi olabileceklerini Allah’ın Peygamberi (asm) bildirmektedir. Peygamber Efendimiz (asm) buyururlar ki: “Düşük çocuklarınıza isim veriniz. Çünkü onlar âhirette sizin için yüksek dereceler hazırlamak üzere öncülerinizdir.”2 Çocuğunuza eğer isim vermemişseniz, geç de olsa, gıyaben de olsa isim veriniz. Onu ahirette adı olacak bir isimle yâd ediniz.

Kazaya rıza ve kadere teslim olmanın İslâmiyet’in bir şiârı olduğunu beyan eden ve çocuğu vefât eden Hâfız Hâlid Ağabey için Allah’tan sabr-ı cemîl dileyen Bedîüzzaman Hazretleri, ölen çocukların bir âhiret azığı ve şefaatçi hükmünde olduğunu kaydeder.

Kur’ân “ebediyet çocukları”3 kavramı ile ölen çocukların Cennette olduklarını müjdeliyor. Bedîüzzaman Hazretlerine göre Kur’ân-ı Hakîm’deki, “Ebediyet çocukları” kavramının mânâsı ve sırrı şudur: Mü’minlerin ergenlik döneminden önce vefât eden çocukları Cennette ebedî, sevimli ve Cennete lâyık bir sûrette dâimî çocuk kalacaklar ve Cennete giden anne ve babalarının kucaklarında ebedî sevinç kaynağı olacaklardır. Böylece anne ve babalarına çocuk sevmek ve evlât okşamak gibi en latîf bir zevki ebediyen kazandıracaklardır. Nitekim her lezzetli şey ve mü’minin her isteği Cennette vardır. Cennetin tenâsül yeri olmadığından çocuk okşama ve çocuk muhabbeti olmadığını zannedenler yanılmaktadırlar. Dünyada on senelik kısa bir zamanda elemle karışık evlât sevmeye ve okşamaya bedel, âhirette elemsiz, kedersiz, milyonlar sene ebedî evlât sevmeyi ve okşamayı kazanmak mü’minlerin en büyük bir saadet kaynağı olacaktır. Kur’ân, “ebediyet çocukları” cümlesiyle bu hakikate işaret ediyor ve müjde veriyor.

Dipnotlar:

1- Nesaî, Ziynet, 41; 3- Câmiü’s-Sağîr, 3/2356; 3- Vâkıa Sûresi, 56/17

24.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.11.2006) - Şifa âyetleri ve şifa duâları

  (22.11.2006) - Namazla dirilelim

  (21.11.2006) - Ashab-ı Kehf’ten günümüze- 2

  (20.11.2006) - Yardım ve iyilikte sınır yoktur

  (19.11.2006) - Ashab-ı Kehf’ten günümüze-1

  (18.11.2006) - Ölümü nimet görmeli

  (17.11.2006) - Oruç ve abdestli bulunmanın fazileti

  (16.11.2006) - Hiç duâ bilmeyen nasıl namaz kılar?

  (15.11.2006) - Seher vakitlerinde gözyaşı dökmek

  (14.11.2006) - Tövbe ve rızık

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004