Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Cenaze hesaplaşmaları



Maalesef Lübnan’da artık siyasî kamplar ve zıt kutuplar cenazeler üzerinden hesaplaşıyor. Daha önce Hariri üzerinden bir hesaplaşma yapılmıştı. Buna da Sedir Devrimi adı verilmiş ve bu suikasttan, karşıtları tarafından Amerikan yanlısı ilân edilen ve 14 Mart Cephesi adı verilen siyasî hareket doğmuştu. Şimdi bu hareket iktidarda bulunuyor ve Hizbullah hareketi de, bu hareketin deruhte ettiği hükümeti devirmeye çalışıyor. Hariri’nin öldürülmesinden sonra geniş katılımlı Suriye aleyhtarı gösteriler olmuş ve daha sonra Hizbullah gövde gösterisi yaparak bunu dengelemeye çalışmıştı.

Lübnan’da görülen o ki, iki cephe var. Bunlardan birisi Suriye-İran ve ona dayalı müttefiklerinin cephesi ki, bu cepheyi en güçlü olarak temsil eden kitle ve hareket, Hizbullah’tır... İsrail iki askerinin rehine alınmasından sonra Hizbullah’ı ezmek için harekete geçti ve bu hareketle birlikte Lübnanlıları da Hizbullah’a karşı mobilize ve seferber etmek istiyordu. Bununla birlikte orantısız güç kullanması sonucu İsrail elindeki bu fırsatı kaçırmıştı.

Aksine Lübnanlılar yüzde 80 nisbetinde Hizbullah etrafında kenetlenmişti. Arap dünyasında da bunun geniş yansımaları olmuştur. Bir başka cenazeyle birlikte süreç canlandırılmak istenmiştir. Hedef alınan Sanayi Bakanı Pierre Cemayel, Lübnan’ın en önemli Maroni ailelerinden birisine mensuptur. Beşir Cemayel ve Emin Cemayel gibi cumhurbaşkanları çıkartmıştır. Bunlardan İsrail’e yakınlaşması sebebiyle Beşir Cemayel öldürülmüştü.

Pierre Cemayel’in öldürülmesinden sonra, fırsattan bilistifade cenaze diplomasisiyle veya Siyasetiyle zayıflayan 14 Mart hareketine taze bir kan verilmek istenmiş gibidir. İkinci olarak bu suikastla, muhtemel Suriye-ABD yakınlaşması da baltalanmıştır. Dolayısıyla bu suikast en başta Neoconların ve onun ötesinde İsrail’in politikalarına hizmet etmektedir.

***

Cenaze mevkebi veya alayı Hariri’nin öldürülmesinden sonra başlayan Sedir Devrimini canlandırma girişimidir. Sedir Devriminin önemli hedefleri arasında Suriye’nin kalıntısı Emile Lahud’u cumhurbaşkanlığından atmak da vardı. Bunu başaramadılar. Emile Lahud bizdeki 5+5 formülüne benzer bir formülle uzatılan görev süresini sonuna kadar doldurmaya niyetli.

Bu suikasttan sonra Lahud aleyhinde yeni bir siyasî hamle beklenebilir. Başbakan Sinyora-Canbolat ikilisi ABD ve onun ötesinde Batı cephesini temsil ederken, Cumhurbaşkanı Lahud Suriye ve Lübnanlı müttefiklerini temsi ediyor. Bu vesile ile Sedir Devrimi yeniden kendisini toparlayarak bir kez daha Suriye-İran cephesini silkelemeye çalışıyor. Cenaze de hesaplaşma arenası.

“14 Mart Cephesi Güçleri” olarak adlandırılan ve parlamentoda çoğunluğa sahip Suriye karşıtı yüzbinlerce kişinin katıldığı gösteride Lübnan millî marşı bir ağızdan okundu, İran ve Suriye devlet başkanları ile Lübnan cumhurbaşkanı karşıtı sloganlar atıldı. Gösteriye katılan Lübnanlılar verdikleri demeçlerde, Lübnan Hükümeti ve Başbakan Fuat Sinyora’nın yanında yer aldıklarını söyleyerek, “Bizim için hayalî çoğunluk diyorlar. Bu miting gerçek çoğunluğun bizde olduğunun kanıtı. Sokak gösterileri ile düşürülmek istenen hükümete desteğimizi bu mitinge katılarak gösteriyoruz” dediler.

Hıristiyan, Sünni ve Dürziler başta olmak üzere 14 Mart Cephesine mensup diğer partilerin yandaşlarının katıldığı gösteride Şii Hizbullah ve Emel hareketiyle siyasi ittifak yapan Hıristiyan Bağımsız Özgür Cephe’nin katılımı gözlenmedi. Bu partinin lideri General Mişel Aun protesto sloganlarından nasibini alanlar arasındaydı.

***

Burada cenazeler üzerinden yine siyaset yapılıyor ve suikastlar kutuplaşmanın adeta yakıtı haline getiriliyor. Bu durumda faillerin kimliği veya örgüt kimliği ikincil derece haline geliyor. Sloganlarda dikkati çeken hususlardan birisi Hizbullah’ın silâhsızlandırılmasıdır. Baba Cemayel bu kutuplaşma karşısında Hizbullah’ın silâha sarılamayacağını zira bunu yaptığı takdirde Arap dünyasında kazandığı itibarını kaybedebileceğini öngörüyor. Bundan dolayı İngiliz gazeteci Robert Fısk’in hilafına Baba Cemayel, ortalıkta bir iç savaş havası ve tehlikesi sezmediğini söylüyor. Ama istikbal vaad eden fidanların ve siyasî kadroların bir şekilde gök ekin gibi Suriye cephesi tarafından biçildiğini ve önlerinin kesildiğini ileri sürüyor. Yeni Suriye ve Lübnan cephesinde değişen bir şey yok…

24.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.11.2006) - İkinci Hariri suikastı

  (22.11.2006) - Şefkat evinde, vahşet

  (21.11.2006) - İngilizlerin teşeyyü politikası

  (20.11.2006) - İngiltere'nin İslâm politikası

  (19.11.2006) - Kılık değiştiren mazlûmiyet

  (17.11.2006) - Malikî ve yeni Kissinger politikası

  (16.11.2006) - Başörtüsü ve laik detente

  (15.11.2006) - Mesafe pek derin

  (14.11.2006) - Baba Bush takımı ve Blair

  (13.11.2006) - Kırılma noktası

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004