Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Zekâ gelişimi ve mizah

Hayatı ve hadiseleri pozitif algılamaktır mizah. “Her şeyin iyisine bak kaidesi” nin bir nevî, pratiği de denilebilir. Olayı mizah boyutuna dönüştürmek bir zekâ işidir. Geniş perspektiften, geçmiş ve gelecek projeksiyonundan bakabilme yeteneği gerektirir. Perde arkası, madalyonun arka yüzünü görebilenler mizahı anlayabilir. Mizahı anlamak normal zekâ gerektirirken mizahı üretmek ise bir kademe ileri seviyede zekâ işidir.

Beyni etkin kullanmak, sağ ve sol beyin fonksiyonlarını devreye sokmak demektir.

Sol beyin mantık ve matematik, detay, ardışık işlevleri yürütürken; sağ beyin, hayal, bütünlük, müzik, ritim, duygu, kalp gözü denilen ön görü fonksiyonlarını yürütür.

Sol beyni baskın olan mantık ağırlıklı beynini çalıştıranların mizah yetenekleri gelişmemiştir. Mecaz ile gerçeği ayırt edemezler. Mecazı gerçek zannederler. Olaylara hep mantık açısından bakanlar biraz fazla ciddi insanlardır. Mizahtan hoşlanmazlar.

San’atçı ruhlu insanlar, beynin sağ yarı küresini etkin kullananlardır. İnce ruhlu insanlar da denir. Müzisyenler, şairler, ressamlar, edebiyatçılar, hattatlar, profesyonel sporcular sosyal yönü itibarıyle de mütevazi ince ruhlu insanlardır. İletişimde de başarılıdırlar.

Mizah da beynin sağ yönünü etkin kullanan insanların işidir. Olayların esprili, komik, gülünecek yönlerinin keşfedilmesi şaka değil ciddî bir yetenek işidir.

“Mizahın İyileştirici Gücü” diye bir kitap geçti elime. Hayret. “Mizah iyileştiriyormuş?” diye merak ettim okudum. Meraklılara tavsiye ederim.

Okuduklarımdan istifade ettiğim hususları paylaşmayı severim. İsteyen okusun. Allen Klein yazmış Sibel Karayusuf tercüme etmiş.

Bilindiği üzere beyin stresli iken ad-renalin salgılıyor, aşırı derecede salgılandığında sinir ve damar sistemini bloke edebiliyor.

Duygu, düşünce, hissetme ve algılama durumuna göre beyin çok çeşitli moleküller ve hormonlar üretiyor. Mizah gülmeye vesile olduğu için faydalı hormon endorfin salgılıyor. İnsan kendini iyi hissediyor. Damarlar daha açık, kan akışı hızlı iken, beyin daha fazla oksijen alıyor demektir. Hücrelerin işleyişi, beslenmesi, atık maddelerini daha kolay dışarı atması, gerekli ihtiyaç maddelerini kolay alması sağlık demektir. Vücudun tüm anatomisinde hücre yenilenmesi daha hızlı oluyor. Hastalıklara karşı direnç artıyor. İşin başı beyin, beynin sağlıklı işleyişi niyet, algılama, yorumlama, değerlendirmeler hep beyinden geçiyor.

Bir şehrin yolları açık, ulaşım hızlı, haberleşme sistemi yaygın işliyorsa o şehirde yaşamak ne güzel. 300 şantiye ile felç olan İstanbul trafiğinde birkaç damar tıkanıklığı trafik kazası da olunca, kılcal damarların olduğu bölgede (dar sokaklarda) çıkan bir yangını göz göre göre seyretmek kalıyor. İnsan bedeni bir şehir yapısından kıyaslanamayacak kadar daha komplike bir yapıdır.

Bir şehrin, su ve kanalizasyon tesisatı, yolları, telefonu, enerji kaynaklarının kesintisiz çalışması yaşamayı kolaylaştırıyor. Aksi durumda insanlar burnundan soluyup çatacak yer arıyor. Dolaşım ve sinir sisteminin sağlıklı çalışması da beynin sağlıklı işlemesine bağlıdır.

Beyin stressiz durumda verimli işler. Verimli çalışmasında duyguların etkisi çok fazladır.

Sonuç olarak, mizah beyine faydalıdır. Her şeyi ciddiye almamak gerekiyor. Asıl görevler stres konusu olmuyor genellikle. Strese değmeyen konular hep stres üretenler oluyor. Her olayın mizahi bir yönü vardır. Charly Chaplin “ Olaylara yakın olursan trajedi, uzaktan baktığın zaman komedidir” demiş. Stres üreten bazı olaylar var ki, uzaktan bakmak daha iyidir. İçlerine girip boğulmadan mizahî yönüne bakmayı bir deneyelim. Mizah üretmek zekâ gelişimi açısından da çok etkili bir araçtır. İnanmazsanız mizah ustalarına sorun.

Dursun SİVRİ

09.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Başarıyı gölgeleyen bir olgu: Aşırı heyecan (panik atak)

  Zekâ gelişimi ve mizah

  Potansiyeline rehberlik etmek

  Diyalogdan kim korkar

  YASEM AJANDASI

  ZEKÂ KIRINTILARINDAN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004