Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İshakpaşa seneye kaldı

Ağrı Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, İshak Paşa Sarayı’nda geçmiş yıllarda yapılan restorasyonların sarayın orijinalini yansıtmadığını, bu sebeple de 2007 yılında 10 milyon YTL harcanarak daha kapsamlı çalışma gerçekleştirileceğini söyledi.

Osmanlı Devleti’nin Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa tarafından 1685 yılında yapımına başlanan, son şekli 1784 yılında oğlu İshak Paşa döneminde verildiği için İshak Paşa Sarayı olarak bilinen 7 bin 600 metrekarelik alana kurulu saray, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta sarp kayalar üzerinde adeta kartal yuvasını andırıyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarayın dış yapısının yalnızca şarkiyatçıların gravürlerinden öğrenildiğini, iç mekânlara ait ise hiçbir bilgi ve belge olmadığı için İshak Paşa Sarayı’nın bir bilinmezlikler sarayı olduğunu belirtti.

Rus ordularının 1917 yılında ilçeyi istilâsıyla büyük hasar gören sarayda, 1948 yılından bugüne birçok defa restorasyon çalışması yapıldığını anlatan Bulut, restorasyonların o günün şartlarına, imkânlarına ve kültür varlıklarına bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Restorasyonların bugünün imkanlarıyla değerlendirilmesinin, birtakım haksızlıkların ortaya çıkmasına sebep olacağını bildiren Bulut, 59 yıldır devam eden çalışmaların İshak Paşa Sarayı’nı bugünlere ulaştırdığını, ancak bazı hatalar ile o zamanın eksik bilgi ve anlayışından kaynaklanan düşüncelerin yıkılarak, daha güzel çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

12.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Selimiye için özel birim

  Tahran-İstanbul fotoğraf hattı

  İshakpaşa seneye kaldı

  Kırım Savaşının 150. yılı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004