Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Küçüklerden büyük mesajlar

Beyaz camın minik izleyicileri, RTÜK’ün kendileri için hazırladığı interaktif internet sitesine gönderdikleri mesajlarla televizyon dünyasını kendi renkli dünyalarına göre yorumluyorlar.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) kısa süre önce oluşturduğu ve ‘’rtukcocuk.org.tr’’ adresinden ulaşılabilen interaktif site, çocukları televizyonun zararlı etkilerinden korumayı ve bilinçli izleyiciler oluşturmayı hedefliyor. Sitedeki ‘’Arkadaşım TV’’ ve ‘’TV Okuru’’ bölümlerine mesaj gönderen minik izleyiciler, televizyon dünyasını kendi bakış açılarından, kendi cümleleriyle yorumluyorlar. Bu bölümde, günde yaklaşık 3 saatlerini ekran karşısında geçiren çocukların görüşlerinin, yayın kuruluşlarına iletilmesi de amaçlanıyor. Miniklerin mesajları, daha nitelikli bir yayın dünyası için RTÜK uzmanları tarafından da yakından takip ediliyor.

Büyük çoğunluğu ilköğretim öğrencileri olan çocuklar tarafından siteye gönderilen mesajlarda minikler, ekran karşısında geçirilen zamanın çokluğundan yakınıyor. Şiddet ağırlıklı görüntülerden hoşlanmadıklarını da dile getiren minikler, satır aralarında yayıncılara da tavsiyelerde bulunarak, görmek istedikleri yapımların ip uçlarını veriyorlar.

Minik öğrencilerin diliyle RTÜK’ün kurduğu siteye ulaşan mesajların bazıları şöyle:

“ Büyüklerimizin bize ‘televizyona bakma’ demek yerine daha duyarlı olması gerekiyor. Çocuklara katkısı olacak uzay, bilim, yabancı dil, belgeseller, araştırmalar, yarışmalar yapılmalı ve uygun saatlerde yayınlanmalı.

İnsanların büyük bir bölümü, ‘savaşa hayır’ derken çizgi filmlerde değişik yaratıkları birbirleriyle savaştırıyorlar. Çocuklar da bu yaratıklara özenerek akıl almaz hareketler yapmaktadır. Sihirli mihirli dizilere ilgi duyarak ışınlanmaya, sihir yapmaya özeniyorlar. Bunlardan dolayı çocukların psikolojisi bozuluyor.

Son zamanlarda çizgi film, film ve dizilerde kavga, mafya, adam öldürme, kaçırma, silâh, kan vb. var. Bunlar biz çocukları çok etkiliyor. Ben görmek bile istemiyorum. Haberlerde okullardaki şiddet ve yaralamalar, çocuk kaçırma, hırsızlık dolu. Biz çocuklara kardeşlik, neşe, paylaşma, sevgi ve saygıyı anlatan programlar hazırlanmalı. Böyle programlar o kadar az ki...”

ŞİDDET BARINDIRAN PROGRAMLAR KALKSIN

RTÜK’e görüş yazan bazı çocuklar şiddet muhtevalı yayınlardan duydukları rahatsızlıkları dile getirdi. İşte o mesajlardan bazıları:

“ Şiddet içeren ve korku içeren filmler olmasın. Meselâ Acemi Cadı, Kurtlar Vadisi, Sihirli Annem gibi dizileri biz çocuklar ben de dahil olmak üzere örnek alıyoruz. Acemi Cadı’da hava atmalar, tripler, Kurtlar Vadisi’nde silâhla ateş etmeler, Sihirli Annem’de sihir yapmalar bunların hepsi çok saçma.

Benim yeğenim beş yaşında ama hep korku ve şiddet içeren şeyleri izliyor. Bence bu program ve dizileri kaldırın, yerine basketbol, futbol veya voleybol gibi programları koyun. Ve çizgi filmler daha fazla olsun. Hep canım sıkılınca çizgi film izliyorum çok iyi geliyor. İsteklerimi yaparsanız, çok memnun olurum.

Biraz soyutlamak gerekirse, televizyon bir kâğıt gibidir. Kumandası kalem, biz ise yazarlar. Kâğıda ne yazarsak artık. Bu size bağlı. Eğer güzel bir program izlersek, kâğıda güzel bir şeyler yazarsak çevremiz de bundan olumlu yönde etkilenir.”

/ ANKARA

20.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TÜSİAD: Mahkeme ayrımcılık yaptı

  Hastane kayıtları yalanlıyor

  Gül: AB hedefinde sapma olmayacak

  Rehn: Müzakereler Ocak’ta yeniden başlar

  Atalay: AB sürecinde hiçbir taviz vermedik

  İlişkiler seçim politikalarıyla zarar görmesin

  Bulut, milletvekilliğinden istifa edecek

  Terör zararları için başvuru 3 Ocak'ta bitiyor

  Bahçeli’den Başbakan Erdoğan’a gözdağı

  Çalışlar ve Altan beraat etti

  Erdoğan: Filistin’de demokrasiye saygı gösterilmedi

  AKP, kampta seçimleri değerlendirecek

  Küçüklerden büyük mesajlar

  Düşman topları, aileyi hedef aldı

  Engellilere bilgisayar eğitimi


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004