Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Medenî toplumda asker siyasete karışmaz

Gazi Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, medeniyet kelimesinin Arapça bir kelime olduğunu ve aslının Medine şehrinden geldiğini ifade ederek, “Medenî olmak demek, kelimenin orijini ve tarihsel kullanımı içinde sivil olmak demek. Medenî bir toplum, askerlerin siyasî düzene müdahale etmediği, ülkenin sosyal ve siyasal düzenine müdahale etmediği bir toplum demektir. Anayasadaki muasır medeniyet düzeni lâfını da böyle anlamak lâzım” diye konuştu.

Gazi Üniversitesi İktisadi İdarî Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, “Medeni bir toplum, askerlerin siyasi düzene müdahale etmediği, ülkenin sosyal ve siyasal düzenine müdahale etmediği bir toplum demektir” dedi.

Server Vakf’ının geleneksel olarak düzenlediği “Çarşamba Sohbetleri”nde konuşan Türköne, dünyada bütün devletlerin üye olduğu örgütün adının Birleşmiş Milletler (BM) olduğuna dikkat çekerek, “Birleşmiş devletler değil. Her millet bir devlettir varsayımına dayanmaktadır. BM bütün devletleri birer millet olarak kabul ediyor. Medeniyetler ittifakı projesi aslında büyük ölçüde ömrünü tamamlayan BM’ye de bir çeşit BM hüviyeti veriyor. Özet olarak; bugün ve yarın medeniyet kavramı, uluslararası politikaların ve dünyanın merkezinde yer alacak” diye konuştu.

Türkiye’de sık sık yapılan rejim tartışmalarında, siyasî rekabet ideolojik boyutlara geldiği zaman laiklikle ilgili tartışmalarda, laiklik eksenindeki gerginliklerde, “çağdışlık” kavramının ön plâna çıkarıldığına dikkat çeken Prof. Türköne şöyle konuştu:

“Medeniyet denmiyor, uygarlık deniyor. Bunların hepsi bizim siyasî tartışmalarımızın rotasını tayin eden, ettiği varsayılan bir dünyayı bize anlatıyor. Anayasa Mahkemesi kararlarında bakın, Refah Partisi ve Fazilet Partisi kapatılması kararlarında, başörtüyle ilgili kararlarda anlatılan bir uygar dünya var. Muasır devlet düzeyine ulaşma hedefimiz var. Bu muasır devlet düzeyine referans olarak gösterilerek yapılan düzenlemeler ve bu muasır medeniyet düzeyine dayanarak verilen yargı kararları var.”

MEDENİYET MEDİNE ŞEHRİNDEN GELİYOR

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, medeniyet kelimesinin Arapça kullanılan bir kelime olduğunu ve aslının Medine şehrinden geldiğini belirtirken, “Medeni olmak demek, kelimenin orijini ve tarihsel kullanımı içinde sivil olmak demek. Medeni bir toplum, askerlerin siyasî düzene müdahale etmediği, ülkenin sosyal ve siyasal düzenine müdahale etmediği bir toplum demektir. Anayasadaki muasır medeniyet düzeni lafını da böyle anlamak lâzım” diye konuştu. Türkiye’nin de 2000 yılında imzaladığı “Medenî Haklar ve Siyasi Haklar Sözleşmesi”ni de hatırlatan Prof. Türköne şöyle devam etti:

“Medenî haklar dediğimiz zaman, bizim en doğal yaşama hakkı dediğimiz haklar aklımıza geliyor. Yaşama hakkımızdan ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, seyahat özgürlüğü, adil yargılanma hakkı, işkenceye veya baskıya maruz kalmama hakkımız. Medeni haklar dediğimiz zaman bunlar anlaşılıyor. Batının karşısında ezik duruma düşmek istemiyorsak, medenî dünyanın yani Avrupa’nın usulünü benimsememiz lazım.”

Server Vakfı Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Ali Bulut ise, konferans takdiminde yaptığı konuşmada, dünyada hızlı gelişmelerin yaşandığını belirterek, “Sürekli gerilim ve çatışmacı bir süreç yaşanıyor. Toplumların çatışması ve uzlaşması kavramlarla yapılıyor. Dezenformasyon ve yeniden tanımlama ile kavramların muhtevası değiştiriliyor” dedi.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

24.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Medenî toplumda asker siyasete karışmaz

  Huzur ve güvenliğin şartı eşitlik ve adalet

  Kâbe İmamı: Bizi İslâm birleştirdi

  Seçmen listeleri yarın askıda

  AKP'li Yazıcı: Devrim yaptık, kıskanıyorlar

  Cumhurbaşkanını seçmek Meclis'in işi

  Baykal: Erdoğan Anayasa’nın arkasına saklanıyor

  Gül: 2007 yılı kayıp yıl olmayacak

  Steinmeier: AB’nin Türkiye ile yakınlaşması menfaatimize

  AKP, “Küresel Isınma”ya karşı harekete geçti

  Kurbanları strese sokmayın

  İstanbul'da uyuşturucu operasyonunda 190 gözaltı

  TBMM'ye 10 memur alınacak

  Ankara’nın 200 günlük suyu kaldı

  Öğrenciye ‘not’ yerine ‘puan’

  Özgürlük, hemen şimdi

  Ayakkabı boyacısı erozyon direniyor

  Gripten 62 milyon ölüm olabilir


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004