Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Saraylı halılar

Dolmabahçe Sarayı’nın açılışının 150. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen faaliyetlerin sonuncusu olan “Düğümün son halkası: Osmanlı Sarayı Halıları” sergisi açıldı. Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu’nda gerçekleştirilen serginin açılışında konuşan Millî Saraylar Daire Başkanı Cemal Öztaş, sergide uzmanlarca onarılan nadide İran, Tebriz ve Uşak halılarının yer aldığını kaydetti.

Öztaş, önümüzdeki yıl 50 nadide halıyı daha onarımdan geçirmeyi planladıklarını bildirdi.

Her zaman Millî Saraylar Daire Başkanlığının sürekli kültürel üretim yapan bir kurum olduğunu vurguladıklarını dile getiren Öztaş, bu serginin de bunun bir örneği olduğunu söyledi.

Cemal Öztaş, her biri tarihî değer taşıyan halıların ilginç öyküleri olduğunu da belirterek, bunlardan birinin de üzerinde Osmanlı İmparatorluğu’nun haritası bulunan halı olduğunu ifade etti.

Dolmabahçe Sarayı’nın 150. Yıl Kutlama Faaliyetlerinin bu sergiyle tamamlandığını da dile getiren Öztaş, faaliyetlerin hem basın hem de kamuoyu

tarafından büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı ve Millî Saraylar Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı da sergilerin modern müzeciliğin vazgeçilmez safhalarından olduğunu, özellikle böyle büyük müzelerde teşhir edilen eserlerin mevcudun ancak 10’da 1’ine denk geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Ortaylı, bu sebeple depolardaki eserlerin zaman zaman konulu biçimde böyle sergilerde teşhirinin gerektiğini vurguladı.

Topkapı Sarayı’nda da bir süre sonra böyle bir sergi düzenleyeceklerini dile getiren Prof. Dr. Ortaylı, “Osmanlı Sarayı’nda Rusya” adını taşıyacak ve Çarların Osmanlı padişahlarına armağanlarının yer alacağı sergi için Millî Saraylar Daire Başkanlığı ve Harbiye Askerî Müze yetkililerinin desteğine de teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Cemal Öztaş ve Prof. Dr. İlber Ortaylı kurdele keserek serginin açılışını gerçekleştirdi. Tören öncesinde bir kokteyl de düzenlendi.

Dolmabahçe başta olmak üzere Osmanlı Sarayları için özel olarak üretilmiş ve başka örneği bulunmayan 57 parça halının yer aldığı “Osmanlı Sarayı Halıları” sergisi, Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu’nda 10 Şubat 2007 tarihine kadar açık kalacak.

Sergi Pazartesi ve Perşembe günleri hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilecek.

27.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Saraylı halılar

  İngilizce tepkisi

  Antep savunması çizgi roman oldu

  Erdemli Yeni Asya bürosu duâlarla açıldı


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004