Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Blair niye susuyor?

İngiltere’de Başbakan Blair’in Saddam Hüseyin’in idam edilmesi konusundaki sessizliği de tartışma konusu. Muhalefet, Muhafazakâr Parti’den milletvekili Boris Johnson, Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan yazısında, ‘’Blair, Saddam’ın iğrenç ölümü hakkında garip bir sessizlik içinde’’ dedi.

Johnson, ‘’Çoğumuzu Saddam Hüseyinsiz Irak’ta hayatın daha iyi olacağına ikna eden kendisiydi. Bu iddiasını destekleyecek bir kanıt gösterebilir mi? 58 bin sivilin ölümü, her gün 100 kişinin hayatını kaybetmesine karşın belki de vardır bir kanıtı ama biz bunu kendisinden duymak istiyoruz. İdama karşı olduğunu, ama Saddam Hüseyin’den hesap sorulmasından memnun olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı’ndan değil. Ben Tony Blair’den duymak istiyorum. Saddam Hüseyin’in mezhep sataşmaları ve bağırışları altında idam edilmesi, Irak’taki mirası konusunda kendisi ne düşündürüyor?’’

/ LONDRA

05.01.2007


 

Yeni infazlar ertelendi

Irak’ın devrik eski lideri Saddam Hüseyin ile birlikte idama mahkûm edilen Barzan İbrahim El Tikriti ve Avad Ahmed El Bander’in cezalarının infazının Pazar gününe ertelendiği bildirildi.

Irak hükümetinden Mukteda El Sadr grubundan Baha El Araci isimli milletvekili, cezanın 3 gün ertelendiğini ve önümüzdeki Pazar günü infaz edileceğini belirtti. Araci, “Pazar günü yapılacağından eminim” şeklinde konuşurken, Başbakan Nuri El Maliki’nin ofisinden yapılan açıklamada ise infazın “içeriden gelen baskılardan dolayı” ertelendiği kaydedildi.

Saddam’ın üvey kardeşi olan Irak eski İstihbarat Başkanı Tikriti ve Devrim Mahkemeleri Baş Yargıcı Bander, Duceyl dâvâsında Saddam ile birlikte idama mahkûm edilen diğer iki isim olmuştu. BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Louise Arbour, cezaların uygulanmaması çağrısında bulunmuştu.

/ BAĞDAT

05.01.2007


 

Müslüman vekilden Kur’ân’lı yemin

ABD’de muhalefetteki Demokrat Parti’nin zafer kazandığı 7 Kasım seçimlerinde oluşan yeni Kongre’nin resmî açılışı, ilk Müslüman milletvekili olan Keith Ellison’ın yemin tartışmalarına sahne oldu.

Göreve başlarken özel bir törende Kur’ân-ı Kerime el basarak yemin edeceğini duyuran Ellison, son açıklamasında, ABD’nin üçüncü başkanı Thomas Jefferson’a ait olan tarihî bir Kur’ân üzerine yemin edeceğini belirterek, “Dinî farklılıklar korkulacak bir şey değil” demişti.

05.01.2007


 

FT: Türklerin hayal kırıklığı artıyor

İngiltere’de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında duyguların karşılıklı olduğunu, Türkler arasında Avrupa’ya yönelik hayal kırıklığının giderek arttığını yazdı.

Vincent Boland imzalı analizde, AB’de Ankara’nın üyeliğine yönelik karşıtlığın arttığı sırada, Türkiye’de giderek artan sayıda insanın AB’ye katılma konusunda iki kez düşünülmesi gerektiğine inandığı ifade edildi. Türklerin Atatürk’ün bıraktığı miras çerçevesinde batılılaşmayı Avrupalı olmak şeklinde algıladığı belirtilen yazıda, geçen yıl Türkiye-AB ilişkilerinde büyük sıkıntılar yaşandığı dile getirildi. Bunun sonucunda müzakerelerin kısmen dondurulduğu kaydedilen yazıda, “Türkiye’nin üyeliğine yönelik düşmanlık bazı AB ülkelerinde giderek artarken, Türkiye’de üyelik sürecine verilen destek de azalıyor” ifadesi kullanıldı.

Bu yıl Türkiye’nin AB üyeliği arzusunun iki önemli olaydan etkileneceği belirtilen yazıda, “bunlardan birinin, Türkiye’nin siyasî dinamiklerini değiştirmesi ihtimali bulunan cumhurbaşkanlığı seçimi, diğerinin de yapılacak genel seçimden bir koalisyon hükümeti çıkması ihtimali olduğu” kaydedildi. 2007 yılının sonunda Türkiye-Avrupa ilişkilerinde ne olacağının belki kesinleşmeyeceği, ancak büyük ölçüde netleşeceği ifade edilen yazıda, Türkiye’de halkın sürece verdiği desteğin azalmasındaki en önemli etkenin, AB’nin KKTC’deki izolasyonların kaldırılmasına yönelik taahhütlerini yerine getirmemesi olduğu vurgulandı. Yazıda ayrıca, Fransız Meclisinin sözde soykırımın inkârını suç sayan kararının da ilişkileri iyice zedelediği hatırlatılırken, bu tür tutumların Türkiye’ye hayır demek için bahane yaratılıyormuş izlenimi oluşturduğuna dikkat çekildi. Buna karşılık AB’nin kapıların Türkiye’ye açık olduğunda ısrar ettiğine de işaret edilen yazıda, Türkiye ile AB arasında bir “sağırlar diyaloğunun” ortaya çıkmakta olduğu ifade edildi.

/ LONDRA

05.01.2007


 

Ahmedinejad: İsrail yakında yıkılacak

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail’in yakında yıkılacağına inandığını söyledi.

İRNA ajansının haberine göre Ahmedinejad, yaptığı açıklamada, “Siyonist rejimin (İsrail) yıkıldığını yakında gözlemleyeceğimize inanıyorum’’ dedi. Ahmedinejad, daha önce de ‘’İsrail’in haritadan silineceği’’ ve “2. Dünya Savaşı’nda 6 milyon Yahudi’nin öldürülmesinin uydurma olduğu’’ yönündeki açıklamalarıyla uluslarar ası tepkilere sebep olmuştu.

/ TAHRAN

05.01.2007


 

Mezarını 3 bin kişi ziyaret etti

Cumartesi günü idam edilen Saddam Hüseyin’in mezarını ziyaret ve taziye amacıyla Irak’ın kuzeyindeki Tikrit’e Ramadi, Diyala, Musul ve Beci’den yaklaşık 3 bin kişi geldi.

Saddam yanlıları, tekbirler ve sloganlar eşliğinde ellerindeki kalaşnikoflarla havaya ateş açarak Saddam’ın mezarına yürüdü. Yürüyüşe katılanlar arasında Saddam yanlısı kadınlar da ağıtlar yakıp şiirler okudular, gözyaşı döktüler. Irak’ın başşehri Bağdat’ta asılarak idam edilen Saddam Hüseyin, doğum yeri olan Tikrit şehrinin Oca Köyü’ne defnedilmişti.

/ TİKRİT

05.01.2007


 

Filistin'de sükûnete dönüş için anlaşma

Hamas ile El Fetih’in, Gazze Şeridi’nin güneyinde sükûnet ortamına dönüş için anlaştığı bildirildi. Filistinli kaynaklar, her iki tarafın, kanlı çatışmalara dahil olduğu bir günün ardından Han Yunus’ta sükunet ortamına geri dönüş konusunda anlaştığını aktardı.

Aynı kaynaklar, tarafların çatışmalar sırasında kaçırılan Hamas ve El Fetih üyelerinin de karşılıklı olarak serbest bırakılması konusunda anlaştığını da duyurdu. Hamas ile El Fetih arasındaki bugünkü çatışmalarda 5 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı ve bugünkü çatışmaların taraflar arasında 19 Aralıkta ilan edilen ateşkesten bu yana kaydedilen en kanlı çatışmalar olduğu belirtiliyor.

/ GAZZE

05.01.2007


 

Kediye kredi kartı

Avustralya’da bir banka, bankaların güvenlik sisteminin güvenilirliğini test etmek isteyen bir kişinin kedisi için yaptığı kredi kartı başvurusunu kabul ederek kediye kredi kartı gönderdi.

Yerel basın, Katherine Campbell’in kedisi Messiah adına Queensland Bankasına ek kart başvurusu yaptığını, bankanın kedisinin adına kredi kartı göndermesi ve ek kart gönderildiğine ilişkin kendisine haber verilmemesi üzerine şaşkınlığa uğradığını yazdı.

Katherine Campbell, “Buna inanamıyorum. İnsanlar bunun mümkün olduğunu bilmeli, bankalar güvenliği artırmalı” dedi.

Banka sözcüsü ise bankanın hata yaptığını ve olmaması gereken bu olaydan ötürü özür dilediğini belirtti.

Kedinin kartı iptal edildi.

05.01.2007


 

Siyam ikizlerine başarılı ameliyat

ABD’nin Minnesota eyaletine bağlı Rochester şehrinde göğüslerinden bitişik olarak dünyaya gelen Siyam ikizleri başarılı bir operasyonla birbirlerinden ayrıldı.

Abygail ve Madysen Fitterer adlı Siyam ikizi kızları başarıyla ayıran ameliyat, Mayo Klinikte, 40 kişilik bir ekip tarafından 6 saatte yapıldı.

Ameliyatı yöneten başcerrah Dr. Christopher Moir, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, birbirinden ayrılan ikizlerin durumlarının çok iyi olduğunu belirtti. İkizlerin 99 günden beri hastahanede bulunduğunu kaydeden Moir, “Bu, onların güzel ve ayrı hayatlarının birinci günü” diye konuştu.

05.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004