Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bir “başkent”in hikâyesi

İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olmasının ilk meyvesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Tuna Köprülü’ye hazırlatılan bir eserle ortaya çıkıyor. Tuna Köprülü, “Kültür Başkenti İstanbul / The Capital of Culture” adlı eserinde İstanbul’un kültürel potansiyelini mimarî eserler üzerinden ortaya koyuyor. Türkçe-İngilizce hazırlanmış olan eser; 264 sayfa olup, giriş ve on bölümden oluşuyor.

İki ana dönem üzerine odaklanmış olan eser, Roma ve Bizans dönemlerinde (MÖ 627–1453) İstanbul’da yapılan eserlerin tasviri ile başlıyor. Osmanlı eserlerinin tasvir edildiği kısım ise on ana bölüme ayrılıyor. Eserin ikinci kısmının bölümleri şu başlıklardan oluşuyor: Camiler, Çeşmeler, Eski Çarşılar, Hamamlar, Haliç, Kilise ve Sinagoglar, Adalar, Saraylar, Boğaz ve Müzeler.

Kitapta, mimarî eserler tasvir edilirken eserlerin günümüz fotoğrafları da etkileyici bir biçimde kullanılmış. Mimarî eserler üzerinden İstanbul, İstanbul üzerinden mimarî eserler bu şehre kattıkları ruhları ile ele alınmış.

Köprülü, eserine; “Avrupa Parlamentosu tarafından 2010 Kültür Başkenti seçilen İstanbul, şüphesiz dünyada benzeri olmayan büyüleyici bir şehirdir. 2700 yıllık bir geçmişi olan bu şehir bünyesinde barındırdığı birbirinden görkemli ve değerli anıtların bulunduğu gerçek bir hazinedir” diyerek başlıyor. Kitabın sayfalarını karıştırdıkça bu gerçek hazinenin değerini daha iyi fark edebiliyorsunuz.

Tuna Köprülü, İzmir’de doğup Ankara’da büyüdü. Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Filolojisine devam etti. 1955 yılında Ertuğrul Köprülü’yle evlenerek 1966’da eşinin Washington Basın Ateşeliği’ne tayin edilmesiyle Amerika’ya gitti.

Diplomat eşi olarak Türkiye’nin tanıtımı amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulundu. İlk ve ortaokulların Anadolu medeniyetlerini (Asia Minor) konu alan tarih dersi kapsamında konuşmacı olarak katıldı ve Türkiye filmi gösterdi. Soroptomists, Lions, Pen Women’s and Capital Speakers kulüplerinde Türkiye konulu konferanslar verdi. 15 yıl süresince Beyaz Saray, ABD Kongresi, Dünya Bankası ve IMF’yi izleyen Türk gazeteci olarak dört ABD başkanıyla dünyayı dolaştı. Halen Washington’daki” National Press Club” (Millî Basın Kulübü) üyeliği devam ediyor.

Washington’da 25 yıl kaldıktan sonra Türkiye’nin Monako Fahri Başkonsolosu oldu. On yıl süreyle kermeslerde Türk reyonu açtı. Fazıl Say, Hüseyin Sermet ve Pekinel Kardeşler gibi devlet san'atçılarını ağırlayarak Monakolularla tanıştırdı.

Üstün hizmetlerinde dolayı Monako Prensi Rainier tarafından “Chevalier de St. Charles” liyakat nişanıyla ödüllendirildi.

Yazarın yayımlanmış eserleri arasında; “Beyaz Saray Anılarım” (2002), “İstanbul’daki Yabancı Saraylar” (2005) bulunmaktadır.

05.01.2007


 

En iyi mimarlık bitirme projeleri ‘Anadolu’ turunda

Mimarlık alanında eğitim veren tüm üniversitelerden en iyi diploma projelerini seçmek üzere düzenlenen ‘ARCHIPRIX-Türkiye 2006’ Yarışması’nda ödül alan projelerin sergisi Isparta, Mersin ve Balıkesir’e gidiyor.

‘ARCHIPRIX-Türkiye 2006’ sergisi, 12 Şubat - 2 Mart 2007 tarihlerinde Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (Isparta), 12 Mart - 30 Mart 2007’de Mersin Üniversitesi’nde, 9 Nisan - 27 Nisan 2007’de Balıkesir Üniversitesi’nde sergilenecek.

Anadolu’daki üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin de yarışmaya ilgisini artırmak ve kazanan projeleri yakından görmelerini sağlamak amacı ile Archiprix Sergisi Anadolu’yu dolaşıyor.

12 Şubat 2007 - 02 Mart 2007 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi’nde, 12 Mart 2007 - 30 Mart 2007 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi’nde ve 9 Nisan 2007 - 27 Nisan 2007 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi’nde yapılacak sergi, mimarlık yarışmalarına Anadolu’daki üniversitelerin de katılımını sağlamak adına çok önemli bir adım olacak.

17 ÜNİVERSİTEDEN 74 PROJE

DEĞERLENDİRİLDİ

RCHIPRIX-Türkiye grubu yönetiminde, Yapı-Endüstri Merkezi ve Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı’nca düzenlenen ve ana sponsorluğunu Çimsa A.Ş.’nin üstlendiği “ARCHIPRIX-Türkiye Bitirme Projesi” yarışmasının on birincisi Kasım ayında sonuçlandı.

Boğaçhan Dündaralp, Kerem Erginoğlu, Adnan Kazmaoğlu, Elif Özdemir ve Şevki Vanlı’dan oluşan seçici kurul, Eylül’ün ilk haftasında toplanarak katılan projeleri değerlendirdiler. “ARCHIPRIX-Türkiye 2006’ yarışması için, 17 üniversiteden gelen 74 proje değerlendirildi. Yapılan değerlendirmelerden sonra jüri ödül dağılımını belirledi.

Değerlendirmeler sonucunda, “Bozcaada’da Şarap Üretim Tesisi ve Bağcılık Enstitüsü” projesiyle İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Didem Yavuz birincilik ödülüne değer görüldü. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Mert Velipaşaoğlu “Liberal Sanatlar Koleji” projesiyle ikincilik ödülünü alırken, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Handenur Yazıcı “Taksim Gezi Parkı’nda Kent Kütüphanesi” projesiyle üçüncülük ödülüne lâyık görüldü.

05.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004