Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail ile Suriye anlaştı

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, İsrail ile Suriye temsilcileri arasında yapılan bir dizi gizli görüşmede, müstakbel barış anlaşması için anlaşmaya varıldığını yazdı.

Haaretz gazetesinde yayınlanan haberde, İsrailli ve Suriyeli yetkililerin, 2004 Eylül ile 2006 Temmuz arasında Avrupa’da birçok kez gizlice bir araya geldiği bildirildi.

Bu görüşmelerde, İsrail’in 1967’de ilhak ettiği Golan Tepeleri’nden çekilmesinin de öngörüldüğü bir anlaşma için bir çerçeve belirlendiği kaydedilen haberde, İsrail’i eski bir diplomat olan Alon Liel’in temsil ettiği ve dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve şimdi Başbakanı Ehud Olmert’in görüşmeler hakkında bilgilendirildiği ifade edildi. Haberde, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın bu görüşmelerin başlatılmasına öncülük ettiği ve taraflar arasındaki gizli görüşmelere Türk arabulucuların da yardımcı olduğu bilgisine de yer verildi.

Haaretz’in haberine göre, varılan çerçeve anlaşmasının ana noktaları şöyle: ‘’İki ülke arasında bir ilke anlaşmasına varılacak, tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesinden sonra bir barış anlaşması imzalanacak. İsrail, Golan Tepeleri’nden 4 Haziran 1967 sınırlarına kadar çekilecek. Ancak bu çekilme için bir takvimin belirlenmediği belirtilen haberde, Suriye’nin 5 yıllık bir dönemde çekilmenin tamamlanmasını istediği İsrail’in ise sürenin 15 yılın üzerine yayılmasını istediği kaydedildi. Golan Tepeleri’nin önemli bir kesimini kaplayacak bir park, İsrailliler ve Suriyelilerin ortak kullanımı için kurulacak. Sınır bölgesi, İsrail’in lehinde bire dört oranında askerden arındırılacak. İsrail, Ürdün Nehri ve Kinneret Gölü sularındaki kullanımla ilgili denetimini sürdürecek.

/ KUDÜS

17.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail ile Suriye anlaştı

  Özel statü verilmeli

  Hamas: İsrail'i asla tanımayız

  Şiî ve Sünnîler yakınlaşmalı

  Belçika’da yasağa protesto

  İdamlar BM’yi üzdü

  Türkiye’ye red, İslâma reddir

  Arınç: Darfur uzlaşmayla çözülmeli

  Sudan’da Osmanlı türbeleri açıldı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004