Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Özel statü verilmeli

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç, Kerkük’ün normal bir vilâyet değil, Irak’ın millî serveti olduğunu, bu nedenle kentin geleceğine bütün Iraklıların karar vermesi ve şehrin özel bir statüye kavuşturulması gerektiğini söyledi. Ergeç, Irak ve Kerkük’te bugün gelinen sonucu kendilerinin, ABD işgalinin ilk başladığı sırada gördüklerini belirterek, Kerkük’e giren Kürt grupların, ilk olarak tapu daireleriyle nüfus müdürlüklerine girdiklerini ve bütün kayıtları yaktıklarını hatırlattı.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç, Kerkük’ün normal bir vilayet değil, Irak’ın milli serveti olduğunu, bu nedenle şehrin geleceğine bütün Iraklıların karar vermesi ve özel bir statüye kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Global Strateji Enstitüsü tarafından düzenlenen “Kerkük 2007” panelinde konuşan Ergeç, Irak ve Kerkük’te bugün gelinen sonucu kendilerinin, ABDişgalinin ilk başladığı sırada gördüklerini belirterek, Kerkük’e giren Kürt grupların, ilk olarak tapu daireleriyle nüfus müdürlüklerine girdiklerini ve bütün kayıtları yaktıklarını hatırlattı. “2007’nin Kerkük’ü, 2007’nin Irak’ı demek” şeklinde konuşan Ergeç, Kerkük’ün çatışmalara sürüklenmesi durumunda, bütün Irak’ı bir iç savaşa götüreceğini belirtti.

Ergeç, Türkmenler olarak Irak’ın birlik ve beraberliğini korumak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek, Irak anayasasının, kendilerine hiçbir şey vermeyip, ellerindeki her şeyi aldığını bildirdi. Anayasadaki 140. maddenin üç aşamalı bir şekilde uygulandığını, bu aşamaların normalleştirme, sayım ve referandum olduğunu anımsatan Ergeç, geçmiş seçimlere bakıldığında referandum sonuçlarının da nasıl olacağının şimdiden görülebileceğini bildirdi. Ergeç, “Kerkük normal bir vilayet değil, Irak’ın milli servetidir. Dolayısıyla geleceğine bütün Iraklıların karar vermesi gerekir.” dedi. Ergeç, normalleştirme aşaması çerçevesinde hak sahiplerine, haklarının verilmesi, bu kişilerin kente dönmesinin ardından, Kerkük’e özel bir statü verilmesi gerektiğini de vurgulayarak, kentin mutlaka merkezi otoriteye bağlanmasını istedi.

DİĞER GRUPLARDAN DA REFERANDUM UYARISI

Panelin öğleden sonraki üç oturumunda Ergeç’in yanı sıra Irak Cumhuriyetçiler Birliği Üyesi ve Kerkük İl Meclisi Üyesi Muhammed Halil, Kerkük İl Meclisi Üyesi Ali Mehdi, Irak Cumhuriyetçiler Birliği Üyesi ve Havice Meclis Başkanı Hüseyin Ali Salih, Irak Uzlaşma Cephesi Dış İlişkiler Sorumlusu İmad Ali İsmail ile Asuri Genel Kongresi Başkanı İşaye İşo konuştu.

Grup temsilcileri, Kerkük için bu yılın sonunda yapılması planlanan referandumun sonuçlarının ülkeyi bir iç savaşa götürebileceği uyarısı yaparken, Irak anayasasının 140. maddesinin iptal edilmesi ya da değiştirilmesi gereği üzerinde durdular.

/ ANKARA

17.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail ile Suriye anlaştı

  Özel statü verilmeli

  Hamas: İsrail'i asla tanımayız

  Şiî ve Sünnîler yakınlaşmalı

  Belçika’da yasağa protesto

  İdamlar BM’yi üzdü

  Türkiye’ye red, İslâma reddir

  Arınç: Darfur uzlaşmayla çözülmeli

  Sudan’da Osmanlı türbeleri açıldı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004