Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

TMO: Gerekirse müdahale ederiz

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, buğday fiyatları olağan dışı seyrederse, fiyatların normal seviyede olması için ithalat da yapabileceklerini söyledi. TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, küresel ısınmanın da etkisiyle son dönemde ‘’Kuraklık var, buğdayda sıkıntı olacak, fiyatlar yükselecek, TMO depolarında buğday kalmadı...’’ gibi yanlış söylemler nedeniyle, piyasada spekülatif bir havanın oluşturulduğunu, bunun da TMO stoklarına büyük bir talep oluşturduğunu bildirdi.

Kuraklık konusunda yapılan açıklamaların piyasalarda tedirginlik doğurduğunu, bu sebeple, sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yetkili ağızlarından birkaç ay sonda Türkiye’de sıkıntılı günler yaşanacakmış, kuraklık sebebiyle kıtlık olacakmış gibi kamuoyuna yanlış mesajların verilmemesi gerektiğini vurgulayan TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, bu tür mesajların sonucunda piyasadaki aktörleri mala yönelttiğini, fiyatları yükselttiğini, aracıların da mal stoklamasına yol açtığını söyledi. İlgili kurum ve kuruluştan şu andaki gidişata yönelik verileri aldıklarını kaydeden Kemaloğlu, verilerin bugün için panik havası oluşturmadığın vurguladı.

“GEREKİRSE ALIM YÖNÜNDE DEVREYE GİRERİZ’’

2006-2007 sezonunda buğdayda kilogramda 37,5 YKr fiyat açıklayarak piyasaya girdiklerini, şu anda da piyasaya fiyatlarının 43-46 YKr aralığında seyrettiğini, bununda makul bir rakam aralığı olduğunu anlatan Kemaloğlu, bir regüle kuruluş olarak TMO’nun piyasayı takip ettiğini, fiyatlarda olağan dışı bir yükselme olduğu zaman da derhal müdahale edeceklerini bildirdi.

Şu anda piyasada kimsenin spekülatör anlamında ‘’Biz buğdayları stoklarız, birkaç ay sonra yüksek fiyata satarız’’ gibi bir hesaba gitmemesi gerektiğini belirten Kemaloğlu, ‘’TMO bu piyasayı takip ediyor. Çünkü fiyatların yükselmesi 72 milyon insanı ilgilendiren ekmeğe yansıyor. Fiyatlar olağan dışı seyrederse TMO’nun elinde piyasanın durumuna göre kullanabileceği enstrümanlar var’’ diye konuştu.

Kemaloğlu, iç piyasada buğday tükense bile dünyada yeterince olduğunu belirterek, ‘’Hemen ithalata yöneliriz demek istemiyoruz ama gerekirse buğday fiyatlarının normal seviyede olması için ithalat da yaparız diyoruz’’ dedi.

/ ANKARA

26.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TMO: Gerekirse müdahale ederiz

  Koç: Seçimler ekonomiyi etkilemez

  TÜSİAD’a ilk kadın başkan

  Mobilyacılar iflâsın eşiğinde

  Petrol faturası 16 milyar dolar

  Turist sayısı 2006’da yüzde 6,2 azaldı

  Maaş farkları Şubat’ta ödenecek

  Gıdada KDV inecek

  Kamuda 114 bin 741 araç var

  Kaliteli elemana ihtiyaç var


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004