Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

En büyük cihat nefisle olandır

Risale-i Nur Enstitüsü Ankara Şubesi tarafından düzenlenen programda “Risâle-i Nur’a Göre Cihat” konulu bir seminer veren Ali Vapurlu en büyük cihadın nefisle olan mücadele olduğunu, nefsini ıslâh edemeyenin başkasını ıslâh edemeyeceğini söyledi.

Ali Vapurlu seminerde şunları söyledi:

“En küçük dairede en büyük vazife, en büyük dairede en küçük vazife var. Daire küçük diye niye ihmal ediliyor? Büyük daire daha cazip geldiği için. Nefis, taktik uyguluyor. Vazifenin az olduğu sahada insanı meşgul ediyor. Kalbin gıdası verilmeyince nefis galip geliyor. Ebedî bir dünyayı kazanmak veya kaybetmek meselesi başımıza açılmış. Bu dâvânın en büyük vekili ise Risâle-i Nur’dur.

“İttibâ-ı sünnet; farzları işlemek, günahları terk etmek, özellikle namazı tâdil-i erkân ile kılmak, namazın arkasındaki tesbihâtı yapmanın yanında günde en az 5-10 dakika bile olsa Risâle-i Nur okumak bizi talebe-i ulum dairesine dahil ediyor. Ve neticede imanla kabre girmesine yol açıyor.

“Büyük cihadda yani nefisle olan cihatta Allah’a iltica etmek gerekiyor. Peygamberimiz (asm) günde 100 defa istiğfar ediyordu. Peygamber olduğu halde Allah’a sığınması nefsin ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor. İşte cihadı ekber bu.

“Nefisle olan mücadele ve mücahede farzdır. Hayatımızı zamanın olumsuzlukları ve şerrinden muhafaza etmemiz lazım. Bediüzzaman insanların cihadı ekberle vazifeli olduğunu söyler.

“Küçük cihad harici ve dahili olarak ikiye ayrılmaktadır. Dahili ise maddî ve manevî olarak ikiye ayrılmaktadır. Harici cihad düşmanlarla yapılan savaştır. Geçmişte Kurtuluş savaşında olduğu gibi.

“Dahildeki maddî cihadı Bediüzzaman tasvip etmiyor. “Kur’ân bizi menetmiş” diyor. Dahilde silâhlı bir mücadeleye karşı çıkıyor. “Vazifemiz müsbet hareket etmektir. Kuvvetimizi memleketin asayişini muhafaza için kullanıyoruz” demektedir. Şeyh Said’i bu mânâda ikaz etmiş ve onu yapacağı hareketten men etmeye çalışmıştır.

“En büyük cihad nefisle olan mücadeledir. Nefsini ıslâh edemeyen başkasını ıslâh edemez. Cihadın en önemli noktası budur.”

YENİ ASYA / ANKARA

26.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çocuk edebiyatımız dünyaya açılıyor

  En büyük cihat nefisle olandır

  ‘Edebiyat ve Bursa’ ödülleri sahiplerini buldu

  Galata Surları yeniden incelenecek

  “Haliç Medeniyetinde Yolculuk”

  İzmir’de öykü günleri

  Diyarbakır’da “İnsan ve sanat” semineri


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004