Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Büyükanıt: Herkes dinamik güç

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Washington’da düzenlediği basın toplantısında çarpıcı açıklamalar yaptı. Çok sayıda kuvveti Türkiye-Irak sınırına tahsis etmelerine rağmen hududun korunmasında sıkıntılar olduğunu kaydeden Büyükanıt, “Açıkça ifade ediyorum, Türk-Irak hududun öteki tarafı PKK’ya teslim edilmiştir. Bunu açıkça ifade ediyorum. Hiçbir güvenlik görevlisi yok. Ama birçok silâhlı terörist, hududun öteki tarafında” dedi.

Büyükanıt, ABD’nin Başşehri Washington’a yaptığı ziyaretin son gününde bir basın toplantısı düzenleyerek temaslarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Büyükanıt, “Türkiye’nin şu anda güvenlik bağlamında karşı karşıya olduğu sorunlar belli. Dolayısıyla benim burada ABD yetkilileriyle yaptığım görüşmelerde bu konuları görüşmemizin çok doğal olduğunu taktir edersiniz. Bunların başında Irak, PKK ve Ermeni iddialarının geldiği söylenebilir. Tabii bunların dışında askeri konularda, askeri makamlarla teknik anlamda görüşmeler yaptım” dedi.

Görüştüğü tüm makamlarla Irak konusunu derinliğine tartıştığını belirten Büyükanıt, “Irak’ı tek parça olarak görmemek lazım. Bir Kuzey Irak’taki oluşum var. Kuze Irak’taki PKK var. Bir Irak’ın kendisi var. Irak’ın içinde Kerkük var. Bunları görüştük” dedi. Büyükanıt, “Esasen Irak’la ilgili devletin bütün kademelerinde görüşler belli bir odakta noktalanmış durumdadır. Dolayısıyla burda yaptığım görüşmelerde de şu hususları vurgulamaya çalıştım: Bunların hepsi güvenlik boyutunda olan şeyler. Bizim işimiz asker olarak bizim işimiz güvenlikle ilgili. Ülkemizin güvenliği, bölgemizin güvenliği, bölgesel güvenlik; eğer uzatabilirseniz global güvenlik. Biz, tüm devlet kademeleri, Irak’ın üniter yapısının korunması görüşündeyiz. Ama geldiğimiz noktada görüyoruz ki Irak’ın üniter yapısı çok büyük ölçüde şekil değiştirmiştir. Gerek mezhepsel çatışmalar, gerek etnik bölünmüşlükler Irak’ın üniter yapısında çok ciddi sıkıntılara yol açmış bulunmaktadır. Her gün bazen yüzlerce, bazen onlarca, bazen ellilerce insan şu anda bu çatışmalardan dolayı Irak’ta hayatını kaybetmektedir. Bırakın Irak’a komşu olan bir ülke olarak Türkiye’nin ve Türk askerinin, insan olarak bu acıları kabul etmemiz mümkün değildir. Bir ülkenin bu duruma gelmesi etnik ve mezhepsel çatışmaların ülkeleri nereye götüreceğinin çok canlı bir örneğidir. Bundan da ders almamızın gerektiğini düşünüyorum bir asker olarak. Sünni-Şii çatışması şu anda en yüksek noktasına kadar gelmiştir” dedi.

Büyükanıt, kendilerini asker olarak ilgilendiren en önemli konunun ise hudut güvenliği olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu konu üzerinde tüm makamlarla çok detaylı olarak konuşma imkanını buldum. Irak-Türkiye hududunun arazi yapısına baktığımız zaman bu hududun korunması son derce zordur. Çok yüksek bir arazi. Çok sarp bir arazi. Çok sayıda kuvvetimizi oraya tahsis ettik. Buna rağmen bu hududu korumakta sıkıntı çekiyoruz. Sıkıntı çekmemizin başlıca sebebini söylemem gerekirse Türk-Irak hududunun Irak tarafı bugün tamamen boş durumdadır. Hiçbir güvenlik görevlisi Irak hududunu korumakla görevlendirilmemiştir.

/ WASHINGTON

18.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Büyükanıt: Herkes dinamik güç

  Gül: Askerden önce siyasetçi konuşmalı

  Kerkük şimdiden karıştı

  Hamaney: Nükleer programdan vazgeçmeyiz

  Bush, Suudlularla ve İsraillilerle Filistin’i görüştü

  Esad İran’a gidiyor

  Rice’dan Bağdat’a ani ziyaret

  Temsilciler Meclisinden Bush’a hayır

  Sarkozy depara kalktı

  Yeni Türkmen lidere AB çağrısı

  ‘Türkiye 301 adımını atmalı’

  Yapay retinayla âmâlara görme umudu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004