Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hukuksuz devlet hem derin, hem sığ

Yargıtay Onural Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, “Kendi kendimizi aldatmayalım. Hukuk devletini kuramadığınız sürece devlet hem derindir, hem de sığdır. Devleti bundan kurtarmak istiyorsanız, hukukun üstünlüğünü sağlayacaksınız” dedi.

Malatya’da Hak-İş’e bağlı Öziplik İş Sendikası tarafından düzenlenen “Düşünce Özgürlüğü ve Demokrasi” konulu panele Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk ve Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu konuşmacı olarak katıldı.

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, yaptığı konuşmada derin devlet kavramı ile ilgili olarak ilginç bir şiir okudu. Şiiri yazan şairi konuşması esnasında hatırlayamadığını söyleyen Selçuk’un okuduğu şiirde, “Köpek var, taş yok / Taş var, köpek yok / Taş da var, köpek de var / Ama kralın köpeği / Sıkıysa at taşı’” ifadeleri kaydediliyor. Selçuk, şiiri okuduktan sonra şunları söyledi:

“Kendi kendimizi aldatmayalım. Hukuk devletini kuramadığınız sürece devlet hem derindir, hem de sığdır. Devleti bundan kurtarmak istiyorsanız, hukukun üstünlüğünü sağlayacaksınız. Hukuka bağlı devleti yaratacaksınız. Peki o hukuk nasıl bir hukuk olacak? Elbette, 1982 Anayasası olmayacak. Evrensel kurallara uyan hukuk olacak. Hukuk adaletin süzgecinden geçecek, devlette o hukukun süzgecinden geçecek. İşte o zaman hukuk devletini kurarsınız. Ne derin devletten söz edersiniz, nede sığ devlette. Ben bunun tartışmasının yapılmasını da gereksiz görüyorum. Çünkü 1982 Anayasası kaldığı sürece, Türkiye’de hukuk devleti olmadığı sürece derin devletten bahsetmenin bir anlamı yoktur. Çünkü hep derindir o devlet. Derin devletten ne zaman bahsedersiniz? Hukukun üstünlüğünün sağlandığı bir devlet kurarsanız ve arada sıra devlet Demirel’in dediği gibi rutin dışına çıkarsa, o zaman dersiniz ki ‘Devlet hukukun dışına çıkıyor’ Gereğini yaparsınız.”

GÜZEL SADECE OY

VERMEKLE DEMOKRASİ OLMAZ

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel de, 1948’de İnsan Hakları Beyannamesi’nin yayınlanmasından 14 asır önce Hz. Peygamberin Veda Hutbesi’nde insan haklarının mana olarak daha zengin bir şekilde bahsedildiğini söyledi. Güzel, şöyle konuştu: “Demokrasi denince, 4 yılda 5 yılda bir sandığa gitmek ve oy kullanmak şeklinde anlaşılmıştır. Bu çoğulcu parlamenter demokrasinin şartlarından sadece biridir. Önemli bir şarttır ama, sadece oy kullanmakla, seçim yapmakla o ülkede demokrasinin yerine geldiğini söyleyemezsiniz. Hem demokrasiye inanmak, insan haklarına sahip çıkmak mümkündür. Hem de milliyetçi vatansever, vatanın birliğine bütünlüğüne sahip çıkan, vatanını seven bayrağını seven olmak mümkündür. Bunları karşı karşıya getirmemeliyiz. Bu en büyük tuzaktır.”

USLU: DÜŞÜNCE EN KUTSAL HAK

Panelde son olarak söz alan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu ise, düzenlenen panelle berrak bir zihinle doğru sonuçlara ulaşmak için zemin hazırladıklarını söyleyerek, düşüncenin insanların en kutsal hakkı olduğunu ifade etti. Uslu, “Türkiye son günlerde yoğun bir bilgi kirliliği yaşıyor. Bir zihin bunalıklığı ve bir kavram karmaşası içerisinde yaşıyoruz. Yasaklarla bireysel ve kurumsal yeteneklerimizi daraltmaya devam edersek, korkarım bu süreç, ülkemiz açısından staretejik bir zayiat oluşturacaktır” dedi.

/ MALATYA

19.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hukuksuz devlet hem derin, hem sığ

  301 linç kültürü oluşturuyor

  Atatürk’ün evini kim bombalamış?

  Meclis AB’yi görüşecek

  Problemleri Demokrat Misyon çözer

  Hukuk devletinde çifte standart olmaz

  İhsanoğlu: Haksız ambargo kalksın

  Bakan Aksu’dan “Plakaya ceza yazma” uyarısı

  Baykal: Seçimi Nisan'a alalım

  Türkiye İslâm ve demokrasi laboratuvarı

  Kitapla cezaevinde tanıştılar

  Türk hayırseverliği Açelileri sevindirdi

  ‘Mevlânâ tüm İslâm dünyasına yol gösterdi’

  Açba: Projeyi inandırıcı bulduk, destek verdik

  Şeker görünümlü ilâçlar zehirliyor

  Hayvan beslerken hasta olmayın

  Obezlere tüp mide

  Datça’da yılın ilk badem hasadı başladı

  Brokoli, B ve C vitamini deposu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004