Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bulgaristan’da Osmanlı katliâmı asparagas çıktı

Bulgaristan’ın Osmanlı egemenliğinde bulunduğu sıralarda ülkenin Batak köyünde, 131 yıl önce yaşanan ve “Batak Katliâmı” olarak adlandırılan olaya Alman bilim adamlarının getirdiği yeni yorum ülkeyi karıştırdı.

Alman tarihçi bilim adamları, Bulgar tarihçilerin, “Osmanlı yönetimine karşı 21 Nisan 1876’da başlatılan Batak isyanı sırasında, çoğu kadın ve çocuk 5000 kişinin Batak’taki Sveta Nedelya kilisesinde Osmanlılar tarafından kılıçtan geçirildiği” yolundaki iddialarını çürüttü. Öğretim üyesi Bulgar kökenli Martina Baleva ile Doğu Avrupa Enstitüsü üyesi Ulf Brunbauer, “Batak katliâmı” olarak bilinen olayın aslında bir “düzmece” olduğunu açıkladılar. “Bulgaristan’ın resmî tarihçilerinin Batak’taki olayları fazlasıyla abartarak, Bulgar halkı arasında Müslümanlara ve özellikle Türklere karşı nefret duyguları oluşturmaya çalıştıklarını” belirten Brunbauer, “Bu da herkesin bildiği gibi Komünizm döneminde Türklere karşı uygulanmaya çalışan asimilasyon kampanyasına ilham vermiştir” diye konuştu. Alman tarihçi, yaptıkları araştırmalar sonunda, özellikle Komünizm döneminde bazı çevrelerin Bulgar-Türk ilişkilerine zarar vermek için “hayali efsaneler” ürettiklerini ve tarihsel olayları saptırdıklarını belirlediklerini bildirdi. Baleva ve Brunbauer Batak olayları ile ilgili yaptıkları araştırmalardan elde ettikleri sonuçları 17 Mayıs 2007 tarihinde Sofya’da düzenleyecekleri konferans ve sergi ile kamuoyuna açıklayacaklarını söylediler.

Konferansa, karşı görüşü savunan bilim adamlarının da davet edileceği öğrenildi.

Aynı zamanda tarih uzmanı olan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ise iki bilim adamının başını çektiği araştırma ekibinin Batak olayları ile ilgili ortaya attıkları yeni teze tepki gösterdi. Konuyla ilgili özel bir açıklama yapan Pırvanov, bu tezin Bulgaristan’ın millî tarihine ve milli değerlerine karşı düzenlenmiş bir “provokasyon” olduğunu ileri sürdü. Pırvanov, “tezde yer alan iddiaların tarihsel gerçekleri saptırmaya yönelik olduğunu” belirterek, “Batak halkının canları pahasına başlattığı isyan Dostoyevski, Turgenev, Mendeleev, Gladston ve Garibaldi gibi dönemin en parlak fikir adamları tarafından da kabul edilmiştir” diye konuştu.

Bu arada ırkçı ve aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan ATAKA partisinden yapılan açıklamada da “Batak olayının Bulgar halkına karşı bir soykırım olduğu” öne sürülerek, “Batak katliamını reddeden kişilere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin levadan 50 bin levaya (2500-25.000 avro) kadar para cezası verilmesini öngören bir yasa tasarısı hazırlandığı bildirildi.

Açıklamada, söz konusu yasa tasarısının parlamentoya sunulduğu ve en kısa zamanda yasalaşması için her türlü girişimin yapılacağı kaydedildi.

/ SOFYA

27.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Putin’den Batı’ya muhtıra

  Solana: İlerleme kaydettik

  Bush Wolfowitz’in arkasında

  Filistin: Ateşkese devam

  Bulgaristan’da Osmanlı katliâmı asparagas çıktı

  Bişara Hizbullah’a yardımla suçlandı

  Saddam’ın cezaevi müdürü ihanetten tutuklandı

  Mogadişu’dan büyük kaçış

  İran: ABD saldırırsa dünyayı başına geçiririz


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004