Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Su israfına fren çağrısı

TEMA Vakfı Genel Müdürü Uygar Özesmi, su konusunda tasarrufun önemine işaret ederek, ‘’4 kişilik bir aile, yılda 140 ton su kurtarabilir’’ dedi.

TEMA Vakfı, evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla ‘’Suyunu Boşa Harcama’’ kampanyası başlattı. Kampanyanın tanıtımı amacıyla The Marmara Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Özesmi, küresel iklim değişikliği sonucu su kaynaklarının azaldığına dikkati çekti.

Özesmi, Türkiye’de suyun tükenmek üzere olduğunu vurgulayarak, suyun önemli bir bölümünün evlerde boşa harcandığını kaydetti. Alınacak basit tedbirlerle su tasarrufu sağlanabileceğini dile getiren Özesmi, ‘’İşe önce muslukları kapatarak başlamalıyız’’ diye konuştu.

Özesmi, 4 kişilik bir ailenin sebzeleri elde değil, su dolu bir kapta yıkamasıyla yılda 18 ton, diş fırçalarken ya da tıraş olurken suyun boşa akıtılmamasıyla yılda 48 ton su tasarrufu yapabileceğini aktardı.

Bulaşıkların elde yıkanmasıyla 4 kişilik bir ailenin günde ortalama 84 ile 126 litre arası su harcadığına dikkati çeken Özesmi, bulaşık makinesinin aynı bulaşığı 12 litre suyla yıkadığını ifade ederek, bu yöntemle yılda 26 ile 40 ton arasında daha az su harcanacağını dile getirdi.

Özesmi, 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su tüketildiğini belirterek, 4 kişilik bir ailenin her bireyinin duş süresini 1 dakika azaltması durumunda yılda 18 ton su tasarrufu sağlanacağını kaydetti.

Sifonların günde 1 kez amaç dışında çekilmesi durumunda yılda 16 ton suyun boşa harcandığını aktaran Özesmi, bahçelerin, buharlaşmanın yoğun olması sebebiyle daha fazla su harcanan öğle vakti yerine güneş battıktan sonra sulanmasıyla tonlarca su tasarrufu yapılabileceğini dile getrdi.

Özesmi, ‘’Alınacak tüm bu tedbirlerle 4 kişilik bir aile, yılda 140 ton su kurtarabilir’’ dedi.

Kampanya kapsamında ‘’www.suyunubosaharcama.org’’ adlı internet sitesi kurulduğunu belirten Özesmi, buradan su tasarrufuyla ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapıldığını söyledi. Özesmi, ayrıca kampanyanın ilân, el broşürleri ve Mayıs ayının ikinci haftası gösterime girecek reklâm filmiyle destekleneceğini bildirdi.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çelik Kurtoğlu da Türkiye’de küresel iklim değişikliğinin etkilerinden korunmak için tedbir alınması gerektiğini anlattı. Kurtoğlu,’’En temel sorunumuz olan ve dünyanın en değerli varlığı olan su konusunda biraz daha tasarruflu davranmalıyız’’ dedi. Kurtoğlu, tasarruftan önce bütün çevrelerde farkındalık bilinci oluşturmak gerektiğini ifade ederek, kampanyayla bunu sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

/ İSTANBUL

27.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtülülerin yanında olmalıyız

  Gizli oyla seçilecek

  Başka aday çıkmadı

  Seçim Kasım’a kalırsa geçici bütçe gerekir

  Başörtüsü Köşke çıkarsa mağdurların önü açılır mı?

  Su israfına fren çağrısı

  367 şartı hukukî değil, siyasî yorum

  Çoğunluğu görünce Meclisi açarım

  Kanal 7 Int: Basın özgürlüğüne baskın

  Aslan: Müzakere sürecinde yoğun çalışıyoruz

  AKP ve CHP’den sürpriz istifalar

  367 şartı Meclisi etkisiz kılma girişimi

  Askere mayın tuzağı: 2 şehit

  CHP Gelirler Vergisi Kanunu’nun iptalini istedi

  Sürücüler artık direksiyon başında uyuyamayacak

  Eğitimcilerden protesto

  Okullarda eğitim dili Türkçe olmalı

  Yetenek engel tanımıyor

  Amerika’da ‘Mevlânâ Yılı’ faaliyetleri

  Yılın ebesi seçildi, ama...

  3 semavî din aynı sahnede


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004