Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD ve İran’ın Irak pazarlığı

İran’ın, Irak konusunda ABD yönetimiyle görüşmeyi kabul ettiği bildirildi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basını bilgilendirme toplantısında, muhtemel İran-ABD görüşmesine ilişkin sorular üzerine, ABD ile sadece Irak konusunda müzakere etmeyi kabul ettiklerini açıkladı.

Iraklı üst düzey yetkililerin kendilerinden ABD ile müzakere etmelerini istediğini ifade eden Hüseyni, “Biz de Irak halkının sorunlarını azaltmak, Maliki hükümetini desteklemek, Irak’ta güvenlik ve huzuru sağlamak için ABD ile görüşmeyi kabul ettik” dedi.

Konuyu resmi olarak incelediklerini belirten Hüseyni, görüşmelerin Irak’ta yapılacağını, ancak müzakereye hangi düzeyde katılacaklarının henüz belli olmadığını kaydetti.

Sözcü, bazı İran milletvekillerinin İran-ABD dostluk grubu kurmayı düşündüklerinin hatırlatması üzerine de böyle bir öneri olması halinde yetkililerin onu inceleyeceğini söyledi.

İran, geçen yıl da Irak konusunda ABD ile görüşmeyi kabul etmiş, ancak Washington yönetiminin kendisine karşı tutumunu değiştirmediği için görüşmeden vazgeçmişti.

Hüseyni, basında yer alan “5 artı 1 ülkelerinin uluslararası bir konsorsiyum aracılığıyla İran’da uranyum zenginleştirmenin yapılmasını kabul ettiği” yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de bu fikrin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından daha önce dile getirildiğini hatırlattı ve kendilerinin uluslararası bir konsorsiyum aracılığıyla uranyum zenginleştirmenin İran’da yapılmasından yana olduklarını vurguladı.

“Kesin hakkımızı kısıtlamayan bütün önerilere açığız” diyen Hüseyni, görüşme için hiçbir önşartı kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.

Bütün nükleer faaliyetlerinin barışçıl amaçlı olduğunu söyleyen Hüseyni, “Nükleer faaliyetlerimizi hiçbir şekilde durdurmayacağız. Müzakerelerin yapılmasından önce, müzakere sırasında veya müzakere sonucunda da hiçbir önkoşulu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Sorunun çözümü için müzakereden yana olduklarını yineleyen Hüseyni, bütün çabalarının BM Güvenlik Konseyi’nden yeni bir yaptırım kararı çıkmaması olduğunu da belirtti.

/ TAHRAN

14.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD ve İran’ın Irak pazarlığı

  Solana: Türkiye yanımızda olmalı

  İran’da Afgan avı

  ‘Irak’ta Kaide devleti mi?’

  Taliban komutanlarından Dadullah öldürüldü

  Pakistan-Afgan askerleri çatıştı

  Barzani karargâhına ikinci saldırı

  CIA eski Başkanı: Kardak’ta savaşı biz engelledik

  NASA zamanın başlangıcını gözleyecek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004