Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Hamas-El Fetih çatışması

Yıllardır İsrail kurşunlarına hedef olan Filistin’de şimdi de kardeş kanı dökülüyor. Gazze Şeridi, özellikle Gazze şehri civarı Hamas-El Fetih çatışmaları yüzünden savaş alanına dönerken, çatışmalarda ölü sayısı yükseliyor. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, çatışmaların başladığı günden düne kadar ölen Filistinlilerin sayısı 17’ye yükseldi. Filistin Güvenlik Konseyinin Mahmut Abbas başkanlığında toplanarak çatışmalara son verme çağrısı yapması bekleniyor.

Gazze’de tarafların gece yarısı ateşkes için uzlaşmaya varmalarına rağmen, ateşkes sokaklara hakim olamadı.

Gazze ve Batı Şeria Emniyet Müdürü Raşid Ebu Şbak’ın evine düzenlenen baskında 5 korumasının öldürülmesinin ardından, El Fetih’e bağlı El Aksa Şehitleri Tugaylarının sözcüsü Ebu Kusay, El Fetihli bakanlara, ulusal birlik hükümetinden istifa etmeleri çağrısında bulundu.

Ebu Kusay, Abbas’ın derhal acil durum ilan etmesini istedi ve “Ulusal birlik hükümeti bir yalandır. Filistin halkında ulusal birlik kalmamıştır” dedi. Gazze Şeridi’ndeki El Fetih sözcüsü Abdülhekim Avad da Ebu Şbak’ın evine saldırıyı sert şekilde kınadı ve Hamaslıları, “Aşağıdan yukarıya hepsi katil, hepsi suçlu” sözleriyle suçladı. Avad, Hamas’ın Gazze’yi yeni bir Somali veya Darfur’a çevirmek istediğini ifade etti.

Gazze şehrinde çatışmalar ise gece yarısı ateşkes için anlaşıldığı saatlerde bile durmadı. Ateşkes için tarafları toplayan Mısır delegasyonundan bir yetkilinin de toplantı sonrası evine dönerken karşılıklı çatışmalarda atılan kurşunlardan yaralandığı öğrenildi.

Gece, El Fetihli yetkililerden Semir Meşaravi’nin Gazze’nin orta kesimindeki Tuffah mahallesindeki evi, Hamas’ın İzzeddin El Kassam Tugayları militanlarınca sarıldı; Meşaravi’nin yanındaki silahlı adamlarına, silahlarını teslim etmeleri çağrısı yapıldı. Militanların, aynı saatlerde yapılan ateşkes görüşmeleri nedeniyle bir süre sonra çekildikleri bildirildi.

Meşaravi’nin evinin sarıldığı sırada, aynı bölgede evi bulunan Hamas liderlerinden Zihni Ebuneyma’nın evi de El Aksa Şehitleri militanlarınca kuşatılmıştı.

Gece, Gazze şehri merkezinde silah sesleri hiç susmadı, güvenlik güçlerinin toplandığı Saraya bölgesine en az 3 havan topu mermisi atıldığı öğrenildi.

Yerel kaynaklar, Hamas’a yakınlığıyla bilinen El Aksa radyosuna açıklama yapan Hamaslı milletvekili Mervan Ebu Ras’ın, yoğun çatışmaların ardından, “Hamas’tan ölenlerin şehit, diğerlerinin kafir olduğunu” söylediğini öne sürdüler. Önceki günkü çatışmalarda çoğunluğu Filistin ulusal güvenlik güçleri askerleri olan en az 17 kişi ölmüş, 60 dolayında kişi yaralanmıştı.

Gazze’de her yerden kurşun ve patlama sesleri gelirken, Kassam Tugayları militanlarından bir grup, sabahın erken saatlerinde, Gazze Şeridi ve Batı Şeria Emniyet Müdürü Raşid Ebu Şbak’ın, Tel El Hava’daki evine saat 06.30 sıralarında baskın düzenledi. Baskın sırasında Şbak’ın eşi ve çocuklarının evde olmadığı bildirildi. Ev, saatlerce kurşun, RPG ve havan topu mermisi yağmuruna tutulurken, korumalardan 5’i olay yerinde, biri daha sonra öldü. Devam eden çatışmalarda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın “Kuvvet 17” olarak bilinen başkanlık muhafızlarından biri de hayatını kaybetti.

Ebu Şbak, uzun süredir Hamas’ın hedefinde olan bir isim ve Hamaslı yetkililer, Abbas’tan Şbak’ı görevinden uzaklaştırması için sık sık çağrıda bulunuyorlardı.

Filistin televizyonu, Şbak’ın korumalarının hastanede, onlarca kurşunla ve patlayıcı parçalarıyla delinmiş cesetlerinin görüntülerini önce canlı yayımladı, sonra defalarca tekrarladı. Görüntülerde, korumaların üzerindeki giysilerin, kandan tümüyle kırmızıya boyanmış olduğu görüldü. Korumaların cesetleri etrafında toplanan arkadaşları ağlarken, hastane bahçesinde toplanan El Fetihli güvenlik güçleri, sloganlarla olaya tepkilerini dile getirdi.

Öte yandan, çatışmalar sürerken, İsrail’e roketler de yağmaya devam ediyor. Sadece sabah saatlerinde, Gazze Şeridi’nin kuzeyinden İsrail’e 5

Kassam roketi fırlatıldı; bunların 3’ü Necef çölünde boş araziye isabet etti. Diğer 2 roketten biri, Sderot’ta Savunma Bakanı Amir Peretz’in evinin yakınlarındaki bir başka eve isabet etti, diğeri de basketbol sahasına düştü.

Bu arada, Gazze’de İslâm Üniversitesi etrafındaki çatışmalarda 7 Filistinli öldü. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İslam Üniversitesi’ni dışarıdan saran El Fetihlilerle üniversite içindeki Hamaslı militanlar arasında çıkan çatışmalarda ilk belirlemelere göre 7 kişi öldü.

/ KUDÜS

17.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush savaş çarını belirledi

  Hamas-El Fetih çatışması

  Elysee’de devir-teslim

  Şiî bölgesine saldırıya polis sansürü

  Avustralya Başbakanı yağmur duâsı istedi

  Wolfowitz görevde kalmak için yalvardı

  Madrid zanlıları açlık grevinde

  Hava kirliliği Tac Mahal’i sararttı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004