Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Ankara’da NATO ile terör zirvesi

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, resmi bir ziyarette bulunmak üzere bu akşam Ankara’ya geliyor. Genel Sekreterin, Brüksel’de, 14-15 Haziran’da düzenlenecek NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde gerçekleşecek bu ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşmelerde bulunması öngörülüyor.

Jaap de Hoop Scheffer’in, Ankara temasları öncesinde Brüksel’de çeşitli açıklamalar yaptığı, bu kapsamda Türkiye’nin terörizme karşı mücadelesine NATO müttefiklerinin verdiği destek üzerinde özellikle durduğu dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri, Türkiye’de düzenlenen terör eylemlerini İttifak adına kınadı ve son haftalardaki terörist saldırılardan duyulan üzüntüyü dile gitirdi.

De Hoop Scheffer, tüm NATO müttefikleri adına Türk halkına ve terör kurbanlarına başsağlığı diledi.

“Terörizmi, gerekçeleri ve şekilleri ne olursa olsun şiddetle kınıyoruz” diyen NATO Genel Sekreteri, terörizme karşı mücadelenin İttifak’ın öncelikli dosyası olarak kaldığını belirtti.

Türkiye’nin, NATO’nun en yüksek askeri ve sivil karar organlarını, müttefiklerin daimi temsilcilerini terörizme karşı mücadelesi konusunda sürekli olarak bilgilendirdiği belirtiliyor. NATO’nun, Türkiye’nin bu mücadelesini ve bu alandaki gelişmeleri yakından izlediği gözlemleniyor. Jaap de Hoop Scheffer’in bu konuda, Ankara’da, askeri ve diplomatik verilerle bilgilendirileceği belirtiliyor. Genel Sekreter, Ankara ziyareti öncesinde Brüksel’de yaptığı bir değerlendirmede, İttifak ile AB arasında işbirliğinin geliştirilmesinin istendiğini, Ankara’da yapacağı görüşmelerde bu konunun da gündemde olacağını söyledi.

Jaap de Hoop Scheffer, Kosova ve Afganistan gibi operasyon bölgelerinde NATO ve AB’nin yan yana bulunacaklarını belirterek, iki kurum arasında askerî işbirliği ihtiyacına değindi.

Türkiye’nin, “AB üyesi” Kıbrıs Rum kesimine NATO kapılarını kapalı tutmasından kaynaklanan sorunlar, İttifak ile AB’nin somut askeri işbirliğini engelleyen unsurlar arasında yer alıyor.

NATO ile AB’nin stratejik işbirliğine ilişkin temel ilkeler 2002 yılı sonunda, NATO Konseyinde belirlendi ve AB tarafından da kabul edilen düzenleme çerçevesinde devam ediyor. Bu kapsamda, NATO üyesi Türkiye tarafından tanınmayan AB üyesi Kıbrıs Rum kesimi işbirliği dışında bırakılıyor. Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunamamasından kaynaklanan bu durum iki kurum bünyesinde de sıkıntılara yol açıyor.

Kosova’da NATO-AB işbirliğinin yeni çerçevesinin oluşturulması için Türkiye’nin onayı gerekirken Ankara, “önceden belirlenen ilkeler” üzerinde ısrarla duruyor ve bu işbirliğine, bugünkü şartlarda Kıbrıs Rum kesiminin katılımının “söz konusu olamayacağını” vurguluyor.

Kosova’daki 2 milyonluk nüfusun yüzde 90’ını oluşturan Arnavutlar bağımsızlık isterken, 16 bin askerli barışı koruma gücü KFOR’u yöneten ve bölgede yaşanacak olası sıcak gelişmelere hazırlıklı olmak isteyen NATO’da “hararetli müzakereler” devam ediyor.

/ ANKARA/BRÜKSEL

11.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ankara’da NATO ile terör zirvesi

  Hariri mahkemesi faaliyete geçti

  ABD-İran diyaloğu belirsiz

  Afganistan’da onlarca ölü

  Bush Arnavutluk’ta

  Fetih-HAMAS ateşkesi sona erdi

  İran, Amerikan üslerini tehdit etti

  Bush’a hayır, savaşa hayır

  Ries: Türk güçlerinin müdahalesi talihsizlik olur

  Cepten Youtube


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004