Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Selâmlaşma barışın anahtarı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, iletişimin anahtarı olan selâmlaşmayla insanların birbirlerine ilk olumlu sinyali vererek, diyalog kapısının açılmasını sağladıklarını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, Diyanet Avrupa Aylık Dergisi’nin Haziran sayısında ‘’Barışın Anahtarı: Selâmlaşma’’ konulu makalesinde, selâmlaşmanın önemine dikkat çekti.

Dinî açıdan selâmlaşmanın önemini anlatan Ünal, iletişimin anahtarı olan selâmlaşmayla insanların birbirlerine ilk olumlu sinyali vererek, diyalog kapısının açılmasını sağladıklarını ifade etti.

SELÂMLAŞMADAN YILLARCA YAŞIYORUZ

Hazreti Muhammed’in Medine’ye hicretinde insanlara yaptığı ilk tavsiyelerden birisinin ‘’selâmı yayınız’’ talimatı olduğunu hatırlatan Ünal, bireysel hayat tarzının egemen olduğu günümüzde insanların aynı binalarda birbirlerini tanımadan, tanışmadan, selâmlaşmadan, birbirinin yüzüne bile bakmadan yıllarca yaşadıklarını vurguladı.

‘’İnsanların tanışıp bilişmediği için birbirinden korkar hale geldiğini’’ ve bu yüzden de yüksek duvarlarla çevrili ileri teknoloji ürünü güvenlik sistemleriyle donatılmış ve özel korumaların görev yaptığı modern sitelerde bütün insanî ilişkilerin asgariye indirildiği görüşünü savunan Ünal, şunları kaydetti:

HUZURLU TOPLUMUN ŞİFRESİ

“İşte selâm bu duvarları yıkmak, insanı insan olduğu için kucaklayan, mensuplarını bir bedenin uzuvları gibi gören bir dinin, huzurlu toplum idealini gerçekleştirmek için önerdiği tılsımlı bir şifredir. Amaç bir iletişim ve sıcaklık sağlamak olduğuna göre selâmlaşmada kullanılan lâfızlara takılmak yerine, ondan elde edilecek sonucu dikkate almak daha önemlidir. İslâm kültüründe sembol haline gelmiş ve Allah’ın selâm, rahmet ve bereketini dilemeyi ifade eden geleneksel selâmımız son derece güzel ve anlamlıdır. Ancak günümüzde farklı kültür ve alışkanlıklara sahip insanların bir arada yaşadıkları dikkate alınırsa toplumda sıkça görülen değişik selâmlaşma biçimlerini kullanmak da selâmlaşmanın amacına hizmet edecektir. Dolayısıyla, yerine göre ‘merhaba’, ‘günaydın’, ‘hayırlı sabahlar’, ‘iyi günler’, ‘iyi akşamlar’, ‘hayırlı geceler’ gibi selâmlama kalıplarının kullanılması ve selâm verenin tercih ettiği kalıba göre karşılık verilmesi, iletişimin sağlıklı olması bakımından önemlidir’’

19.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Merkez sağın hafızası bu listede

  Karanlık senaryo

  4 terörist ölü ele geçirildi

  Diyarbakır’da bomba alarmı

  Önce YÖK’ü halletmek gerekiyor

  Meclis, 5 yılda 914 kanun çıkardı

  Listeler kesinleşiyor

  Süre kısaltmaya veto

  Anayasa Mahkemesi iptal isteğini görüşecek

  MGK, yarın toplanacak

  Güvenlik bölgesi yasağı

  Kardeşleri için duâ ettiler

  Televizyon propagandası 15 Temmuz'da başlayacak

  Afrika sıcakları geliyor

  İstanbul’da su alarm veriyor

  Kırık camlar yüzünden, tarla kül oldu

  Topbaş’tan Darülacezelilere ziyaret

  Selâmlaşma barışın anahtarı

  Güneş enerjisi ile yemek pişirme şenliği

  Havuzlarda enfeksiyonlara dikkat!

  Okullar tatile girdi, sünnet mevsimi başladı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004