Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Demokrasi sivil toplumla yaşar

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen ‘Küreselleşme Sürecinde Demokrasi ve Sivil Toplum’ konulu panele katılan Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, demokrasinin güçlü bir sivil toplumla yaşayabileceğini söyledi. Türköne, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sivil toplum ancak piyasa ile, özel sektörle yürür. Piyasa kendi çıkarlarına aykırı gördüğü bir güç görürse, sivil toplum karşı çıkar. Dikta yönetime ancak örgütlü bir sivil toplum, iyi bir piyasa engel olabilir.”

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen ‘Küreselleşme Sürecinde Demokrasi ve Sivil Toplum’ paneli BUTTİM konferans salonunda yapıldı.

Panelin oturum başkanlığını Uludağ Üniversitesi’nden Doç Dr. Bekir Parlak yaparken, konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hüseyin Özgür, Celal Bayar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Ökmen ve Today’s Zaman Gazetesi’nden Kerim Balcı katıldı.

Panelin ilk konuşmacısı Mümtaz’er Türköne, devletle işi olmayan, kendi işlerini kendi halleden bir tür ensesi kalın toplumun sivil toplum olduğunu söyledi.

Sivil toplumun karşıtı olan kavramın siyasal toplum olduğuna değinen Türköne, “Siyasal toplum devlet içinde, devlet iktidarını elinde tutan kesimdir. Bu topluluğa siyasal toplum denir” dedi.

Kavram olarak siyasal olmayan topluma sivil toplum dendiğini söyleyen Türköne, sivil toplumun kendi kurallarını kendi koyan, kendi başının çaresine bakan kesim olduğunu belirtti. Sivil toplumun kaynağının piyasa olduğunun altını çizen Türköne, devlet dışında bir güç oluşturacaksanız bunu piyasayla sağlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Demokrasinin ancak güçlü bir sivil toplumla yaşayabileceğini kaydeden Türköne, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sivil toplum ancak piyasa ile özel sektörle yürür. Piyasa kendi çıkarlarına aykırı gördüğü bir güç görürse, sivil toplum karşı çıkar. Dikta yönetime ancak örgütlü bir sivil toplum, iyi bir piyasa engel olabilir. Dünyada 35 bin civarında hükümet dışı kuruluş var. Günde 1.1 trilyon dolar para harcıyorlar, 30 milyon civarında profesyonel eleman çalıştırıyorlar.”

Bu hükümet dışı kuruluşların devletin görevlerini yerine getirdiğine değinen Türköne, hükümet dışı kurumların artık dünyada yükselen bir değer olduğunu ifade etti.

“Türkiye’de demokrasinin gelişmesini istiyorsanız, sivil toplumu güçlendirmeniz lâzım” diyer Türköne, bunun için büyük bir piyasanın gerekli olduğunu kaydetti. Artık Türkiye’de bir darbe olamayacağını ifade eden Türköne, girilen gelişme sürecinden geriye dönüş olmadığını hatırlattı.

“Osmanlı sivil toplumu anladı”

Doç. Dr. Bekir Parlak da, güçlü bir devlet için güçlü bir sermaye yapısının gerekli olduğunun altını çizerek, demokrasi için sivil toplum, sivil toplum için de güçlü bir piyasanın olması gerektiğini savundu.

Osmanlı Devleti’nin sivil toplumu anladığını ve buna yönelik birçok çalışma yaptığına değinen Parlak, “Osmanlı Devleti, devletten beklememe adına her şeyi yapmıştı” dedi.

Today’s Zaman Yazarı Kerim Balcı ise kürselleşmenin yaşanan bir süreç olduğuna dikkat çekerken, “Küreselleşmeden kaçamazsınız” şeklinde konuştu. Kürselleşmeden yana olunmayacağını, bunun zaten yaşanan bir süreç olduğunu söyleyen Balcı, “Fakat küreselleşme karşıtı olabilirsiniz” dedi.

/ BURSA

08.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtüsünü görmezden geliyorlar

  Önce meclis

  Kıratın yaptıklarını satıp faiz ödüyorlar

  Demokrasi sivil toplumla yaşar

  Astsubaylar haklarını arıyorlar

  İktidarların görevi istismar değil çare bulmak

  Adaylar seçmeni avlamaya çalışıyor

  Yüzde 50 yetmez, yüzde 80 verin

  Diyarbakır'da askerî servis aracını bombalayanlar yakalandı

  Bodrum yanıyor

  GAP toplumu değiştirdi

  Sınırda gurbetçi kalabalığı

  OKS, yarın açıklanıyor

  Yetkisiz acentalara dikkat


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004