Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Deniz suyunu arıtmak daha ucuz

Arıtım Mühendislik İş Geliştirme Koordinatörü Pelin Torunoğlu, deniz suyundan üretilen 1 metreküp arıtılmış suyun işletme maliyetinin, Reverse Osmosis sistemlerinde kullandıkları özel enerji geri kazanım sistemi ile 0,30 sente kadar indiğini belirterek, ‘’İSKİ’nin bugün suyu evlerimize metreküp başına 1,71 YTL’ye satığı dikkate alındığında son derece ekonomik bir sistem olarak karşımıza çıkıyor’’ dedi.

Torunoğlu, en az enerji tüketimi ile ekonomik temiz su üretimine imkan tanıyan Reverse Osmosis (ters osmoz) sistemi ile deniz suyunu arıttıklarını söyledi.

Metreküp başına üretilen suya çok düşük kilovat saat harcandığına dikkat çeken Torunoğlu, burada özel enerji geri kazanım sistemi (caretta) uyguladıklarını, bununla enerji maliyetlerinin yüzde 60 oranında azaldığını anlattı. Pelin Torunoğlu, ‘’Deniz suyundan üretilen 1 metreküp arıtılmış suyun yatırım hariç işletme maliyeti Reverse Osmosis sistemlerinde kullandığımız özel enerji geri kazanım sistemi ile 0,30 sente kadar iniyor. İSKİ’nin bugün suyu evlerimize metreküp başına 1,71 YTL’ye (konut başına ilk 30 metreküp/ay’a kadar kullanım fiyatı) satığı dikkate alındığında son derece ekonomik bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Yatırım maliyeti de kendisini 3-4 yılda amorti ediyor’’ şeklinde konuştu.

Pelin Torunoğlu, sisteme 100 metreküp deniz suyu verildiğinde bunun 40-45 metreküpünün arıtılmış su olarak alındığını, göl akarsu gibi tatlı sularda bu dönüşün yüzde 75-80’i bulduğunu kaydetti.

/ İSTANBUL

11.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Dövizle borçlanmayın”

  Kuraklık sofrayı da, tarlayı da vurdu

  Deniz suyunu arıtmak daha ucuz

  Borsada tatlı kâr

  “Greve evet” yanlış karar

  Petrol ithal etmeyebiliriz

  Alış veriş’te, ‘çarşıdan plazaya’ geçiş

  Verginin yüzde 44,7’si İstanbul’dan

  Organik tarımda Avrupa’yı besleriz


 Son Dakika Haberleri