Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Petrol ithal etmeyebiliriz

Türkiye Bitki Islahçıları Derneği Başkanı ve Ayçiçeği Uzmanı Dr. Yalçın Kaya, “Yağlı tohum üretimini 3-4 kat artırırsak Türkiye ne yağ, ne petrol ithal eder. Potansiyelimiz fazlasıyla var’’ dedi.

Avrasya 2. Tarım, Hayvancılık fuarına katılan Dr. Yalçın Kaya, biodizelin kanola, aspir, ayçiçeği, soya, palm gibi bitkisel ve hayvansal yağlardan üretildiğini söyledi. Biodizelin tarım ve inşaat makinelerinde yüzde 50’nin üzerinde, otobüslerde yüzde 20’ye, binek araçlarda yüzde 10’a kadar mazota karıştırılabildiğini ifade eden Kaya, Türkiye’de biodizele yönelik fazla miktarda talep olduğunu, ancak Türkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacını karşılayamadığı için bu talebe cevap veremediğini kaydetti. Kaya, “Biz geçen sene 1,5 milyar dolarlık bitkisel yağ ithal ettik. Bunun 1 milyar 200 milyon dolarlık kısmı bitkisel yağ amaçlı, 300 milyon doları da biodizel amaçlı ithal edildi’’ diye konuştu.

Türkiye’nin ekilebilir alanlar açısından dünyada önde gelen ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Kaya, “Bunları yağlı tohumlara çevirirsek hem bitkisel yağ ihtiyacımızı karşılarız hem de tarladan petrol, biodizel yağlı tohum üreterek petrol ihtiyacımızı da karşılamış oluruz. Yağlı tohum üretimini 3-4 kat artırırsak Türkiye ne yağ ne petrol ithal eder. Potansiyelimiz fazlasıyla var’’ şeklinde konuştu.

/ İSTANBUL

11.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Dövizle borçlanmayın”

  Kuraklık sofrayı da, tarlayı da vurdu

  Deniz suyunu arıtmak daha ucuz

  Borsada tatlı kâr

  “Greve evet” yanlış karar

  Petrol ithal etmeyebiliriz

  Alış veriş’te, ‘çarşıdan plazaya’ geçiş

  Verginin yüzde 44,7’si İstanbul’dan

  Organik tarımda Avrupa’yı besleriz


 Son Dakika Haberleri