Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

İşadamlarının beklentisi



İş dünyası 22 Temmuz seçimlerinden nasıl bir meclis aritmetiği ortaya çıkacağını bilmeden, yeni kurulacak hükümetten ve meclisten neler istediklerini açıklamışlardı. TÜSİAD, Tim, Türk-İş, TZOB, Hak-İş ve Tisk başkanlarının yeni hükümetten yapmasını istedikleri ‘iş’ler, gerçekte ‘milletin talepleri’yle de örtüşüyor. Türkiye’de ekonomiye yön verenlerin talepleri gerçekleştirilirse bundan en çok millet faydalanmış olacak.

İşte iş dünyasının temsilcilerinin taleplerini (Kriter, Temmuz 2007) kısaca özetleyelim:

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ: TÜSİAD olarak ülkemizin AB’ye katılımınn 21. yüzyılın en önemli stratejik adımlarından biri olacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin üyelik süreci, her iki tarafça iyi yönetilmesi ve tam üyelik ile sonuçlandırılması durumunda, stratejik, kültürel ve ekonomik sonuçları bakımından AB’yi aşan olumlu bir gelişme olacaktır.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı: Avrupa Birliğinin partiler üstü, hatta hükümetler üstü bir konu olduğunu düşünüyorum. AB üyeliğimiz, ne Türkiye’de, ne de AB içerisinde, iç politika malzemesi olarak yıpratılamayacak kadar önemlidir. Biz, ihracat ailesi olarak, defaatle AB’ye tam üyeliğe verdiğimiz desteği vurguladık. Gelinen bu noktadan sonra hem tüm siyasi partilerin, hem de yeni hükümetin bu sürecin başarıyla tamanlanması için çaba göstercekleri inancındayız.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Salih Kılıç: Konfederasyonumuz, AB üyeliğini sonuna kadar desteklemektedir. (...) Türkiye’de demokratikleşmenin önkoşulu olan sosyal devletin kurulmasının yolu, büyük ölçüde çalışanların haklarının korunmasından, onlara insanca yaşama hakkının tanınmasından, örgütlü güç niteliğinin korunmasından geçmektedir. Bu nedenle uyum sürecinde yürütülen reformların en başında sendikal hak ve özgürlükler gelmektedir. Türk-İş, işçi hak ve özgürlükleri bakımından AB standartlarında bir Türkiye istemektedir.

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu: AB entegrasyon ve bütünleşme anlayışının temelinde toplumların birbirleriyle kaynaşması ve demokratik bir bütün olması ana hedeftir. Türkiye-AB müzakere süreci yavaşlasa da dondurulmamıştır. Biz, ülke olarak uyum sürecinde ev ödevlerimizi yapmak durumundayız. Yakın geçmişte yaşadığımız, AB konusundaki kararlı tutumun önümüzdeki dönemde de kurulacak yeni hükümet tarafından sürdürülmesi ve daha ileriye götürülmesini beklemekteyiz.

TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik: Türkiye olarak her şeye rağmen yolumuza devam etmeliyiz. Bu yolun bizi çağdaş uygarlığa ve refaha götüreceğinden kuşkumuz yoktur. Bu hedef doğrultusunda çalışmakla demokrasimizi ve ekonomimizi modern ve etkin hale getireceğimiz gibi, AB’li dostlarımız ‘AB perspektifi olmazsa Türkiye’de reform süreci yavaşlar’ görüşünü de boşa çıkarmış olcağız. Biz TİSK olara, tüm siyasî partilerimizden bu doğrultuda yaklaşım ve politikalar bekliyoruz.

*

İş adamlarımızın yeni Meclisten ve hükümetten beklentileri böyle. Bakalım bu beklentilere ne ölçüde cevap verilebilecek?

16.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.08.2007) - Dünyayı nasıl kurtaralım

  (12.08.2007) - Sözde değil, özde sivil anayasa

  (09.08.2007) - Söz vermek yeter mi?

  (08.08.2007) - Vatandaşa zorluk çıkarın!

  (07.08.2007) - AB yolundaki engelleri aşmak

  (06.08.2007) - Bu işlerde bir yanlışlık yok mu?

  (05.08.2007) - Ders almayan parti

  (04.08.2007) - Yeni dönemde beklentiler

  (03.08.2007) - Alkol duvarına toslamak

  (02.08.2007) - Yazık o paralara, karıştı silâhlara!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri