Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Gençler “Hoşgörü Orkestrası”nda buluşacak

“Mevlânâ Hoşgörüsünde Uluslararası Gençlik Buluşması’’ etkinliği çerçevesinde 21 ülkeden birer temsilcinin katılımı ile oluşturulan “Hoşgörü Orkestrası’’, Konya’da Mevlevî ve Sufi müziklerinden oluşan eserler icra edecek.

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Selçuk Üniversitesi’nin (SÜ) katkılarıyla FOMGED Gençlik Kulübünce düzenlenen ‘’Mevlânâ Hoşgörüsünde Uluslararası Gençlik Buluşması’’ etkinliği çerçevesinde 21 ülkeden birer temsilcinin katılımı ile oluşturulan ‘’Hoşgörü Orkestrası’’, Konya’da Mevlevi ve Sufi müziklerinden oluşan eserler icra edecek.

SÜ Mevlânâ Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Konya’da düzenlenen Mevlânâ Hoşgörüsünde Uluslararası Gençlik Buluşması etkinliği çerçevesinde Mevlânâ’nın sevgi, barış ve dostluk mesajlarını duyurmak için onun mesajlarını veren ‘’Hoşgörü Orkestrası’’ oluşturmaya karar verdiklerini belirtti.

Bu çerçevede, faaliyete katılan 21 ülkeden her birinin kafile başkanları ile temasa geçerek birer müzisyen belirlediklerini ifade eden Şimşekler, ‘’Litvanya’dan Mısır’a, Pakistan’dan Estonya’ya, Sırbistan’dan Özbekistan’a kadar birçok ülkeden müzisyen gençlerin bulunduğu orkestra, SÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi ve SÜMAM Mutrib Grubu Sorumlusu Oğuz Karakaya önderliğinde çalışmalarına başladı’’ dedi.

Şimşekler, orkestraya katılanlara Mevlevî ve tasavvuf müziğinden daha önce hiç görmedikleri eserlerin icrası için dersler verildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

‘’Burada amacımız vereceğimiz konserle, bir nebze de olsa Mevlânâ’nın öğretileriyle dünya barışına katkı sağlamaktır. Türk ve batı sazlarının bir arada bulunduğu orkestra oluşturarak, farklı kültürlerden, farklı dinlere ve dillere sahip insanların da dostane bir şekilde bir araya gelebileceklerini vurgulamak istedik.’’

Orkestrada, batı sazlarından akordeon, klarnet, yan flüt, gitar, Türk sazlarından da ney, ud, kanun, rebap, kaval ve ritm sazları gibi çalgı aletlerinin bulunduğunu dile getiren Şimşekler, 21 ülke insanının katıldığını Türk ve batı sazlarının birçoğunun kullanıldığı bu konserde Mevlevi ve Sufi müziklerinden çeşitli eserlerin icra edileceğini bildirdi.

Şimşekler, farklı sesler veren sazların bir araya gelerek güzel bir musiki olabileceğinin göstergesi olan orkestranın, dünya insanlarının da farklı, din, dil ve kültürlere sahip olsalar da bir araya gelerek kardeşçe yaşayabilecekleri mesajları verdiğini anlattı.

Şimşekler, 4-5 gün sürecek dersin ardından Hoşgörü Orkestrası’nın 25 Ağustos Cumartesi akşamı Mevlânâ Kültür Merkezi Açık Sema alanında Hoşgörü Buluşması galasında konser vereceğini sözlerine ekledi.

24.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu otobüsü kaçırmayın

  Gençler “Hoşgörü Orkestrası”nda buluşacak

  700 bin YTL sahiplerini bekliyor

  İstanbul Modern’de “Bağdat Yanıyor”lu açılış

  Batman Festivali’nde tema Hasankeyf

  Bitlis Kalesi’nde kazılar tam gaz devam


 Son Dakika Haberleri