Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Yahudileri, İsrail’e şikâyet ettik

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, ABD’deki Yahudi kuruluşlarından Anti-Defamation League’in (ADL-İftira ve İnkârla Mücadele Birliği) Ermeni meselesinde tavır değişikliğiyle ilgili olarak, İsrail’den Amerikan Yahudilerine geri adım attırmasını beklediklerini söyledi.

İsrail’in önde gelen İngilizce gazetelerinden Jerusalem Post’a demeç veren Büyükelçi Tan, 1915 olaylarıyla ilgili tutumunun değişmediğini bildikleri İsrail’in Yahudi topluluklarının tutum değişikliğine gitmesine izin vermemesi gerektiğini belirtti. Tan, “Bu bizim beklentimizdir ve çok çok önemlidir” diye konuştu.

“Türk halkına dokunmak ve yüreğinden yaralamak istiyorsanız, konunun bu olduğunu” kaydeden Tan, “Türkiye’nin bir numaralı meselesi” ifadesini kullandı ve “Onlara (Türklere) en ufak bir değişikliği kolayca anlatamazsınız” dedi. Büyükelçi Tan, Türkiye’nin İsrail’den, Amerikan Yahudi kuruluşlarına sözünü geçirerek, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki olayları “soykırım” olarak nitelendiren karar tasarısının Kongreden geçmemesini sağlamasını beklediğini de vurguladı.

ABD’deki Yahudi kuruluşlarının İsrail ile işbirliği içinde çabalarını sürdürdüklerini herkesin bildiğini belirten Tan, Türk halkının gözünde de Türkiye’nin İsrail ile stratejik ilişkilerinin sadece İsrail ile sınırlı olmayıp, bütün Yahudi dünyasını kapsadığını ifade etti ve “Türk halkı, bu farkı gözetmez” diye konuştu.

Tan, eski İsrail başbakanlarından Golda Meir’in eski ABD dışişleri bakanlarından Henry Kissinger ile bir anekdotunu da hatırlattı:

“Kissinger, ‘İlk olarak bir Amerikalı, sonra ABD Dışişleri Bakanı ve ondan sonra Yahudiyim’ dediğinde, Golda Meir Kissinger’a: ‘Biliyorsunuz Sayın Dışişleri Bakanı, biz alfabeyi soldan sağa okuruz’ diye cevap vermişti. Bu da benim ne demek istediğimi anlatıyor.”

Tan, “Türk halkı, bu meseleyi yoluna koymak için, düzeltmek için, İsrail’in çabalarını bekliyor” diye konuştu. İsrail’in Amerikan Yahudi kuruluşları üzerinde kontrolü olmadığı yönündeki iddiaları kabul etmediğini kaydeden Tan, “Başka bazı konularda İsrail’in sözünü yerine getirmediği olmamıştır (bu kuruluşların) ve bu konu da onlardan biridir” diye konuştu. Tan, “İsrail’in geçmişte Yahudi örgütlerine aynı konuda sözünü geçirme gücünü ispatladığını” kaydetti.

“Tasarının Kongreden geçmesi halinde, ne olabileceği” sorusu üzerine Tan, 1990’lı yıllarda Türkiye ile İsrail arasında yakın stratejik ilişkilerin kurulmasından bu yana, Türkiye’nin bu ilişkilerin temel dayanaklarıyla hiçbir zaman oynamadığını belirtti. Tan, ABD’deki Yahudi toplumunda tutum değişikliği yüzünden tasarının Kongreden geçmesinin, bu ilişkilerin temel dayanaklarından biriyle oynanması anlamına geleceğini vurguladı.

/ KUDÜS

28.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yahudileri, İsrail’e şikâyet ettik

  Fransız diplomasisi yalpalıyor

  Berezovski’den, Rusya’da devrim çağrısı

  Sarkozy, çekilme takvimi istiyor

  Yunanistan sabotajcıyı arıyor

  2 ABD askeri öldürüldü

  Baas, ‘siyasî tuzağa’ karşı çıktı

  Gazze Şeridi’ne hava saldırısı

  Sudan yardım kuruluşlarını sepetliyor


 Son Dakika Haberleri