Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Aile içi şiddet çocukları olumsuzluklara itiyor

Şiddeti uygulamayı öğrenmenin en önemli kaynağının kişinin kendi ailesi olduğunu belirten uzmanlar, “Evinde şiddete maruz kalan çocuklar evden kaçmaya, alkollü madde bağımlılığına ve her türlü suç eğilimine yatkın olmaktadır” uyarısında bulunuyor.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Ocakları Şube Müdürü Dr. Ela Tümay, aile içi şiddetin en önemli sebebinin aile olduğunu kaydetti. Sürekli evinde şiddet uygulanarak büyüyen bir çocuğun bunu ilerleyen zamanlarda normal olarak algılamaya başlayacağını, zamanı gelince kendisinin de uygulamaya koyacağını anlatan Dr. Tümay, “Erkek, sahip olduğu fiziksel gücünden ötürü bunu yapabileceğine inanmakta, kadın ise hem fiziksel hem de ekonomik açıdan yetersiz olduğu için buna karşı koyamamaktadır” dedi. Şiddeti uygulayanın, kendi isteklerini garanti altına aldığını düşündüğünü söyleyen Tümay, karşı tarafın boşanma veya kaçma yoluyla kaybedilmesini önlemek için şiddetin artırıldığını, olayın kontrol altına alınmaya çalışıldığını anlattı.

Şiddeti uygulamayı öğrenmenin en önemli kaynağı kişinin kendi ailesi olduğunu vurgulayan Tümay, “Sürekli evinde şiddet uygulanarak büyüyen bir çocuk, bunu ilerleyen zamanlarda normal olarak algılamaya başlayacak, zamanı gelince kendisi de uygulamaya koyacaktır. Evinde şiddete maruz kalan çocuklar kişilik gelişimindeki hasardan ötürü evden kaçmaya, alkol madde bağımlılığına ve her türlü suç eğilimine yatkın olmaktadır” dedi.

İLETİŞİMSİZLİK VE EKONOMİK

SORUNLAR DA ŞİDDET SEBEBİ

Duygu ve düşünceleri aktaramamanın, kişilerle iletişimin doğru biçimde yapılamayışın da şiddet yoluyla kendini ifade etmeye sebep olduğunu söyleyen Tümay, “Ekonomik problemler, hayat karşısında kişinin kendisini şanssız hissetmesi, zor hayat şartları, aile bireylerinin sabırlarını kaybetmesine sebep olarak aile içi şiddeti arttırmaktadır. Zor hayat şartları ufak çocukların çalışmasını gündeme getirmiştir” şeklinde konuştu.

Toplumun oluşturduğu ortak değer yargıları ve bunları nesilden nesile aktarması sonucu yine ailede şiddetin yaşanması normal kabul edilir olduğunu kaydeden Dr. Tümay, bazı atasözlerinin de konuya örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Tümay, ‘Kızını dövmeyen dizini döver’, ‘Dayak cennetten çıkmadır’, ‘Vurulan yerde gül biter’ gibi atasözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi.

ÇOCUKLARA ÖRNEK

OLDUĞUMUZU UNUTMAMALI

“Şiddet uygulama oranının şiddet uygulanan evde büyüyen bireylerde yüksek olduğu bilindiğine göre, önce kendiniz bilinçlenmeli, aile içindeki problemleri çözümlemeye çalışırken çocuklarınıza örnek olduğunuzu aklınızdan çıkarmadan davranışlarınızı belirlemelisiniz. Hem eşler arasındaki problemlerde hem de çocuğunuzu disipline etmeye çalışırken bu yola başvurmamalısınız” diyen Tümay, çocukların eğitiminin ilk önce ailede başladığının unutmaması gerektiğini belirtti.

Duygusal şiddete maruz kalanların ise başına geleni tam tanımlayamadığı için ne yapılabileceğini değerlendiremediğine değinen Tümay, “Bu konuda sosyal hizmetler uzmanı veya en yakın sağlık kuruluşundaki uzman, doktor, ebe ve hemşirelerle irtibata geçmek ve gerekirse psikolojik veya psikiyatrik destek almak yerinde olabilir. Fiziksel ve cinsel şiddet içeren bir saldırı sonrası yasal bir işlem yapılmasına karar veriliyorsa ilk olarak karakola veya acile başvurulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

/ BURSA

30.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  60. hükümet kuruldu

  Dünya liderleri kutladı

  İlk buluşma GATA'da

  Gül hedefine ulaştı

  İş dünyası: Demokrasi kazandı

  Arap Birliği memnun

  Sezer eline makas almadı

  TUSKON: Gül aktif bir cumhurbaşkanı olacak

  Köşk bürokratları da ayrılıyor

  TOBB: Öncelikle Anayasa değişmeli

  Rüşvete karşı akıllı kart sistemi

  Gazeteci-yazar Süter toprağa verildi

  Kayıtları tamam, sıra yardımda

  Barajlar dolmadı

  İstanbul’da suya şartlı zam

  Hastane donanımlı ama ulaşılamıyor

  Büyükelçi Namık Tan’ın babası vefat etti

  Aile içi şiddet çocukları olumsuzluklara itiyor

  Üzümden kolonya

  ASFA’dan 20. yıl atağı

  Yağmur sezonu başladı, yıldırımlara dikkat


 Son Dakika Haberleri