Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gül hedefine ulaştı

Alman basını, Abdullah Gül’ün 11. cumhurbaşkanı seçilmesine geniş yer verdi. Die Welt gazetesi, Gül’ün seçilmesini, “Abdullah Gül hedefine ulaştı” başlığı ve Gül’ün bir fotoğrafıyla baş sayfadan verdi.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi dünya basınında geniş yer aldı. ABD, Avrupa ve Arap basınının gündemi Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi oldu.

ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesi, TBMM tarafından cumhurbaşkanlığına seçilen Abdullah Gül’ün, ilk konuşmasında laikliğe vurgu yaptığını yazdı. Gazete, Gül’ün cumhurbaşkanlığıyla ilgili yayımladığı haberde, kıdemli bir politikacı olarak tanımladığı Gül’ün, Türkiye’de aşırı laik çevrelerin istememesine karşın parlamento tarafından bu göreve seçildiğini kaydetti.

Washington Post, Gül’ün de seçilmesinden sonraki ilk konuşmasında, Türkiye’nin laik bir demokrasi olduğunu ve kendisinin, Cumhuriyetin temel ilkelerini savunacağını ve güçlendireceğini vurguladığını belirtti.

’84 YILLIK LAİK TEKEL SONA ERDİ’

The New York Times gazetesi, kökeni siyasi İslâm’a dayanan dindar bir politikacı olarak tanımladığı Abdullah Gül’ün, laik yapının 84 yıllık iktidar tekeline son vererek cumhurbaşkanlığına seçildiği yorumunda bulundu.

Gazete, bu gelişmeyle, Anadolu’nun bağrından gelen yeni bir dindar orta sınıfın, laik devletin merkezine yerleştiği ve Türkiye’deki güç hiyerarşisinin bozulduğu ifadesini kullandı.

‘LAİKLİĞİN VE İSLÂM’IN KAVŞAĞINDA GÜL’

İngiltere’de yayımlanan Independent, Abdullah Gül’ü “Laikliğin ve İslâm’ın kavşağında bir cumhurbaşkanı” başlığıyla tanımlarken, modern devlet anlayışı ve demokrasinin İslâm’la birlikte yaşayabileceğini göstermek için Abdullah Gül’ün eline bir fırsat geçtiğini yazdı. Independent’a göre bu fırsat sadece Türkiye’nin değil, çok daha geniş bir coğrafyanın geleceğini ilgilendiriyor; “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne nihai üyeliğinde aranacak bir önşart, İslam ve demokrasinin birlikte yürüdüğünü göstermek olacak.”

‘GÜL’ÜN SEÇİMİ LAİK DÜZENE ŞOK’

Daily Telegraph gazetesi de baş yazısında, “Gül’e bir fırsat verin” diye çağrıda bulundu. Gazete, “Gül’ün seçileceği önceden belli olmuştu ama yine de Türkiye’nin laik yerleşik düzeninde dünkü (önceki gün) oylama şok dalgaları doğurdu” diye yazdı.

GUARDIAN: KÖŞKE İLK KEZ SECCADE GİRECEK

Guardian, eski bir İslâmcı diye bahsettiği Abdullah Gül ve partisi AKP için şu an Müslüman Demokrat terimini kullandı. “Cumhurbaşkanlığı köşküne ilk kez seccade girecek” diye yazan Guardian, Gül’ün seçilişinin Türkiye’nin cumhuriyet tarihinde belirleyici bir dönüm noktası olduğu görüşünü dile getrdi.

‘ASKERE KARŞI GÜL SEÇİLDİ’

Financial Times da “Askere meydan okuyan Türkiye, Gül’ü lider seçti” başlığını kullandı. Gazete, Abdullah Gül’ün siyasi kişiliğinden kuşku duyan laik kesimin, eşinin taktığı başörtüsüne neredeyse daha da güçlü bir muhalefet gösterdiğini belirtti.

‘GÜL LAİKLERE SÖZ VERDİ’

Belçika’nın yüksek tirajlı Le Soir gazetesi, “Abdullah Gül Türkiye’nin başına geçti” başlıklı haberinde ılımlı İslâmcı bir siyasetçi olan Abdullah Gül’ün ülkesinin laik boyutuna da saygı göstereceği konusunda söz verdiğini yazdı.

GÜL ARAP MEDYASINDA

Körfez ülkelerinde yayınlanan gazeteler haberi birinci sayfadan verirken televizyonlardaki haber bültenleri de Gül’ün cumhurbaşkanlığı seçimine geniş yer ayırdı.

FRANSA'DA DA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Liberation, “Abdullah Gül’ün devlet başkanlığında güç bahsi” başlıklı yazısında “İlk defa İslâmcı hareketten gelme ve eşi türbanlı bir politikacı Çankaya Köşkü’ne yerleşiyor. Gül İslâmcı geçmişini unutturmak için diplomatik kabiliyetini kullanmak zorunda kalacak... Ordu da yeni bir bidiriyle son bir uyarı daha yaptı” dedi. Le Figaro, “Eski bir İslâmcı Türkiye’nin devlet başkanı oldu. Gül, laik cumhuriyete bağlılık yemini etti.” derken La Croix da “Türk diplomasi şefi Abdullah Gül, parlamento tarafından devlet başkanı seçildi” yorumunu yapıyor.

ABDULLAH GÜL HEDEFİNE ULAŞTI

Die Welt gazetesi, Gül’ün seçilmesini, “Abdullah Gül hedefine ulaştı” başlığı ve Gül’ün bir fotoğrafıyla baş sayfadan verdi. Aynı gazetedeki bir yorumda da AKP’nin 5 yılda “nefes kesen” reformları hayata geçirdiği, bu politikanın değişmesinin beklenmediği görüşüne yer verildi. Süddeutsche Zeitung gazetesi, Gül’ün tören kıtası önünde çekilen bir fotoğrafıyla birlikte baş sayfadan verdiği haberde, yeni cumhurbaşkanı çiftinin “geleneksel dindar” görünümde olduğunu, ancak bu durumun Türklerin çoğunu rahatsız etmediğini belirtti.

TÜRKİYE, AB'YE DAHA YAKIN OLACAK

Yunan basını, Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından “Türkiye’de yeni bir sayfa açıldı” diyerek çeşitli yorumlar yaptı. Elefteros Tipos gazetesi, Gül’ün seçilmesiyle birlikteTürkiye’nin AB perspektifine daha yakın olduğu değerlendirmesinde bulundu.

/ İSTANBUL

30.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  60. hükümet kuruldu

  Dünya liderleri kutladı

  İlk buluşma GATA'da

  Gül hedefine ulaştı

  İş dünyası: Demokrasi kazandı

  Arap Birliği memnun

  Sezer eline makas almadı

  TUSKON: Gül aktif bir cumhurbaşkanı olacak

  Köşk bürokratları da ayrılıyor

  TOBB: Öncelikle Anayasa değişmeli

  Rüşvete karşı akıllı kart sistemi

  Gazeteci-yazar Süter toprağa verildi

  Kayıtları tamam, sıra yardımda

  Barajlar dolmadı

  İstanbul’da suya şartlı zam

  Hastane donanımlı ama ulaşılamıyor

  Büyükelçi Namık Tan’ın babası vefat etti

  Aile içi şiddet çocukları olumsuzluklara itiyor

  Üzümden kolonya

  ASFA’dan 20. yıl atağı

  Yağmur sezonu başladı, yıldırımlara dikkat


 Son Dakika Haberleri