Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Tartışılan karar

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun, 1.56 promil alkollü araç kullanırken yakalanan bir vatandaşa, ‘’trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek’’ suçundan verilen para cezasını bozması tartışılıyor. Genel Kurul, alkol veya uyuşturucu madde kullanılmasına rağmen kişinin emniyetli bir şekilde araç kullanabildiği hallerde ‘’trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek’’ suçunun oluşmasına imkân olmadığını iddia etti.

Alkollü bir sürücünün yerel mahkemece adli para cezası almasının ardından devam eden hukuki süreçte, Yargıtay 2. Ceza Dairesi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı farklı görüşleri savundu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise, Yargıtay 2. Ceza Dairesi’ni haklı bularak, alkollü sürücüye verilen adlî para cezasını yerinde görmedi.

Alkollü araç kullanırken yakalanan Ercan G. adlı vatandaş, trafikten men edilerek, Çorum 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nce, “trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek” suçundan adlî para cezasıyla cezalandırıldı. Adalet Bakanlığının, bu kararın kanun yararına bozulmasını istemesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 2. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını bozdu.

İtiraz yoluna başvuran Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise polis memurları tarafından yapılan ölçümde 1.56 promil düzeyinde alkollü olduğu belirlenen sanığın sevk edildiği hastanede düzenlenen doktor raporuyla ileri derecede alkollü olduğunun tesbit edildiğini vurgulayarak, bu konuların trafik ceza tutanağı içerdiğini belirtti.

Dosyayı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay 2. Ceza Dairesi’nin kararını yerinde görerek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazını oy çokluğuyla reddetti. Kurul’un kararında, TCK’nın, 179. maddesinin 3. fıkrasında yaptırım altına alınan eylemin, alkol ve uyuşturucu madde etkisiyle “emniyetli bir şekilde” araç kullanamayacak kişinin, bu halde araç kullanması olduğu belirtilerek, “Alkol ve uyuşturucu maddenin sırf kullanılmış olması bu suçun oluşması için yeterli olmayıp, kişinin bu halde emniyetli şekilde araç kullanamayacağını bilerek araç kullanması gerekmektedir. Kişinin emniyetli şekilde araç kullanamayacak durumda olduğunun her somut olayda saptanması zorunludur. Bir başka anlatımla, alkol veya uyuşturucu madde kullanılmasına rağmen kişinin emniyetli bir şekilde araç kullanabildiği hallerde bu suçun oluşması imkânsızdır” denildi.

/ ANKARA

05.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtüsü yasağına protesto

  Tartışılan karar

  Erdoğan: İthalat azalmaz

  AB süreci yeniden Türkiye’nin önceliği

  Yeni adlî yıl yarın başlıyor

  Talim Terbiye Kuruluna asker üye

  DTP'li milletvekilleri Tuğluk ile Ata'ya dokunulmazlık zırhı yetmedi

  Babacan’ın gündemi yoğun

  Rekabet konusunda düzenleme şartı

  Gençler dine yöneliyor

  Tatilciler dönüş yolunda

  Denizlili depreme ilgisiz

  Deprem Dede’den hastane uyarısı

  Doktor balıklara ziyaretçi akını

  Çocuklar, tatil dönüşü okulda zorluk çekebilir

  İsveç gazetesine İsveçli tepkisi

  Kızılay’ın Ramazan hedefi 50 bin aile

  İstanbul’da 3 gün toplu taşıma ücretsiz

  Özarslan, yılın belediye başkanı seçildi

  Habur'da kolera tedbiri

  Balkanların en hızlı postacısı belli oluyor

  Kocaeli'de şarbon hastalığı


 Son Dakika Haberleri