Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İKÖ’den ticarî adım

İslâm Konferansı Örgütü (İKÖ) Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPSOIC) Ticaret Müzakere Komitesi İkinci Tur Dördüncü toplantısı, bugün Ankara’da başlıyor. Sheraton otelindeki TPSOIC Ticaret Müzakere Komitesi İkinci Tur Dördüncü Toplantısı, 12 Eylül’e kadar sürecek.

İKÖ Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) önemli projelerinden biri olan TPSOIC Çerçeve Anlaşması, Türkiye ile birlikte 10 İKÖ üyesi ülkenin imza ve onayından sonra 2002 yılında yürürlüğe girdi.

Bu anlaşma gereğince yapılacak olan ticaret müzakerelerinin başlatılması kararı, 19. İSEDAK toplantısında alındı ve Türkiye’nin ev sahipliğinde 2004-2005 döneminde düzenlenen birinci tur müzakereleri başarıyla tamamlandı. 2006 yılının Kasım ayında müzakerelerin ikinci turu, yine Türkiye’nin ev sahipliğinde başlatıldı.

TPSOIC Anlaşmasını onaylayan ülkelerin oluşturduğu Ticaret Müzakere Komitesinin sekreterya hizmetleri DPT ile Kazablanka’da yerleşik İslâm Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) tarafından sağlanıyor. Türkiye, bu toplantılarda Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri tarafından temsil ediliyor.

TPSOIC Çerçeve Anlaşmasını şimdiye kadar, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Gine, İran, Kamerun, Katar, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mısır, Pakistan, Senegal, Suriye, Tunus, Türkiye, Uganda ve Ürdün imzaladı.

Ticaret Müzakereleri Toplantısına, TPSOIC Anlaşmasını onaylayan ülkelerin müzakereci olarak, görüşmeleri takip etmek isteyen İKÖ Üyesi diğer bazı ülkelerin ise gözlemci olarak katılmaları bekleniyor.

İKÖ Genel Sekreterliği ile İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRTCIC), İslâm Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT), İslâm Kalkınma Bankası (İKB), Ekonomik İşbirliği Teşkilâtı (EİT) ve Gelişmekte Olan Sekiz Ülke (D-8) temsilcileri de toplantıya dâvet edildi.

İkinci Tur Ticaret Müzakerelerinin dördüncü toplantısında, Tercihli Ticaret Sistemi için Menşe Kuralları ve Tarife Benzeri ve Tarife Dışı Engeller, Tercihli Ticaret Protokolu (PRETAS) ve TPSOIC Menşe Kurallarının İmza ve Onay Sürecine İlişkin Konular üzerinde görüşmeler yapılacak.

DPT Müsteşar Vekili Halil İbrahim Akça’nın başkanlığında yapılacak açılış oturumu ile başlayacak toplantı, 12 Eylül Çarşamba günü yapılacak bakanlar oturumunda, TPSOIC Menşe Kuralları İmza Töreni, TPSOIC Sisteminin 1 Ocak 2009’da Kurulmasına Yönelik İlerlemenin Değerlendirilmesi ve Ankara Bakanlar Deklarasyonunun kabulü ile sona erecek.

/ ANKARA

10.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İKÖ’den ticarî adım

  Fırsatçı zam yapıyor

  Fakirin enflasyonu daha yüksek

  İnşaat sektörü umutlu

  Türkiye’nin Bill Gates’leri aranıyor

  Karayolları, atıl duran taşınmazlarını satıyor

  Balık avı verimsiz başladı

  Salim Uslu, yeniden genel başkan

  Kapıkule’de TIR kuyruğu

  İEF kapılarını kapattı


 Son Dakika Haberleri