Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İfade özgürlüğünde ilerleme yok

İHD’nin 2007 yılı ilk altı aylık İfade Özgürlüğü Raporuna göre, muhalif basın üzerinde ciddî baskılar ve para cezaları bulunurken son üç yılda ifade özgürlüğünün sürekli geri gittiğine dikkat çekildi. İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, “anti-demokratik, tekçi, militarist karakterli sistemin” farklı düşüncelerin ifade edilmesine imkân tanımadığına, muhalif görüşlere tahammülsüzlük sergilediğini ifade etti.

1999–2004 yılları arasında AB’ye adaylık süreci kapsamında yapılan olumlu yasal değişikliklerin 2004’den sonra yerini önce bir durgunluğa ve sonra da “kaşıkla verilen hakların kepçeyle geri alınması”na bıraktığına dikkat çeken İHD Genel Başkan Reyhan Yalçındağ, “anti-demokratik, tekçi, militarist karakterli sistemin” farklı düşüncelerin ifade edilmesine imkân tanımadığını, muhalif görüşlere tahammülsüzlük sergilediğini ifade etti.

Son olarak Baskın Oran ve İbrahim Kaboğlu hakkında verilen beraat kararının bozulmasını örnek veren Yalçındağ, “Bilim insanlarının, gazetecilerin, insan hakları savunucularının, demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin, muhaliflerin düşüncelerini özgürce ifade edemedikleri bir ülkede demokratik hak ve özgürlüklerin korunduğundan bahsetmek mümkün değildir. Farklı olana tahammül edilmediği takdirde çoğulculuk ilkesi hayata geçmez” dedi.

Muhalif basın üzerinde ciddi baskılar ve para cezalarının bulunduğuna dikkat çeken Yalçındağ, “İfade özgürlüğünün suç addedilmesi sadece yargılama sonucu doğurmamakta milliyetçi kesimlerin provoke edildiği şovlara ve linççi saldırılara da dönüşebilmektedir” diye konuştu. Yalçındağ, her şartta ve ortamda şiddet içermeyen düşüncelerin özgürce ifade edilmesi, yasal mevzuatta ifade özgürlüğünü engelleyen maddelerin bir an önce kaldırılması, düşüncenin suç olmaktan çıkarak farklı seslerin özgürce dillendirilmesi gerektiğini söyledi.

İHD’nin 2007 ilk altı aylık raporunda ise şu görüşlere yer verildi:

“Ocak-Haziran 2007 arasında 451 kişi hakkında 94 dava açıldı. 361 kişi hakkında 88 soruşturma açıldı ve 368 kişinin yargılandığı 103 dava sonucunda 193 kişi hakkında toplam 229 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 7.981 YTL para cezası verildi. Bu rakamlar düşünce özgürlüğü alanında geçmiş yıllara oranla herhangi bir olumlu ilerlemenin sağlanamadığını ispatlayan rakamlardır. Çünkü aynı sayı 2005 yılında 192 iken 2006’nın ilk altı ayında 261’e yükselmiştir.”

Kemal BENEK / ANKARA

22.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İfade özgürlüğünde ilerleme yok

  Darbecileri alkışlamışlardı

  Eski alışkanlıklar devam ediyor

  DTP’liler yargılanıyor

  Reformlar Türkiye’yi AB’ye taşıyacak

  AB, anayasa çalışmalarından memnun

  Başbakan nakit zengini

  Erdoğan Washington’da

  Çiçek: Kimse darbeye heves etmesin

  İzmir’de eğitim uçağı düştü

  Hakkari'de 4.5'lik deprem

  Kitabın Ramazanla buluşması

  İsim benzerliği yüzünden 10 gün ceza evinde yattı

  İsrafı önlemek için köy ekmeği teklifi

  GÖKTÜRK-2’nin yapımına başlandı

  Kabir ziyareti ahireti hatırlatmalı


 Son Dakika Haberleri