Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kabir ziyareti ahireti hatırlatmalı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, Ramazan ayı dolayısıyla artan türbe ziyaretlerine dikkati çekerek, ‘’Türbeler vasıtasıyla Allah’tan bir şey istemek Kuran’da kesinlikle yasaklanmıştır. Halkımız, türbelerdeki insanlara dua ederek bunu unutuyor’’ dedi.

Prof. Dr. Yeprem, ‘’İslâm dininin tevhid dini olduğunu, Allah’tan başka hiçbir güçten yardım istenemeyeceğini’’ söyledi. Fatiha Sûresi’nde ‘’Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz’’ ayetinin yer aldığını belirten Yeprem, şunları kaydetti: “İslâmın başlangıcında, müşrik adetlerinden kurtulmak için, Hz. Muhammed, kabir ziyaretlerini tamamen yasaklamıştır. Çünkü müşrik Araplar kabirlere gidiyorlar ve adeta onlara tapınıyorlardı ve onlardan yardım talep etmek suretiyle Allah’a şirk koşuyorlardı. Bu nedenle peygamber efendimiz kesinlikle kabir ziyaretini yasaklamıştı. Tevhid inancı yerleştikten sonra, Hz. Muhammed, kabir ziyaretini ahiret hayatını hatırlattığı için serbest bıraktı. Kabir ziyareti böylece şartlı olarak serbest bırakıldı. Ahireti hatırlamak şartına bağlı olarak dinimiz ziyaretlere izin vermiş. Böyle olunca İslam dininde kabir ziyaretleri ahireti hatırlamak, orada yatan kişinin hatıralarını canlı tutmak için yapılır.’’

“AŞIRIYA KAÇIP, HADDİNİ AŞMAMALI”

Yeprem, türbelerin geçmişle ve tarihle bağları devam ettiren çok önemli yapılar olduğunu ifade ederek, ‘’Bunlara gereken saygıyı göstermek, onların iyi hatıralarını canlı tutmak İslam dininin güzelliklerinden biridir. Ancak türbelere yönelik saygı ve sevgi aşırıya kaçıp, haddini aşmamalıdır’’ dedi.

‘’Haddini aşması demek, saygı ve sevgi ötesine geçip bir anlamda tanrılaştırmak demektir’’ diyen Yeprem, şöyle devam etti: ‘’Türbeler vasıtasıyla Allah’tan bir şey istemek Kuran’da kesinlikle yasaklanmıştır. Halkımız, türbelerdeki insanlara dua ederek bunu unutuyor. Türbelerden yardım talep etme, görünüm itibariyle şirk koşma gibidir ama vatandaşlarımız bunu bilerek yapmadıkları için tam olarak şirk olmuyor. Kasıtlı olmadığı için olmuyor.’’

Prof. Dr. Saim Yeprem, bidat ve hurafeler hakkında din görevlilerinin devamlı bilgi verdiklerini, ancak bunların toplumun gelenekleri olduğu için kolay vazgeçilemediğini belirtti. İslam açısından bunun doğru şeklinin anlatılması gerektiğini dile getiren Yeprem, türbelerde adak adama, mum yakma, şeker ve sirke dağıtma gibi adetlerin, İslam’da sonradan ortaya çıkmış eski İslam dışı dönemlerden kalma bir takım adetler olduğunu ve İslam’da bunların yerinin olmadığını kaydetti.

Yeprem, vatandaşların türbeleri ‘’ibretle’’ ziyaret etmeleri gerektiğini kaydederek, vatandaşlara ‘’Neticede onlar da öldüler, duaya muhtaç hale geldiler. ‘Biz de yarın aynı duruma geleceğiz, bizim de onları ziyaret ederken nasıl iyi şeyler yapabiliriz’ diye düşünmeliler. Bırakın onlardan yardım istemeyi, Allah’tan orada yatanlar için af dilemeliyiz’’ önerisinde bulundu.

Altındağ Müftüsü Turan:

Türbe yerine camilere gidin

Altındağ Müftüsü Muammer Turan da, Altındağ’da sayıları çok olan türbelerde Ramazan dolayısıyla ziyaretçi artışı olduğunu söyledi. Türbede yatan kişilerin de herkes gibi insan olduğunu ve rahmete ihtiyaçları olduğunu ifade eden Turan, ‘’Allah’ı unutmamalıyız. Türbelerin kapısına gidip, ‘Ey burada yatanlar, bana bunu ver, şunu ver’ diye istekte bulunmak anlamsızdır, yanlıştır. Bilerek yapıldığı takdirde çok tehlikeli şeylerdir. İslam buna izin vermez. Yaptıkları yanlışı bilmeden hareket ediyorlar. İnsanlarımızı uyarmak gereklidir’’ diye konuştu.

Türkiye’de insanların cami yerine türbelere girip bir şeyler dilediklerini anlatan Turan, vatandaşların camilere gidip, Allah’tan bir şeyler dilemeleri gerektiğini kaydetti.

Özellikle Hacı Bayram türbesinin yoğun olarak ziyaret edildiğini dile getiren Turan, burada mum yakan, şeker dağıtan insanlar olduğunu belirtti. Turan, Türklerin dinine sahip çıkan bir millet olduğunu ama bazı konularda ‘’yanlış adetleri bulunduğunu’’ söyledi.

‘’Tevekkül etmeden Allah’tan bile bir şey istemekten sakının’’ diyen Turan, bir konuda emek harcamadan bir şey istemenin çok yanlış bir davranış olduğunu söyledi. Turan, bazı vatandaşların hiç bir çaba göstermeden, türbelerden medet umduğunu belirterek, ‘’Halkımız, türbeler yerine camilere yönelsin. Bilmedikleri yerlere gidip eşya ya da para vermesinler’’ dedi.

/ ANKARA

22.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İfade özgürlüğünde ilerleme yok

  Darbecileri alkışlamışlardı

  Eski alışkanlıklar devam ediyor

  DTP’liler yargılanıyor

  Reformlar Türkiye’yi AB’ye taşıyacak

  AB, anayasa çalışmalarından memnun

  Başbakan nakit zengini

  Erdoğan Washington’da

  Çiçek: Kimse darbeye heves etmesin

  İzmir’de eğitim uçağı düştü

  Hakkari'de 4.5'lik deprem

  Kitabın Ramazanla buluşması

  İsim benzerliği yüzünden 10 gün ceza evinde yattı

  İsrafı önlemek için köy ekmeği teklifi

  GÖKTÜRK-2’nin yapımına başlandı

  Kabir ziyareti ahireti hatırlatmalı


 Son Dakika Haberleri