Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ekonomi ranta dayalı

DİSK tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’de ihracatın işsizliğin gerilemesine katkıda bulunmamasının asıl sebebinin ekonominin esasen ranta dayalı olması ve üretimin plansız ve dışa bağımlı seyri olduğu belirtildi.

Alınan bilgiye göre, DİSK-AR tarafından gerçekleştirilen araştırmada, ihracat ve işsizlik oranı arasındaki ilişki değerlendirildi. Türkiye’de işveren kuruluşları tarafından dile getirilen iddialardan birinin, rekabet gücü ile işsizlik arasındaki ters ilişki olduğuna işaret edilen araştırmada, bu iddiaya göre, Türkiye’de işsizliğin yüksek olmasının önemli sebebilerinden bir tanesinin uluslararası rekabet gücündeki gerilik olarak gösterildiği kaydedildi.

İHRACAT İŞSİZLİĞE ÇARE OLMUYOR

İşveren kuruluşlarının bu mantığının doğru olmadığı savunulan araştırmada, 2003-2007 yılları arasında Türkiye’de işsizlik oranının gelişimi, Türkiye’nin Dünya Rekabet Endeksi sıralamasındaki yeri ve bu dönemdeki ihracat miktarları arasındaki ilişkiye dikkat çekildi. Buna göre, işsizlik oranı ile rekabet gücü ve ihracat miktarı arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı belirtilen araştırmada, ‘’Son 5 yıl içinde Türkiye rekabet gücü sıralamasında 8 basamak yükselmesine ve dış satım miktarını neredeyse 2 kat arttırmasına rağmen işsizlik oranında herhangi bir değişim gözlenmiyor. İhracat işsizliğe çare olmuyor. Bir başka deyişle işveren kuruluşlarının mantığının işlediğini söylemek mümkün değildir’’ denildi.

Türkiye’nin 2000 yılı itibarıyla dünya rekabet sıralamasında 44. sırada iken dış satım miktarının 27 milyar dolar civarında olduğuna işaret edilen araştırmada, şu görüşlere yer verildi: ‘’2006 yılına gelindiğinde sıralamada geriye (51. sıraya) düşmemize rağmen dış satım miktarımız 85 milyar doların üzerine çıktı. Bu veriler bir defa daha rekabet gücü verilerinin Türkiye’de ekonomik verilerin ve sosyal verilerin açıklanmasında zayıf kaldığını göstermektedir. Kuşkusuz dış satım ile işsizlik arasında bir ilişki olmalıdır. Türkiye’de dış satımın işsizliğin gerilemesine katkıda bulunmamasının asıl sebebi, ekonominin esasen ranta dayalı olması ve üretimin plansız ve dışa bağımlı seyridir.’’

/ ANKARA

25.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomi ranta dayalı

  Emlaktaki vergi kaçağına çözüm arayışı

  İşsizlerin gözü Körfez’de

  Dolar eriyor, altın yükseliyor

  Elektrik fiyatları maliyetin altında

  Dünya Bankası’yla ortaklığa yükseldik

  Hazine’nin borcu 258, alacağı 104 milyar YTL

  Ulusal Çay Konseyi isteği

  Telekom’da grev bayramdan sonra

  Ucuz şekere ve çikolataya kanmayın

  Ezberleri bozalım, sınırları aşalım


 Son Dakika Haberleri