Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Emlaktaki vergi kaçağına çözüm arayışı

Vergi Konseyi, kira gelirlerinde indirim ve istisnalar kaldırılarak, düz oranlı vergileme uygulanabileceğini belirtti. Konsey ayrıca, Türkiye’de her bin kişiye 29 metre kare gayrimenkul düştüğünü ve bu oranın en az 10 kat arttırılması gerektiğini bildirdi.

Vergi Konseyi, yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun yazılım çalışmaları kapsamında, bu vergiyle ilgili çeşitli gelir unsuru ve faaliyet alanlarıyla ilgili tespit ve değerlendirme çalışmasında bulundu. Vergi Konseyi Gelir Vergisi Kanunu Çalışma Grubu’nda, gayrimenkul sermaye iratlarıyla ilgili ortaya konan tesbit ve değerlendirmelerden bazıları şöyle:

Problem, mevzuattan çok, kira ve satış gelirlerindeki kayıtdışılıktan kaynaklanıyor. Emlak Komisyonculuğu Kanunu çerçevesinde, kontratın belli bir makamın onayından geçirilmesi gibi otokontrol tedbirlerinin uygulanması gerekmekte. İstanbul’un yüzde 52’si kaçak olduğundan envanter çıkartmak mümkün görülmemekte. Ayrıca hem hukuken, hem de uygulamada güçlükler bulunuyor.

Kiralık konut tespitinde, muhtarlık kayıtlarından yararlanabilir. Burada kira değerlerini belirlemek mümkün olmuyor. Ancak yine de öncelikle kiralık konutlar belirlenerek, kişilerin beyanname vermesi sağlanmalı. İndirim ve istisnalar kaldırılarak, düz oranlı olarak vergileme yapılabilir. Burada ticari ve konut farkı gözetilerek, dual sistem çerçevesinde yüzde 10 veya yüzde 15’lik vergi oranı üzerinde durulabilir.

Avrupa ortalamasına göre Türkiye’de her bin kişiye 29 metre kare gayrimenkul düşmekte. Bu rakam çok düşük ve en az 10 kat arttırılmalı

Kiracıyla ev sahibi arasındaki ihtilaflar konusunda Borçlar Kanunu’nda değişiklik yapılarak, beyan edilen tutarlar esas alınabilir. Bu şekilde beyan ettiğinden fazla kira tahsil edilmesi engellenebilir.

/ ANKARA

25.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomi ranta dayalı

  Emlaktaki vergi kaçağına çözüm arayışı

  İşsizlerin gözü Körfez’de

  Dolar eriyor, altın yükseliyor

  Elektrik fiyatları maliyetin altında

  Dünya Bankası’yla ortaklığa yükseldik

  Hazine’nin borcu 258, alacağı 104 milyar YTL

  Ulusal Çay Konseyi isteği

  Telekom’da grev bayramdan sonra

  Ucuz şekere ve çikolataya kanmayın

  Ezberleri bozalım, sınırları aşalım


 Son Dakika Haberleri