Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ezberleri bozalım, sınırları aşalım

Katı sınırlar, kuruluşları yavaşlatır ve rakiplerine karşı başarılı olmalarını engeller. Kuruluşları hızlı, esnek ve yenilikçi olmaktan alıkoyan nedir? Çoğu şirket, ürün geliştirme çevrimini ve siparişten teslime kadar olan süreyi kısaltması gerektiğini bilir. Pazarda ve rakip şirketlerde yaşanan değişikliklere çabuk tepki verebilmek için çevik olması gerektiğinin de farkındadır. “Yeni”nin “aynı” olanı ezip geçeceğini anlamıştır.

Kuruluşları yavaşlatan ve onları yere mıhlayan katı sınırlardır. Genel Müdürü bilgisayar operatöründen uzak tutan, Satış Bölümü ile Pazarlama Bölümü arasında demir parmaklıklar koyan, şirket ile tedarikçi ve müşteri arasında duvar çeken, bir coğrafi alanı diğerinden koparan hep bu sınırlardır.

Kazanan şirketler sınırları gevşetmenin yolunu bulmuş olanlarıdır. Onların sınır çizgileri kesik kesiktir. Demir parmaklıkların arasında boşluklar bulunur. Duvarlarına kapılar ve pencereler açılmıştır. Bilgi bunları arasından kolayca geçer, müşteriyi tatmin edecek ve şirketin rakiplerinin önünde olmasını sağlayacak kaynaklar rahatça düzene konur ve bir araya getirilir.

Her aşamada oluşan değişikliklere yön veren ise, iş dünyasının somut gerçekleridir. Ya daha fazla müşteri edinirsin ya da işi bırakırsın, ya mükemmel müşteri hizmeti verirsin ya da müşterilerini kaybedersin, ya bölge merkezlerinin maliyetlerini kısarsın ya da daha fazla bölge merkezi açarsın, ya küresel olursun ya da pazarının hercümerci içinde boğulur gidersin.

İşte tüm bu olumsuzlukları gidermek için diyoruz ki; haydi topu yuvarlayın!

Sınırsızlığı giden süreç bir kez başladıktan sonra hız ve güç kazınır. Topu yuvarlamaya şu yollarla başlayabilirsiniz:

1 - Hangi sınırları daha geçirgen hale getirdiklerinde şirkete ne büyük yararı sağlayacaklarını belirlemek.

2 - Ancak bir ya da daha fazla sınırın aşılması ile ulaşılabilecek, ölçülebilir bir “zor” hedef saptamak.

3 - Hedefe ulaşmak için sınırları aşma çalışmasını yürütecek bir ekip oluşturmak ve başarılı olması için gerek duyacağı yardım ve kaynakları vermek

4 - Deneyimlerden ders almak.

Yeni hız, esneklik, bütünleşme ve yenileme düzeylerine erişme işi bu şekilde birlikte çalışmaya alışık olmayan insanların kısa sürede başarabilecekleri, ölçülebilir iş sonuçlarını hedefleyen tek bir proje ile başlatılmalıdır. Bu sırada oluşacak öğrenme ve sonuçları görmenin verdiği keyif, üstün performansın önünde duran duvarları yıkmaya yetecek motivasyonu ve enerjiyi sağlayacaktır.

Mücahit YILDIZ

25.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomi ranta dayalı

  Emlaktaki vergi kaçağına çözüm arayışı

  İşsizlerin gözü Körfez’de

  Dolar eriyor, altın yükseliyor

  Elektrik fiyatları maliyetin altında

  Dünya Bankası’yla ortaklığa yükseldik

  Hazine’nin borcu 258, alacağı 104 milyar YTL

  Ulusal Çay Konseyi isteği

  Telekom’da grev bayramdan sonra

  Ucuz şekere ve çikolataya kanmayın

  Ezberleri bozalım, sınırları aşalım


 Son Dakika Haberleri