Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Cunta, rahip direnişini bastıramadı

Myanmar’ın Yangon kentinde yasağa rağmen yine yüzlerce gösterici sokaklara döküldü. Tanıklar, şehrin orta kesimlerindeki Sule tapınağı yakınlarında toplanan göstericilerin, güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldiğini bildirdi. Göstericileri dağıtmak isteyen kolluk kuvvetleri havaya uyarı ateşi açtı. Dünkü gösterilere polis müdahale etmiş, hükümet olaylarda 1 kişinin öldüğünü kabul etmişti. Gayrı resmi kaynaklar ise ölü sayısını 5 olarak vermişti.

BM’DEN HÜKÜMETE SÜKUNET ÇAĞRISI

BM Güvenlik Konseyi, Myanmar’da cunta karşıtı protesto yürüyüşlerinin şiddetle bastırılmasından endişe duyduğunu açıkladı ve bu ülkeye özel bir temsilci göndermesine izin verilmesini istedi. Konseyin, önceki gece kapalı kapılar ardından yapılan toplantısında, Myanmar için yazılı bir belge yayınlanmasına başta karşı çıkan Çin, daha sonra kısa bir açıklama yapılmasını kabul etti. Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Jean-Maurice Ripert tarafından basına okunan metinde, “Güvenlik Konseyi üyeleri, karşı karşıya bulunulan durum hakkındaki endişelerini ifade etmekte ve özellikle Myanmar hükümetine sükunet çağrısında bulunmaktadır” denildi.

Bu arada, her gün onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüşlere sahne olan Yangon’da, asker ve polislerin, kitlesel yürüyüşlere karşı kentin ana kavşaklarına dikenli tellerle barikat oluşturmaya hazırlandığı öne sürüldü.

Myanmar’da petrol fiyatlarındaki artış protestolara yol açmış, ardından Budist rahiplerin liderliğinde kitlesel yürüyüşler gündeme gelmişti.

İlk kez 30 Ağustos’ta sokağa çıkan rahiplere 5 Eylül’de göz yaşartıcı gazlar kullanılmış ve havaya uyarı ateşleri açılmış, özür dilenmemesi üzerine de rahipler daha geniş katılımlı yürüyüşlere başlamıştı.

Budist rahiplerin öncülüğündeki eyleme sivillerin de katılmasıyla, yüzbinlerce kişi Myanmar sokaklarını doldurmuştu. Akşamları sokağa çıkma yasağı ve 5 kişiden fazlasının bir araya gelmesini engelleyen toplantı ve gösteri yasağını yürürlüğe koyan hükümet, önceki gün bu yasağa aldırmadan yürüyüşe geçenleri engellemeye çalışmış, çıkan olaylarda resmi rakamlara göre 1 kişi ölmüştü. Myanmar’da, son günlerdeki gösteriler, 1988’de 3 bin kişinin ölümüne neden olan kitlesel eylemlerden sonraki en büyük protesto oldu. İngiltere’den bağımsızlığını 1948 yılında kazanan Myanmar, 45 yıldır askeri rejimle yönetiliyor.

RAHİPLER TUTUKLANDI

Myanmar’daki cunta yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin, Budist manastırlarına baskın düzenleyerek rahipleri tutukladığı bildirildi. Görgü şahitleri, güvenlik güçlerinin, Budist rahiplerin başlattığı ve Myanmar’ın 20 yıllık askeri yönetimi sırasında yaşanan en büyük protesto gösterilerini sona erdirmek amacıyla bugün başkent Yangon’daki Budist manastırlarına baskın düzenleyerek protesto gösterilerini yöneten 200 Budist rahibi tutukladıklarını belirttiler. Diğer kaynaklar, güvenlik güçlerinin Myanmar’ın kuzeydoğusundaki Budist manastırlarına da şafak sökmeden baskınlar düzenlediklerini kaydettiler.

/ YANGON

28.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cunta, rahip direnişini bastıramadı

  Viyana belediyesinde iftar ve namaz

  Rice ile Lavrov tartıştı

  Pakistan'da muhalifleri serbest bırakma kararı

  Bağdat'ta yine bombalı saldırı

  İsrail’den yine sivil katliâmı

  İsveç’te yasak yok

  ABD’den Türkiye’ye İran baskısı


 Son Dakika Haberleri