Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

En eski İslâm üniversitesi Şanlıurfa’da

Tarihte bilinen “en eski” İslâm üniversitesinin, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde olduğu tahmin ediliyor. Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan; ismi, Sümerce ve Akatça “Kesişen Yollar” anlamındaki Harran-u’dan gelen Harran ilçesi, tarihî ve kültürel zenginliklerini bugüne kadar koruyabilen ender mekânlar arasında yer alıyor.

Merkezi bir konumda bulunması sebebiyle eğitim faaliyetlerinin M.Ö. 7-8 binlere kadar uzandığı ilçede, İslâmiyetin yayılmasından önce kurulduğu tespit edilen “Harran Okulu” dönemin en gözde okulları arasında bulunuyor.

Hellen kültürünün bir ürünü olan Mısır’ın İskenderiye şehrindeki bilim ve felsefe okulunun dağılmasının ardından buradaki öğretmenler, M.S. 7. yüzyılda Antakya ve Harran’a gelerek, eğitim çalışmalarına devam etti. İslâmiyetin bölgede yayılışına kadar geçen sürede Harran Okulu faaliyetini sürdürdü. Bölgede Abbasilerin egemenliği döneminde Halife Harun Reşid zamanında kapsamı daha da genişletilen “Harran Okulu”, ilk çağ Yunan bilim adamlarının eserlerini tercüme faaliyetlerini hızlandırarak, bölgenin tercüme merkezi haline geldi. Bunun yanı sıra okulda din, astronomi, tıp, matematik ve felsefe alanlarında da eğitim verildi.

Bu özellikleriyle şimdiye kadar tarihteki en eski İslâm Üniversitesi olarak nitelendirilen Harran Okulu, 1271’de Moğollar tarafından istilâ edildi. İlçedeki tarihî sit alanında yer alan üniversiteden hiç bir kalıntı bulunmuyor.

30.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  800. doğum yıldönümünde Mevlânâ Balkanlar’da

  En eski İslâm üniversitesi Şanlıurfa’da

  İnebey Medresesi restore edilecek

  Pera Müzesindeki 3 sergi

  “Mimarlık ve Kent Filmleri” başlıyor

  Padişahların kılıcı koruma altında


 Son Dakika Haberleri