Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İnebey Medresesi restore edilecek

Bursa’da Osmanlı döneminden kalma tarihî İnebey Medresesi’nde yapılacak restorasyon için düzenlenen ihale sonuçlandı. İl Özel İdaresi’nde yapılan ihaleye bir firma teklif verirken, evrakları incelemeye alan komisyon kararı ile çalışmalara başlanacak.

İl Özel İdaresi’nde yapılan ihale komisyonun incelemesinden sonra açıklanacak. İhalenin sonuçlanmasıyla tarihî İnebey Medresesi’nin restorasyonuna başlanacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Osmanlı döneminden kalan ve tarihî öneme sahip mekânlardan İnebey Medresesi’nin restorasyonuna büyük önem verdiklerini belirterek, buranın korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildiğini aktardı.

Bursa Ulu Cami karşısında Tahtakale Mahallesi’nde bulunan tarihî medresenin halen kütüphane olarak kullanıldığını anlatan Gedik, “İnebey Medresesi halen Kültür ve Turizm Müdürlüğü yazma ve eski basma eserler kütüphanesi hizmet binası olarak kullanılmakta. Bu kütüphanede 26 bin civarında eser bulunmakta olup, bunların 8 bin 500 kadarı ise el yazması orjinal kitaplardır.” şeklinde konuştu.

Sultan Çelebi Mehmet döneminde Hızır Bey’in oğlu olan ve Müftü unvanı ile de tanınan Ahmet Paşa tarafından 14. yüzyılda yaptırılan tarihî medreseye Küçük İnebey, Aşağı İnebey ve Müftü Ahmet Paşa medresesi isimleri verilmiş.

Bir kubbeli dershanesi ve 11 adet de hücresi bulunan İnebey Medresesi büyük yıpranmaya uğrayarak aynı şekliyle günümüze gelememiştir.

30.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  800. doğum yıldönümünde Mevlânâ Balkanlar’da

  En eski İslâm üniversitesi Şanlıurfa’da

  İnebey Medresesi restore edilecek

  Pera Müzesindeki 3 sergi

  “Mimarlık ve Kent Filmleri” başlıyor

  Padişahların kılıcı koruma altında


 Son Dakika Haberleri