Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Bizim çocuklar doymuyor...



Bakanlar Kurulu’nun “en şirin, en sempatik” Bakanı olarak kabul edilen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın memurlara 2008 yılında uygulanacak zammı açıklaması memurlarda büyük hayal kırıklığı meydana getirdi.

Memur zammının açıklanmasından sonra ilk tepki memur sendikalarından geldi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, “Memur, hükümetten umudunu kesti. Bundan sonra memur ya işini bırakacak, ya da ikinci bir iş arayacak. Yüzde 2+2 zamla biz geçinemiyoruz, Sayın Unakıtan geçinsin” derken, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümete “beyaz bir sayfa açalım” dediklerini ancak hükümetin, “yeni bir kara sayfa açtığını” vurgulayarak tepki gösterdi.

Şimdi memur sendikaları, zam konusundaki kararın değişmesi için TBMM Plân ve Bütçe Komisyonunda çaba gösterecek.

Unakıtan’ın açıklamasına göre, memura 2008 Ocak-Temmuz döneminde yüzde 2+2 zam yapılırken ve Ocak ayında seyyanen 10 YTL artış olacak. Açıklanan bu zamma göre memur maaşlarına ortalama aylık 45 YTL zam gelmiş oldu.

Türk Eğitim-Sen’in araştırmasına göre, bu zamla; 81 gram kuzu eti, 142 gram peynir, 82 gram bal, 365 gram kuru fasulye alınabilecek.

Ortalama bir memurun 820 YTL aldığı düşünüldüğünde ve büyükşehirlerde de ortalama kiranın 500 milyon olarak düşünüldüğünde memurların ne kadar büyük geçim sıkıntısı içerisinde olduğu görülecektir. Üstelik açlık sınırının 656 YTL, yoksulluk sınırının ise 2 bin 126 YTL olduğunu hesaplandığında memurun içler acısı durumu daha da anlaşılır hale geliyor.

* * *

Şimdi grevli toplu sözleşme hakkı olmayan memur sendikaları bu zamma tepki göstermek, kamuoyunda ses getirmek ve bütçe görüşmelerinde zammın düzeltilmesi amacıyla birbirinden ilginç eylemler yapıyorlar.

Bunlardan birisi de Memur-Sen’e bağlı BEM-BİR-SEN’den geldi. Sendika “minyatür ekmek”ler eşliğinde Kızılay’da PTT önünde yaptıkları “Bizim çocuklarımız bu ekmekle doymuyor, bir de sizin çocuklarınız denesin” eylemi düzenledi. Genel Başkanı Mürsel Turbay, “Ekmeğimiz küçüle küçüle yok olmak üzeredir” derken, poşetlere koydukları “minyatür ekmekler”i başta Başbakan Tayyip Erdoğan, Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Maliye Bakanı Unakıtan olmak üzere bütün bakanlar kurulu üyelerine postaladılar.

Postacıdan bu “Minik ekmekler”i alan başbakan ve bakanlar ne yapar bilemeyiz, ama memurların seslerini duyurabilmek için bu tür yolları denemesi hayli ilginç…

Bir ilginç eylem de Kamu-Sen yapmaya hazırlanıyor. Genel Başkan Bircan Akyıldız, yapılan zammın çay ve simit için bile yetmeyeceğini dikkat çekerek, “simit ve çay eylemi” yapacakları sinyalini verdi.

* * *

Memurların haklarını savunan üç büyük memur konfederasyonu, bu yıl da tek vücut olamamışlardı. Memur zammı açıklanmasından sonra da konfederasyonların birbirlerini suçlaması bitmiş değil. Herkes suçu diğerine atıyor. Öncelikle konfederasyonların kendi aralarında bir uzlaşmaya varması, ondan sonra hükümet ile masaya oturması şart. Öte yandan, yapılacak kanunî değişiklikle toplu görüşme geleneğinin “toplu sözleşme” olarak değişmesi ve grev hakkının sağlanması en kısa zamanda gerçekleştirilmelidir.

Yoksa her yıl Kamu İşveren Kurulu ile memur konfederasyonlarının 15-30 Ağustos arasında yaptıkları toplu görüşmelerden bir sonuç çıkmıyor. Çünkü, ne görüşülürse görüşülsün son sözü hep Bakanlar Kurulu söylüyor. Memurlara da ancak böyle eylem yapmak düşüyor.

Hükümet memurun bu feryatlarına kulaklarını tıkamaması ise en başta yapılması gereken şeydir. Çünkü memur fazla bir şey istemiyor. Ailesi ile birlikte “normal hayat standardı”nı yakalayacak bir ücret verilmesini istiyor.

21.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.10.2007) - Oylarımız “beyaz” olsun...

  (19.10.2007) - “Gel tezkere gel” mi?

  (13.10.2007) - Mektuplardaki mesajlar

  (12.10.2007) - Yürekler yanarken kutlanan bayram

  (08.10.2007) - Başka hesaplar mı var?

  (06.10.2007) - Ramazan notları

  (05.10.2007) - Bir gariplik...

  (29.09.2007) - Halkı tanımak

  (28.09.2007) - İki adet onbir

  (22.09.2007) - Seçmeliden vazgeçip, muhteva düzeltilmeli

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri