Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Şanlıurfa'da Mevlânâ Sempozyumu başlıyor

Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Şanlıurfa Mevlevihanesi Kültür ve Yaşatma Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Uluslararası Mevlânâ ve Mevlevilik Sempozyumu bugün saat 09.00’da başlıyor.

HRÜ İlahiyat Fakültesi ile Şanlıurfa Mevlevihanesi Kültür ve Yaşatma Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Uluslararası Mevlânâ ve Mevlevilik Sempozyumu bugün saat 09.00’da başlıyor.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Elmalı ile Sempozyum Basın Sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe’nin verdikleri bilgiye göre:

El-Ruha Otelinin salonlarında eş zamanlı olarak üç ayrı oturum şeklinde üç gün boyunca devam edecek olan sempozyuma 110 öğretim üyesi bildiri sunacak.

Başta Suriye, İran ve Azerbaycan olmak üzere yurt dışından 20 öğretim üyesinin iştirak edeceği sempozyuma; Türkiye’nin çeşitli Üniversitelerinden 60, Harran Üniversitesinden de 30 öğretim üyesinin sempozyuma katılacağı ifade edildi.

Halka açık ve ücretsiz olarak takip edilebilecek sempozyuma katılacak olan misafir öğretim üyelerine, Urfa’yı tanıtıcı dokümanların takdim edileceği ve gezi programları düzenleneceği açıklandı.

UNESCO tarafından 2007 yılının Mevlânâ yılı olarak ilan edilmesi Sempozyumu daha anlamlı hale getirdiği belirtildiği gibi; bu programın Mevlânâ ve Mevlevilik’in doğru anlaşılması bakımından da önemli olduğu vurgulandı.

Mardin ve Hasankeyf başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 14. yüzyılda hüküm süren Artuklu Devleti tarihinin ele alınacağı I. Uluslararası Artuklu Tarihi Sempozyumu için hazırlıklar tamamlandı.

I. Uluslararası Artuklu Tarihi Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Özcoşar, ilkini geçen yıl düzenledikleri Uluslararası Mardin Sempozyumu’ndan sonra ikinci bir sempozyumla Mardin Valiliğinin destekleri ile Mardin ve çevresinde büyük iz bırakan Artuklu Devleti tarihini de bütün yönleriyle tanımak için bu şekilde bir organizasyon düzenlediklerini söyledi.

Özcoşar, Mardin Valiliği tarafından son yıllarda dünyada yıldızı parlayan Mardin’in tarihini gün ışığına çıkarmak için başlattığı çalışmalar sonucunda sempozyumu düzenlediklerine dikkat çekti. Dr. Özcoşar, 25-28 Ekim tarihleri arasında üç gün sürecek Mardin Yay Grand Otel’de yapılacak I. Uluslararası Artuklu Sempozyumu’nun gerek işlenecek konular açısından gerek katılacak akademisyen ve sunacakları tebliğ bakımından büyük yankı uyandıracağını söyledi. Bu tarihî sempozyumun kentin turizm potansiyeline katkı sağlamanın yanında şehrin bilinmeyen ve gün ışığına çıkmayan yönlerini de ortaya çıkarması açısından önemli olduğunu anlatan Özcoşar, sözlerini şöyle tamamladı: “3 gün süre içinde Mardin’in tarihî, kültürü, arkeolojisini ortaya koyma fırsatı bulacağız. Bilim adamlarının sunacakları tebliğlerde Artuklu tarihini bulgularla değerlendirilecek, dünyanın dört bir yanından gelen bilim adamları 40 tebliğ sunacak ve dünya Mardin’i konuşacak”

Nihat ÇİÇEK

26.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni Asya Neşriyat TÜYAP Kitap Fuarında okuyucularını bekliyor

  Şanlıurfa'da Mevlânâ Sempozyumu başlıyor

  Mevlânâ çizgi filmi dünya televizyonlarında

  ’Baba’nın yönetmeninden barış dolu mesajlar

  İpek Yolu yarışmalarına yoğun ilgi

  MÜSİAD 5. İletişim Zirvesi yarın toplanacak


 Son Dakika Haberleri