Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İnternet sahte bir dünya

Uzmanlar dünyada 65 milyon insanın sosyal ağlar denilen internet sitelerine üye olarak, gizli kimlikle kendini nasıl hissetmek istiyorsa, o kimliğe bürünerek, sahte bir dünyanın içinde yer aldığını belirtti.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Arıcak, internette bazı sitelerin sosyal hayatta kendilerini güçsüz bulan insanlara, tadamadıkları bir güçlülük hissi verdiğini söyledi.

Arıcak, yaptığı açıklamada, dünyada 65 milyon insanın sosyal ağlar denilen internet sitelerine üye olarak, gizli kimlikle kendini nasıl hissetmek istiyorsa, o kimliğe bürünerek, sahte bir dünyanın içinde yer aldığını belirtti.

Son günlerde popülerliği artan bazı internet sitelerinin ‘’uzaktakileri yakın etmek’’, ‘’dostlukları devam ettirmek’’ gibi iyi niyetli amaçlarla da kullananların olduğunu ifade eden Arıcak, ancak bu kişilerin yüzdesinin oldukça sınırlı olduğunu kaydetti.

İnternette kimliklerini gizleyerek çevre edinmeye ve kendi eksikliklerini bu yolla gidermeye çalışan pek çok insanın olduğunu ifade eden Arıcak, şunları söyledi:

“Sanal âlemde bireyler kimliklerini gizleyebilmekte, kendilerini olduğundan farklı gösterebilmekte, olmak istedikleri ama olamadıkları ‘ideal’ ya da ‘farklı’ kişiler olabilmektedirler. Bazı siteler normal sosyal hayatta kendilerini güçsüz bulan insanlara tadamadıkları bir güçlülük hissi vermektedir. Yüz yüze söyleyemediklerini bu ortamlarda rahatlıkla söyleyebilmekte, gerçek hayattaki engellenmiş, bastırılmış, duygularını bu ortamlarda rahatlıkla ortaya koyabilmektedirler.’’

ABD’de yapılan araştırma sonuçlarının aslında iyi niyetli bir buluş olan internetin amacı dışında kullanılmasının pek çok sorunu ve kişilik bozukluklarını ortaya çıkardığını anlatan Arıcak, şöyle devam etti:

‘’ABD’de bu konuda pek çok araştırma yürütülmektedir. Bu araştırma sonuçlarının bazılarına göre internet doğrudan insan ilişkilerinin yerini alıp depresyon gelişimine ve sosyal desteğin azalmasına sebep olabilmektedir. Sosyal becerisi az gelişmiş, düşük benlik saygısına, yüksek sosyal kaygı ve saldırganlık düzeyine sahip çocuklar, internet üzerinde kendilerini farklı, olduklarından daha büyük tanıtabilmektedirler.’’

İnternetin, televizyon gibi uygun olmayan davranışların öğrenilmesine ve bu davranışların dolaylı olarak model alınmasına sebep olduğunu vurgulayan Arıcak, ‘’İnternet zorbaca eylemlerin kolaylıkla öğrenilmesini ve uygulanmasını mümkün kılmaktadır. Sorun, gittikçe artan bir şekilde çocukların bu tür uyaranlara maruz kalması ve günlük hayatlarında da bu uyumsuz davranışları taklit etmeleridir’’ dedi.

/ EDİRNE

27.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sınırda mıntıka temizliği

  Yeni işsizlik dalgası gelecek

  Sıkıyönetim ve OHAL’e gerek yok

  Doğu şefkat bekliyor

  Bölgeyi tanıyan asker terhis ediliyor

  Bakan Çelik’ten sınav savunması

  Yıpranma payı kalkıyor

  CHP ve DSP referandumun iptalini istedi

  Laiklik dini dışlamaz

  Saatler 1 saat geri alınacak

  Onlar sınırın berisinde

  Pazartesi günü bazı yollar kapalı

  TRT'de Genel Müdürlük yarışı

  Enerji yolsuzluğunda yeni gözaltılar

  Türksat Genel Müdürü istifa etti

  “İnsan hakları nerede?”

  MÜSİAD’dan şehit ailelerine destek

  Ankaralı hanımlardan öğrenciler yararına kermes

  İnternet sahte bir dünya


 Son Dakika Haberleri