Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Laiklik dini dışlamaz

Senegal Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Adama Diop, “Eğer laiklik dinin hayattan kovulması demekse evet bu türden bir laikliğe karşıyım. Ama hepimiz biliyoruz ki laiklik bu anlama gelmez” dedi.

İstanbul’da düzenlenen İslâm Ülkelerinde Eğitim Kongresi vesilesiyle ülkemizde bulunan Senegal Bakan Yardımcısı Diop, Yeni Asya'nın sorularını cevapladı.

Adama Diop, eğitimde seküler yaklaşımlara karşı olduklarını, laikliğin de dinin hayattan tamamen dışlanması şeklinde yorumlanmasının çok büyük bir yanlış olduğunu söyledi.

Cevahir Kongre Merkezi’nde düzenlenen İslâm Ülkelerinde Eğitim Kongresi’nin birinci gün oturumlarında da ülkesindeki eğitim durumu ile ilgili bir tebliğ sunan Diop, “Din ve ahlâk eğitimi okullarımızda seçmeli olarak verilmektedir. Kur’ân-ı Kerim dersleri de mevcuttur. Eğitimde seküler bir yaklaşıma karşıyız. 2000’li yıllara kadar din dersleri okullarımızda yoktu ancak 2000’li yıllarda yaptığımız bir reform hareketiyle yeniden Senegal’de eğitim düzenlenmiştir” dedi.

Diop, Senegal’de eğitim konusunda yapılan yeni düzenlemede son bilimsel araştırmalara göre verimliliği arttırdığı için kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı eğitim gördüğünü, din ve ahlak derslerinin de yer aldığı yeni bir müfredat belirlediklerini kaydetti.

Diop, “İnsanın ve eğitimin sekülerleşmesi olumsuz bir gelişmedir. Biz bu gelişmeye ‘dur’ dedik. Ayrıca laiklik kavramının dinin bütün hayattan dışlanması demek olmadığını öngörerek, dine ve ahlâka yerli yerince sistemimizde yer verdik” dedi.

Diop, sekülerlik ve laiklik kavramlarının iyi anlaşılması gerektiğinde ısrar ederken, “Laikliğe de karşı mısınız?” sorusuna, “Eğer laiklik dinin hayattan kovulması demekse evet bu türden bir laikliğe karşıyım. Ama hepimiz biliyoruz ki laiklik bu anlama gelmez” şeklinde cevap verdi.

İslâm Ülkelerinde Eğitim Kongresi dün yapılan son gün oturumlarıyla sona erdi. İslâm ülkelerinden gelen misafirler bugün İstanbul’un tarihî ve turistik yerlerini gezecek ve boğazda düzenlenecek bir yemeğe iştirak edecekler.

Umut YAVUZ / İSTANBUL

27.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sınırda mıntıka temizliği

  Yeni işsizlik dalgası gelecek

  Sıkıyönetim ve OHAL’e gerek yok

  Doğu şefkat bekliyor

  Bölgeyi tanıyan asker terhis ediliyor

  Bakan Çelik’ten sınav savunması

  Yıpranma payı kalkıyor

  CHP ve DSP referandumun iptalini istedi

  Laiklik dini dışlamaz

  Saatler 1 saat geri alınacak

  Onlar sınırın berisinde

  Pazartesi günü bazı yollar kapalı

  TRT'de Genel Müdürlük yarışı

  Enerji yolsuzluğunda yeni gözaltılar

  Türksat Genel Müdürü istifa etti

  “İnsan hakları nerede?”

  MÜSİAD’dan şehit ailelerine destek

  Ankaralı hanımlardan öğrenciler yararına kermes

  İnternet sahte bir dünya


 Son Dakika Haberleri