Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kur’ân Karayip diline çevrildi

Karayiplerde İslâmiyet olan ilginin üst seviyelere çıkması ve günden güne Müslüman olanların artması üzerine Kur’ân-ı Kerim Karayiplerde en yaygın konuşulan dil olan Papiamento diline tercüme edildi.

Yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerim’in Karayip Adalarına bağlı Cruzao’da konuşulan Papiamento diline bir tercümesinin yapıldığı belirtildi. Haber kaynaklarının bildirdiğine göre bölgede yaşayan yerel halk arasında İslâmiyet’e olan ilginin aşırı derecede artması üzerine Kur’ân-ı Kerim’i yerel Papiamento diline çevirme ihtiyacı ortaya çıkmış. Cruzao’da yaşayan Müslüman bir iş adamı olan Naser Hakim yerel bir gazeteye verdiği demeçte “Bu hayallerimizin gerçek olması demektir.” diyor. Hakim’in tercüme masraflarına sponsorluk yaptığı da belirtiliyor.

Tercümenin 25 mütercim ve dilbilimci tarafından tam 7 yıl süren bir çalışmanın ürünü olduğunun belirtildiği haberde, mütercimleri en çok yoran meselenin de Papiamento dilinde Arap dilindeki kadar zengin kelime dağarcığının olmaması ve bu sebeple kelimelerin karşılığını bulmakta çok zorlanmaları olarak belirtildi. Bu sebeple tercümenin normalde çok uzun olduğunu çünkü âyetlerdeki mânâları uzun uzadıya da olsa açıklamak durumunda kalındığı da ifade ediliyor. Haberde tercüme bittikten sonra bir çok uzman tarafından da doğruluğunun kontrol edildiği belirtiliyor.

Papiamento dili Karayip adalarında konuşulan en yaygın dil olarak biliniyor, özellikle Cruzao, Antilles, Aruba ve Bonaire bölgelerinde konuşulan bu dil, Portekizce, İspanyolca ve Flemenk dillerinin bir sentezinden oluşuyor. Ayrıca bu dilde Batı Afrika dillerinden de izler bulunuyor.

Bölgede yayınlanan El Nuevo Herald gazetesinin belirttiğine göre, Karayip adalarında son yıllarda İslâmiyeti seçen adalıların sayısında büyük bir artış gözleniyor. Bu tercümenin özellikle Müslüman olan Karayipliler için çok önemli olduğu belirtiliyor. Trinidad gazetesinin belirttiğine göre de, Karayiplilerin İslâmiyet’te en çok maneviyat ile maddiyat arasında kurduğu dengeden ve ruhsal hayatla günlük hayatın uyumluluğundan etkilendikleri belirtiliyor. Özellikle İslâmiyeti seçen adalılar arasında hayata daha bağlılık, çalışkanlık ve hayat şartlarında bir yükselme görüldüğünün belirtildiği haberde, ayrıca Müslüman olan Karayiplilerin daha önceden işsiz oldukları halde, İslâmiyeti seçtikten sonra iş buldukları ve düzenli bir hayata geçtikleri kaydediliyor.

Büyüklü küçüklü 7000 kara parçasından oluşan Karayipler Kuzey Amerika’nın güneydoğusunda bulunuyor ve bu bölgede kaç kişinin Müslüman olduğu konusunda resmî bir rakam bulunmuyor.

Umut YAVUZ

06.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İlâhiyat fakülteleri içler acısı

  OHAL kararı çok büyük hata

  Askerler Ankara’da sorguda

  DTP’li vekillere inceleme başlatıldı

  Gül, Azerbaycan yolcusu

  Hakkari köylüsü terörden dertli

  Çağlayan: Yatırımlarda bürokrasi azaltılacak

  “Komutanlar emeklilikten sonra mı farkına varıyor?”

  Kaza üstüne kaza: 4 ölü, 7 yaralı

  Özgür üniversite için YÖK kaldırılmalı

  Ecevit, DSP tarafından anılıyor

  CHP’den bakan Günay’a “Madımak Oteli” sorusu

  İlerleme raporu açıklanıyor

  Demokrat Parti'de, 4. Olağanüstü Kongre heyecanı başladı

  KPSS gençlerimizi bunalıma sokuyor

  Meteorolojiden yağış uyarısı

  Bediüzzaman bu asra hitap ediyor

  Kur’ân Karayip diline çevrildi

  Kirli hava, hamileleri daha fazla etkiliyor

  Özürlü ailelerine destek

  Zabıta yıpranma payı istiyor

  Âyetler telefon zili olur mu?


 Son Dakika Haberleri