Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sınırları aşan iletişim gerçeği

Bu tür yasakların pratikte fazla yarar sağlamadığını belirten Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Mahkemenin ne tür bilgiler elinde var bilmiyoruz, ama artık sınırları aşan bir iletişim gerçeğiyle karşı karşıyayız. Türkiye’de yasaklanan bilgi başka kaynaktan öğrenilebiliyor” dedi. Abakay, “Yasaklananlar fısıltı gazetesiyle daha geniş bir kitleye ve belki daha yanlış biçimlerde yansıyabiliyor” diye konuştu. “Yasak dışında, duruşmanın kapalı oturumla görülmesi gibi çok farklı mekanizmalara başvurulabilirdi” diyen Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi de, “Millî güvenliği zedeleyecek bilgilerin açığa çıkabileceğine dair endişelerle alınan karar zorlama gibi geliyor bana” dedi.

Van’da askeri yargının verdiği yayın yasağı kararınına tepkiler gelmeye başladı.

Emekli askeri hakim ve savcı Ümit Kardaş, PKK’nin kaçırdığı ve daha sonra teslim edildikten sonra Türkiye’de tutuklanan sekiz askerle ilgili Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nin getirdiği yayın yasağını, “dayanaksız” olduğunu açıkladı.

Yasak kararında Anayasa ve Basın Kanunu’ndaki istisnalara atıf yapıldığını ancak hangi kanundan yetki alındığının belirtilmediğini ifade eden Kardaş, yaptığı değerlendirmede, “Hazırlık soruşturmasında asker ifadeleri sızdırılmış ve gizliliğe aykırı davranılmışsa buna göre bir işlem yapılmalıydı” diye konuştu.

Kardaş’ın bu gözlemine katılan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, “Yasak dışında, duruşmanın kapalı oturumla görülmesi gibi çok farklı mekanizmalara başvurulabilirdi” dedi.

İpekçi, “Neden yayın yasağına ihtiyaç duyuldu anlamak mümkün değil. Artık yasaklarla çare aramak doğru değil” dedi. Haber kaynağı buldukça gazetecilerin haber vermek isteyeceklerini ifade eden İpekçi, “O vakit, bu kurumların da kendilerini bir gözden geçirmeleri gerekiyor” diye kouştu.

“Milli güvenliği zedeleyerek bilgilerin açığa çıkabileceğine dair endişelerle alınan askeri mahkeme kararı zorlama gibi geliyor bana” diyen İpekçi, hükümetin yasak talebinin Danıştay’tan dönmesini de hatırlatarak, “Bence bu karar da yargıdan döner” dedi.

YASAKLAMALARIN YARARI KALMADI

Bu tür yasak kararının pratikte çok fazla yarar sağlamadığını ifade eden Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Mahkemenin ne tür bilgiler elinde var mı bilmiyoruz ama bu tür yasaklamaların bir yararı kalmadı. Artık sınırları aşan bir iletişim gerçeğiyle karşı karşıyayız. Türkiye’de yasaklanan bilgiye başka kaynaktan öğrenilebiliyor” dedi. Abakay, “Yasaklananlar fısıltı gazetesiyle daha geniş bir kitleye ve belki daha yanlış biçimlerde kamuoyuna yansıyabiliyor. Sonuç vereceğini sanmıyorum” diye konuştu.

Hürriyet gazetesi başyazarı ve Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, konu ile ilgili kendisine yöneltilen bir soruya, “Türkiye çok kritik bir durumda, ülkenin bugünkü durumunu göz önünde bulunduracak olursak konulan sansüre karşı çıkmıyorum. Cumhuriyet’in 84. yılını kutluyoruz. 84 yılın en tehlikeli zamanını yaşıyoruz” diye cevap verdi.

Askeri Mahkeme, 2 Kasım’da “soruşturmanın amacından saptırılmaması, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi ve yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması” amacıyla yayın yasağı kararı almıştı.

Yeni Asya / İSTANBUL

15.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Keşmir konferansında Bediüzzaman mesajı

  Sınırları aşan iletişim gerçeği

  Bu yasak kalıcı olmaz

  Fırat: TBMM linç vasıtası olamaz

  MHP'den anayasa değişikliği teklifi

  Demirtaş: Demokrasi zirvesi oluşturalım

  AB kararlılığımız sürüyor

  MHP, teröre lanet mitingi düzenleyecek

  Irak’ta durum çok vahim

  Hapishaneler şiddete kaynaklık ediyor

  İbadet için yeriniz var mı?

  Hakkari Yüksekova’ya havaalanı müjdesi

  Havayollarının siteleri yolcuları yanıltıyor

  Komisyonun toplantısı iptal edildi

  Din öğretimi bireysel hak

  Otopark geliri okullar için kullanılacak

  Barajlarda yağmur bereketi

  Balıkçılar atıklardan dertli

  Düz taban sınırı 2 yaş

  Aile hekimliği yayılıyor

  Kâğıt pil devri başlıyor

  Kış aylarında karbonmonoksit tehlikesi

  Konuşan kâğıt icat edildi


 Son Dakika Haberleri