Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Aile hekimliği yayılıyor

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, aile hekimliği uygulamasının daha önce onayı alınan 24 ilden 13’ünde fiilen başladığını, 2008’in Mart ayının sonuna kadar bu illerin tamamında uygulamaya geçilmiş olacağını bildirdi.

Aile hekimliğine geçilmesi için yeni onayı alınan 35 ilde ise gelecek yılın sonuna kadar uygulamanın başlatılacağını, 2008 sonuna kadar kadar sistemin başladığı il sayısının 59 olacağını kaydeden Buzgan, ‘’Aile hekimliği 2009’da da bütün Türkiye’ye yaygınlaştırılmış olacak’’ diye konuştu.

VATANDAŞ MEMNUN

Ülke genelinde birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvurma oranı yüzde 40 iken aile hekimliğinde bu oranın yüzde 60’lara kadar çıktığını anlatan Buzgan, sağlık kurumundan daha fazla hizmet alınan bu sistemde vatandaş memnuniyetinin arttığına dikkati çekti.

Aile hekimliği öncesi ve sonrasıyla ilgili sağlık göstergelerinin karşılaştırıldığını, uygulamaya geçilmesi sonrasında bu göstergelerde gelişme olduğunu, aşılama oranlarının yükseldiğini ifade eden Buzgan, ‘’Bazı kesimlerin iddialarının aksine aile hekimliğinde koruyucu sağlık hizmetleri aksamadan yürüyor’’ dedi.

Aile hekimliğine geçilen yerlerde ilerleyen süreçte sevk zinciri uygulaması gibi bazı düzenlemeler yapılacağını kaydeden Buzgan, şunları kaydetti:

‘’Şimdi hekim sayısının azlığı bakımından sevk zincirini uygulamada sıkıntı var. Ama belli bir çalışma yapıldıktan sonra kuvvetle muhtemel aile hekimine görünmeden ikinci basamağa başvurulması durumunda katkı payı alınması ya da aile hekimine başvurunun özendirilmesi gibi tedbirler alınabilir.’’

Buzgan, aile hekimliği uygulamasıyla toplum sağlığı merkezlerinin geliştirildiğini, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri ile verem savaş dispanserleri gibi birinci basamak sağlık kurumlarının toplum sağlığı merkezleriyle entegrasyonunun sağlandığını kaydetti.

Aile hekimliğine geçilmesi için onay alınan 35 il şöyle: Afyonkarahisar, Aksaray, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bingöl, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Erzincan, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Nevşehir, Niğde, Rize, Sakarya, Siirt, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Zonguldak.

/ ANKARA

15.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Keşmir konferansında Bediüzzaman mesajı

  Sınırları aşan iletişim gerçeği

  Bu yasak kalıcı olmaz

  Fırat: TBMM linç vasıtası olamaz

  MHP'den anayasa değişikliği teklifi

  Demirtaş: Demokrasi zirvesi oluşturalım

  AB kararlılığımız sürüyor

  MHP, teröre lanet mitingi düzenleyecek

  Irak’ta durum çok vahim

  Hapishaneler şiddete kaynaklık ediyor

  İbadet için yeriniz var mı?

  Hakkari Yüksekova’ya havaalanı müjdesi

  Havayollarının siteleri yolcuları yanıltıyor

  Komisyonun toplantısı iptal edildi

  Din öğretimi bireysel hak

  Otopark geliri okullar için kullanılacak

  Barajlarda yağmur bereketi

  Balıkçılar atıklardan dertli

  Düz taban sınırı 2 yaş

  Aile hekimliği yayılıyor

  Kâğıt pil devri başlıyor

  Kış aylarında karbonmonoksit tehlikesi

  Konuşan kâğıt icat edildi


 Son Dakika Haberleri